Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΕΛΚΑ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΙΟΥ): ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Η ΕΛΚΑ (Παράρτημα Αιγίου), σας προσκαλεί στην εκδρομή που διοργανώνει για τους φίλους και τα μέλη της λέσχης, στις 03 Ιουνΐου 2012 Στο Αίγιο.
  Δεν πρόκειται για αγώνα, είναι μια εκδρομή στην εξοχή.
  Το Αίγιο (αρχαίο Αἴγιον, λατινικά: "Aegium", στο μεσαίωνα: "Βοστίτσα", "Vostizza") είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αχαΐας. Είναι έδρα του Δήμου Αιγιαλείας, ενώ παλαιότερα ήταν έδρα του Δήμου Αιγίου.
  Η ονομασία του, κατά τον Στράβωνα, προήλθε από την ιερή αίγα, που έθρεψε τον Δία στη βρεφική του ηλικία, που φυλαγόταν για να προστατευθεί από την παιδοφάγο μανία του πατέρα του Κρόνου. Μια άλλη άποψη είναι πως παράγεται από το ομηρικό ρήμα αΐσσω, που σημαίνει κινούμαι ορμητικά, επειδή η πόλη βρίσκεται δίπλα σε κινούμενη θάλασσα ή γιατί το έδαφός της είναι σεισμοπαθές.
Σύμφωνα με τον Γεώργιο Μιστριώτη, το Αίγιον που παράγεται από το αΐσσω, σημαίνει πόλις των κυμάτων, λόγω του Κορινθιακού κόλπου που βρέχει με ορμή τα ακρογιάλια του: Κυρίως σημαίνει πόλιν κυμάτων, ως όντως είναι το Αίγιον (σχόλια σελ. 194, Ομήρου Ιλιάς, Α΄ τόμος, β' έκδοση, 1895). Πάντως είναι βέβαιο ότι και η αίξ (=γίδα) με τη σειρά της παράγεται από το ρήμα αΐσσω επειδή τινάσσεται. Η ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής Αχαΐας, εξάλλου, ονομάζεται Αιγιάλεια, δηλαδή αιγιαλός = γιαλός.
  Η μεσαιωνική ονομασία του Αιγίου, Βοστίτσα, πιο πιθανό είναι πως παράγεται από τη σλαβική λέξη Βόστα-Βοστάν και σημαίνει πόλη των Κήπων - Κηπούπολη, όπως πράγματι είναι το Αίγιο , με τα τόσα περιβόλια του, μέσα και έξω από την πόλη.(Πηγη Wikipedia)

Πρόγραμμα της εκδήλωσης
Κυριακή 3/6
10:00 - Άφιξη στα παλαιά διόδια στην είσοδο του Αιγίου μέσω Εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών.
12:00 - 13:00 - Πορεία οχημάτων μέσα στην πολή του Αιγίου με προορισμό τα Υψηλά Αλώνια (Κεντρική Πλατεία).Φωτογράφηση Οχημάτων, Καφές, Απονομή Αναμνηστικών.
13:00 - 14:00 – Αναχώρηση από τον τόπο της συνάντησης με προορισμό την παραλία του Αιγίου και ενδιάμεση στάση στην Παναγία Τρυπητή.
14:00 - 16:00 – Κίνηση προς παραλία της Ροδίνης για φαγητό και χαλάρωση σε παρακείμενη Οικογενειακη ταβέρνα(15 Ευρω το ατομο).
16:00 - 18:00 Επιστροφή στην Παραλία του Αιγίου σε Beach Bar.
18:00 Λήξη της εκδήλωσης και ελεύθερη επιστροφή

  Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την εκδήλωση, και μη, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Κο Τυράννη Γιώργο (τηλέφωνο: 6944512042) και Κο Ξενοφώντα Παπασταθη (τηλέφωνο: 6977722733)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου