Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΡΙΤΣΩΝΑ: 89 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΜΕ 17 ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ

Με 89 συμμετοχές και το ικανοποιητικό για την εποχή νούμερο των 17 Ιστορικών ανάμεσά τους, θα γίνει το Σαββατοκύριακο η Ανάβαση Ριτσώνας. Οσοι φίλοι με ιστορικά αυτοκίνητα θέλουν να την παρακολουθήσουν , μπορούν να τηλεφωνήσουν στο 6945700040 και να πάρουν μέρος στη βόλτα που διοργανώνει ο Σ.Ι.Σ.Α.
 Οσον αφορά την βαθμολογία του Πρωταθλήματος Ιστορικών που άλλαξε μετά απο παρέμβαση του Σ.Ο.Α.ΙΣΤ.Α., έχουμε να παρατηρήσουμε ότι τα αποτελέσματα και οι επιδόσεις δεν θα παίξουν κανένα ρόλο, ενώ ο συναγωνισμός θα..."τιμωρηθεί"! Γιατί; Γιατί βαθμολογούνται τα αυτοκίνητα βάσει  χρονολογικής κατηγορίας και κυβισμού, χωρίς όμως να υπάρχει όριο συμμετοχών!!! Ο ένας μόνος του δηλαδή, απλώς ξεκινάει, παει βολτα, τερματίζει και ...βαθμολογείται διπλά: Παίρνει 6 βαθμούς για την κατηγορία, και άλλους 6 για την κλάση της κατηγορίας, σύνολο 12. ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ! Και ο νικητής μιας άλλης κατηγορίας που έχει π.χ. 10 συμμετοχές, παίρνει 10+10= 20 βαθμούς. Ομως στις κατηγορίες με συναγωνισμό συνήθως δεν είναι πάντα ο ίδιος νικητής, οπότε με το συγκεκριμένο σύστημα Πολυνίκους ο "μόνος του" έχει μεγάλες πιθανότητες να αναδειχθεί Πρωταθλητής!!! Πάρτε παράδειγμα τις συμμετοχές της Ριτσώνας, όπου στην Κατηγορία 1 υπάρχει μόνο ΜΙΑ συμμετοχή, που θα πάρει 12 έτοιμους βαθμούς ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ! Στην Κατηγορία 2 υπάρχουν 9 συμμετοχές, στην Κατηγορία 3 4 συμ., και στα Γκρουπ 5 3 συμ. Αρα, ο "μόνος" της Κατ. 1 θα πάρει ίδιους βαθμούς με τον τρίτο της Κατ. 2 που όμως έπρεπε να παλέψει και να περάσει 6 οδηγούς για να το καταφέρει! Κατά τα άλλα, αυτό είναι..."δίκαιο"!!! Και καλά, είναι γνωστό ότι η ΟΜΑΕ δεν πολυενδιαφέρεται για τα Ιστορικά αλλά δεν βρέθηκε ούτε ένας απο τις Επιτροπές της ΕΠΑ να δεί το "χάλκευμα" του τίτλου του Πρωταθλητή; Εμείς καταγράφουμε, αναλύουμε αλλά και αρνούμεθα να συμμετάσχουμε στο Πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο βαθμολόγησης, οπότε αποσύραμε τη συμμετοχή μας. Αυτά. Ούτε δράματα, ούτε τίποτα. Δεν σου αρέσει, δεν τρέχεις. Μένει όμως η απορία, και αυτή τη φορά, μετά τον αγώνα, ας μπεί κάποιος στον κόπο να απαντήσει. Δ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΔΩ: startline.gr/startline/index.php/oi-agones/anabaseis/news/item/78-1-agonas-ppanavaseon-ritsona

 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΣΗ: Αναφέραμε πιο πάνω ότι αποσύραμε την συμμετοχή μας. Ο λόγος είναι ότι έχουμε συνηθίσει, και εν πάση περιπτώσει επιθυμούμε, να αγωνιζόμαστε για τους βαθμούς που πιθανόν στο τέλος της χρονιάς να οδηγήσουν σε διάκριση και όχι να μας "χαρίζονται" απο τους κανονισμούς. Αν λοιπόν τρέχαμε στη Ριτσώνα με την Porsche  911 Κατηγορίας 3 και κλάσεως Ανω των 2000 κ.ε.κ, θα συνέβαιναν τα εξής: Θα ερχόμαστε χωρίς κόπο τρίτοι Κατηγορίας 3, υποθέτοντας ότι -αφού δεν θα χρειαζόταν να προσπαθήσουμε- θα μας περνούσαν τα Escort RS 2000 για το 1-2 ενώ εμείς θα περνούσαμε τα πολύ πιο μικρά και αδύναμα Golf 1600 και Alfasud 1500. Αρα θα παίρναμε τουλάχιστον  6 βαθμούς ως τρίτοι εις βάρος των μικρών αυτοκινήτων (μπορεί βέβαια να είμαστε και πρώτοι) χωρίς να προσπαθήσουμε ιδιαίτερα (ανάβαση είναι, ανηφόρα έχει!). Εκτός αυτού όμως, θα παίρναμε και άλλους 6 βαθμούς επειδή ανήκουμε στην κλάση άνω των 2000, έστω κι αν δεν υπήρχε άλλο αυτοκίνητο!!! Με άλλα λόγια, θα κάναμε μια βολτα και θα μας "χαρίζονταν" 6+6 = 12 βαθμοί. Οχι παιδιά. Το να μεταβληθούν σε υπολογιστές βαθμοθήρες κυπελλάκηδες οι αγωνιζόμενοι, δεν είναι ο σωστός τρόπος να αυξηθούν οι συμμετοχές. Ο αγώνας λέγεται αγώνας γιατί αγωνίζεσαι, συναγωνίζεσαι και προσπαθείς για να συγκεντρώσεις Πρωταθληματικούς βαθμούς. Οι φίλοι που ενεπνεύσθησαν, αντέγραψαν, τροποποίησαν, πρότειναν και εν τέλει πέτυχαν να επιβάλλουν το σύστημα των τεσσάρων κατηγοριών επί τεσσάρων κλάσεων ίσον δεκαέξη, συν δύο  τα GrΡ5/6 σύνολο 18 βαθμολογούμενων ομάδων (!), θα είχαν την υποστήριξή μας αν έθεταν και ένα στοιχειώδες όριο συμμετοχών για να μετράει η κάθε Κατηγορία και η κάθε κλάση. Τώρα, ένα μόνο αυτοκίνητο Κατηγορίας 1 στη Ριτσώνα θα βαθμολογηθεί δύο φορές επειδή ...πέρασε τον εαυτό του! Το ίδιο θα συνέβαινε και σ' εμάς, στην δική μας κλάση αν τρέχαμε με το (μοναδικό) τρίλιτρο, αφού πρώτα θα "είχαμε περάσε" τα αυτοκίνητα με τον μισό κυβισμό. Οχι, ευχαριστούμε για τους βαθμούς αλλά δεν θα πάρουμε. Που ακούστηκε να υπάρχουν 18 βαθμολογούμενες ομάδες για μόλις 17 συμμετοχές, και μάλιστα στην Ριτσώνα που μια φορά τον χρόνο συγκεντρώνει τα περισσότερα Ιστορικά; Τι θα γίνει στις άλλες αναβάσεις; Θα τρέχουν 3-4  οδηγοί και θα μαζεύει ο καθένας μόνος του διπλούς βαθμούς στην κατηγορία/κλάση του;! Πως σας ξέφυγε το πράγμα έτσι βρε παιδιά; Καλά είχε θεσπίσει αρχικά η ΟΜΑΕ βαθμολογία τύπου Ράλλυ Σπριντ, δηλαδή με τέσσερις κλάσεις κυβισμού. Το μόνο που έλειπε και το μόνο που έπρεπε να προστεθεί, ήταν να γινόταν το πρωτάθλημα Πολυνίκους βάσει κυβικών, για να είχαν και τα μικρότερα αυτοκίνητα πρωταθληματικό κίνητρο  ώστε να συγκεντρωθούν πολλές συμμετοχές. Τώρα, μία απο τα ίδια. Δίλιτρα και τω Θεω δόξα...

Υ.Γ. 1 Οι διάφοροι που έσπευσαν να δηλώσουν ενθουσιασμένοι με το "φοβερό και δίκαιο" σύστημα βαθμολόγησης, το διάβασαν προσεκτικά; Τα σκέφθηκαν και τα υπολόγισαν όλα όσα γράφουμε εδώ; Η μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα νέο είδος "ιστορικών χειροκροτητών" που σπεύδουν να επιδοκιμάσουν οτιδήποτε κάνουν οι φίλοι και γνωστοί τους;
 Υ.Γ. 2 Στη σελίδα της ΟΜΑΕ έχει χαθεί από τις 3/3 το λινκ που οδηγεί στις αλλαγές της προκήρυξης. Πρόκειται περί τεχνικού προβλήματος, ή απεσύρθη για διορθώσεις και προσθήκες; Μακάρι. Στις προκηρύξεις 2014 πάντως, στην πλευρική στήλη, παραμένουν οι αρχικές  ενοποιημένες κλάσεις κυβισμών ως Κύπελλα, και το μόνο που θα χρειαζόταν θα ήταν να προστεθεί η λέξη "πολυνίκους" μετά την λέξη Πρωτάθλημα. Αλλά βέβαια, "πάντα κάποιοι άλλοι ξέρουν καλύτερα"!

Ιδανικό αυτοκίνητο - "μαζωχτής βαθμών Κατηγορίας 1" για το Ελληνικό Πρωτάθλημα Πολυνίκους Ιστορικών, αυτό το Fiat 1100 του 1959 (βλέπε σχόλια ανάρτησης).

Ακόμα καλύτερο αυτό το Fiat Abarth G.T. 750 του 1958, που και μόνο του να τρέχει τουλάχιστον θα αξίζει τους βαθμούς για το θέαμα και την απόλαυση που θα χαρίζει στους οφθαλμούς μας! (βλέπε σχόλια ανάρτησης)
 

6 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο για την βαθμολόγηση αλλά να αποσύρεις την συμμετοχή γι αυτό; πιο κυπελλακιας πεθαίνεις. ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας αρκεί το "έχεις δίκιο"! Σποραδικές εμφανίσεις εκτός πρωταθλήματος θα κάνει φέτος η 911, εφ' όσον υπάρξουν συμμετοχές στην κλάση της και δεν θα βαθμολογείται "μόνη της" και εις βάρος των μικρών κυβισμών (αλλιώς, υπάρχει πάντα η μάχη της ΕΕ 12 με την Μ3, δεν θα "πεινάσουμε" απο αγώνες - το θέμα ήταν να τρέχαμε στα Ιστορικά). Οι "κυπελλάκηδες" βέβαια μπορούν να διεκδικήσουν Κύπελλο και Πρωτάθλημα ακόμα και με μια...Μπαλίλα 1100 Κατηγορίας 1!

      Διαγραφή
    2. Και επειδή βέβαια η Baliiia (508 και 509) σταμάτησε να παράγεται το 1939 και δεν γίνεται δεκτή στην Κατηγορία 1 που αφορά αυτοκίνητα κατασκευής 1958-1969, δημοσιεύουμε πιο κάτω τις φωτογραφίες δύo ιδανικών εργαλείων για το Ελληνικό Ιστορικό Πρωτάθλημα Πολυνίκους: Του Fiat 1100 1959 και του Fiat Abarth 750 G.T. 1958. Το δεύτερο ειδικά, και βόλτα να πήγαινε θα τους άξιζε τους βαθμούς!

      Διαγραφή
  2. Και το μοναδικό αυτοκίνητο στην κατ.1 να ανήκει στον πρόεδρο του ΣΟΑΙΣΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν σημασία τα ονόματα και οι κατηγορίες αλλά το κατά πόσον το σύστημα είναι δίκαιο για ΤΑ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ αυτοκίνητα έναντι των μεγαλύτερων, και όχι μεταξύ πιο παλαιών και πιο νέων ίδιου κυβισμού. Στον επόμενο αγώνα οι συμμετοχές μπορεί να είναι διαφορετικές ανά κατηγορία, παρ' ότι είναι γεγονός ότι την τελευταία πενταετία τα απολύτως λιγότερα -έως μηδενικά- αυτοκίνητα είναι αυτά της Κατηγορίας 1 (κάτι λογικό, αφού όσο πιο παλιό, τόσο πιο σπάνιο). Πάμε πάλι λοιπόν: Σε μια χώρα όπου είναι απολύτως βέβαιον ότι (λόγω οικονομικών) οι Ιστορικές συμμετοχές θα συνεχίζουν να σπανίζουν, δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζονται κανονισμοί που θα ήταν σωστοί και δίκαιοι μόνο αν υπήρχαν τουλάχιστον 50 αυτοκίνητα σε κάθε αγώνα. Ούτε είναι βεβαίως δυνατόν να το παίζουμε...Τρόικα, ΟΟΣΑ και ΔΝΤ και να εφαρμόζουμε κι εδώ ότι βλέπουμε στην Ευρώπη. Έλεος, αυτά τα κάνει ο εντεταλμένος Άδωνις προσβάλλοντας απο τη νοημοσύνη μας μέχρι το φιλότιμό μας (αν και αυτά τα δύο δεν πάνε πάντα μαζί - δυστυχώς). Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Να μην βάζουμε και να μην βαθμολογούμε τα 1000 και τα 1300 στην ίδια κατηγορία με τα 2000 και τα 3000! ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΕΝΑ COOPER ΤΟΥ 1969 ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ COOPER ΤΟΥ 1971, ΠΑΡΑ ΕΝΑ 1300 ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑ 2000! Τόσο απλά. Και μετά, θα δείτε Mini Cooper και Cooper S, NSU TT καιi TTS, Simca 1000, Abarth, Alpine και Gordini, Ford Anglia και Alfa 1300,ένα σωρό υπέροχα και αγαπημένα αγωνιστικά αυτοκίνητα (τα περισσότερα θα είναι της κατηγορίας 1) που δεν πρόκειται να συμμετάσχουν ποτέ σε Ελληνικό αγώνα όσο υπάρχουν κανονισμοί που τα υποχρεώνουν να βαθμολογούνται μαζί με τα δίλιτρα (χρέπια ή μη). Αυτό θα πρέπει να είναι το νόημα των κανονισμών και ο στόχος των όποιων "υπευθύνων": Το να έρθουν στους αγώνες οι πολλοί και όχι να παίρνουν Πρωταθλήματα οι λίγοι, ενίοτε και χωρίς αντιπάλους.

      Διαγραφή