Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΟΤΑΝ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ «ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ»…

... και οι Ιστορικές Λέσχες «ξεφεύγουν» όταν δεν υπάρχει καμμία Αρχή να τις συγκρατήσει, ενώ και η –όποια- Ομοσπονδία στην οποία ανήκουν, αποδεικνύεται ανίκανη να ελέγξει τα μέλη της. Τι σημαίνει όμως αυτό το «ξεφεύγουν» του τίτλου; Απλά, το ότι κάποιες εκδηλώσεις συμπίπτουν στις ημερομηνίες, άλλοτε από αμέλεια, άλλοτε από έλλειψη προγραμματισμού, αλλά κάποιες φορές αυτό συμβαίνει «κατά λάθος κι εξεπίτηδες» λόγω της όποιας παλιάς ή καινούριας αντιμαχίας Λεσχών ή/και Ομοσπονδιών. Όσο δε λόγω οικονομικής κρίσης οι συμμετέχοντες «σφίγγονται» και επιλέγουν, τόσο αυξάνεται και αυτός ο «ανταγωνισμός» για την προσέλκυσή τους.
  Υπάρχουν στην χώρα μας δύο Λέσχες με το όνομα Lancia στον τίτλο τους, το Lancia Club Hellas και το Hellenic Lancia Club. Τα δύο αυτά clubs έχουν σαν κοινό τόπο το ενδιαφέρον και την αγάπη τους για τα υπέροχα αυτοκίνητα Lancia, αλλά διαφέρουν σε όλα τα άλλα, από μέλη και προεδρεία μέχρι δυναμικότητα και know how. Μόνοι αρμόδιοι να επιλέξουν και να "ακολουθήσουν", οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις τους. Πώς όμως να μπορέσει ένας καλοπροαίρετος φίλος των Lancia, των Ιταλικών classics αλλά και των Ιστορικών αυτοκινήτων εν γένει να σχηματίσει γνώμη, εφ’ όσον οι δύο αυτές Λέσχες, διοργάνωσαν τις εκδηλώσεις τους την ίδια ακριβώς ημερομηνία; Πρόκειται για το 3rd Classic Tour – Μύκονος του Hellenic Lancia Club (30/9-2/10),  και για το 2nd Italian Classic Rally του Lancia Club Hellas (2/10). Ο τριήμερος αγώνας της Μυκόνου συγκέντρωσε τελικά 44 συμμετοχές, ενώ το μονοήμερο Regularity στην Αττική του Lancia Club Hellas είχε 24 συμμετέχοντες. Είναι λοιπόν προφανείς οι διαφορές των δύο εκδηλώσεων σε διάρκεια, σε κόστος αλλά και σε αριθμό συμμετεχόντων. Οπότε, παραμένει η "απορία" της ταύτισης των ημερομηνιών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, είναι απόλυτα βέβαιον ότι μία εκ των δύο Λεσχών ανακοίνωσε την ημερομηνία της πρώτη, άρα η άλλη Λέσχη -όποια κι αν ήταν αυτή- θα έπρεπε να επιλέξει διαφορετική ημερομηνία (και να αποφευχθούν τα παιδιαρίσματα με την κατά λέξη αντιγραφή μέρους του δελτίου Τύπου, κάτι που δεν αποτελεί απόπειρα "χιούμορ" αλλά μάλλον πιστοποιεί την "κόντρα" των Σωματείων, για την οποία αποκλείεται να ευθύνονται εξ' ίσου και τα δύο). Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
  Επόμενο κρούσμα αλλαγής  και ταύτισης ημερομηνιών, είναι αυτό του αγώνα της Classic Microcars  Club «Πανελλήνιο Ράλλυ», που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές του χρόνου για 28-30/10 και μετρούσε στο Πρωτάθλημα «Πολυνίκης» της ΕΟ ΦΙΛΠΑ. Την ίδια ημερομηνία (29-30/10) είχε επίσης ανακοινωθεί το Ράλλυ «Ερμής» του Mercedes Club, που μετρούσε στο Πρωτάθλημα της ΕΛΠΑ. Μόλις προχτές όμως, η Classic Microcars ανακοίνωσε ότι το «Πανελλήνιο Ράλλυ» μετατίθεται για τις 5 Νοεμβρίου, ίδια δηλαδή ημερομηνία με το διήμερο «Ιστορικό Φθινοπωρινό», επίσης της ΕΛΠΑ. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί οδηγοί ακολουθούν και τα δύο Πρωταθλήματα. Και επειδή εδώ πρόκειται για αγώνες που προσμετρούν στα Πρωταθλήματα δύο «Ομοσπονδιών-Αρχών» (το «Πολυνίκης» της ΕΟ ΦΙΛΠΑ και το «Rally Regularity» της ΕΛΠΑ), οι «Αρχές» αυτές θα έπρεπε να έχουν συνεννοηθεί με τις Λέσχες τους ώστε να μην υπάρχει η ταύτιση και οι αλλαγές ημερομηνιών. Άρα, το πρόβλημα δεν το έχουν ή το δημιουργούν μόνο οι Λέσχες που βλέπουν τους αγώνες τους να καταστρέφονται από την διασπορά των συμμετοχών, αλλά οι αντίστοιχες «Ομοσπονδίες», που έχουν απωλέσει είτε το ενδιαφέρον τους είτε την αστική τους ευγένεια (η οποία θα έπρεπε να είναι το κύριο χαρακτηριστικό στους αγώνες κλασσικών αυτοκινήτων).
  Το τρίτο πρόσφατο «συμβάν» ταύτισης ημερομηνιών είναι ένας ακόμα αγώνας από την πιο οργανωμένη ίσως Λέσχη κλασσικού αυτοκινήτου στην χώρα μας (σε επίπεδο εντευκτηρίων και ηλεκτρονικής παρουσίασης), την ΛΕ.Κ.Ο.Β. Η Λέσχη αυτή συνδιοργανώνει μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση συνάντησης Λεσχών και ράλλυ Regularity, το 5ο Ιστορικό Ράλλυ Πηλίου, επίσης στις 4-5 Νοεμβρίου. Ως συνδιοργανωτές φέρονται οι ΛΕΚΟΒ-Θ και ο ΣΙΑΒΕ. Επειδή η ΛΕΚΟΒ διατηρεί επιτροπές σε Αλμυρό, Τρίκαλα, Καλαμπάκα, Λάρισα και Καρδίτσα είναι πιθανόν το «ΛΕΚΟΒ-Θ» να αναφέρεται σε παράρτημα της Λέσχης στην Θεσσαλονίκη, οπότε η «μητρική» ΛΕΚΟΒ μπορεί -ίσως- να διοργανώσει και τον αγώνα «Γύρος Πηλίου» για το Πρωτάθλημα Regularity ΕΛΠΑ που από την αρχή του χρόνου είχε αναλάβει, σαν τελευταίο αγώνα του θεσμού. Ατυχώς όμως, ουδείς έχει διευκρινίσει το τι ακριβώς συμβαίνει, κάτι που θα ήταν η μόνη ειλικρινής στάση απέναντι στους ενδιαφερόμενους φίλους οδηγούς που θα συμμετείχαν στην τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση (γιατί το Πήλιο είναι ένας εκ των ιδανικότερων τόπων στην Ελλάδα για να απολαύσεις το Ιστορικό σου όχημα και όχι μόνο). Ό,τι κι αν αναφερθεί στην συνέχεια, θα είναι εικοτολογία. Δεν είναι κακό, ούτε παράδοξο το να υπάρξει διαφωνία μεταξύ Λέσχης και Αρχής, που θα οδηγήσει σε διαφοροποίηση ή μη προσμέτρηση ενός αγώνα. Ας ανακοινωθεί όμως εγκαίρως, ώστε οι ενδιαφερόμενοι (όσοι έχουν απομείνει) να αποφασίσουν σε ποια εκδήλωση θα εγγραφούν. (Αλλά υπάρχει και κάτι άλλο: Οι καθαρές και έγκαιρες δηλώσεις και επεξηγήσεις, εξαφανίζουν το αναπόφευκτο «κουτσομπολιό», που αποδίδει σε Λέσχες και σε ανθρώπους προθέσεις και θέσεις που πιθανόν να μην υπάρχουν).
  Είναι σαφές ότι όπως πολλοί εκ των συμμετεχόντων στα Ιστορικά ράλλυ Regularity, έτσι κι εμείς ασχολούμεθα με αυτά τα θέματα μάλλον για να «ξεχνιόμαστε» από τα τεράστια προβλήματα της κοινωνίας, αλλάζοντας για λίγο παραστάσεις, κουρασμένοι και απηυδισμένοι από την τραγική εικόνα των κυβερνώντων, των πολιτικών, και βέβαια των δημοσιογράφων εφημερίδων και καναλιών που έχουν στήσει τρελλό χορό γύρω από την ετοιμοθάνατη Ελλάδα και τον λαό της. Καλό θα είναι όμως να συνειδητοποιούμε το που βρισκόμαστε οικονομικά σαν έθνος (και το που θα είμαστε για τα επόμενα χρόνια), ώστε τουλάχιστον το χόμπυ που λατρεύουμε και υπηρετούμε, να γίνεται πιο σωστά. Οι Λέσχες είναι αυτές που θα διοργανώσουν τις εκδηλώσεις του 2012, δίνοντάς μας την δυνατότητα μερικών ωρών ή ημερών χαράς, παρέα με τα κλασσικά μας αυτοκίνητα. Ας αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, διαμορφώνοντας ένα λογικό και έξυπνο αγωνιστικό ημερολόγιο για το 2012, και να είναι βέβαιες ότι το κοινό του κλασσικού αυτοκινήτου θα αναγνωρίσει και θα τιμήσει αυτήν τους την προσπάθεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου