Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Σ.Ι.Σ.Α.(ΜΕ ΑΡΩΜA CLASSIC ACROPOLIS)


Ο Σ.Ι.Σ.Α. διοργανώνει τον Ιούνιο και εντός της προθεσμίας αναστολής της Κ.Υ.Α. (άρα επιτρέπεται η συμμετοχή ΟΛΩΝ των αυτοκινήτων, ανεξαρτήτως χρονολογίας κατασκευής και υπαρξης ενάριθμου), το ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, χωρίς όμως την συνδιοργάνωση με την ΦΙΛΠΑ (γι' αυτό και δεν υπάρχει αύξων αριθμός της εκδήλωσης, που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια).

Αντί γι' αυτό, ο Σ.Ι.Σ.Α. αποφάσισε με την φετινή διοργάνωση "να τιμήσει" το CLASSIC ACROPOLIS που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωνε ο Σύλλογος απο το 1999 και για τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2000, και ήταν η πρώτη "ιστορική" διοργάνωση του Ράλλυ Ακρόπολις, το οποίο τότε συνέχιζε να αποτελεί την κορυφαία αγωνιστική εκδηλωση της χώρας μας σαν WRC.

Η ΕΛΠΑ που διοργάνωνε το Rally Acropolis WRC και δεν είχε (ακόμα) απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τις Ιστορικές εκδηλώσεις, ούτε καν τους αγώνες Ιστορικών Sporting, βλεποντας την επιτυχία και τις άφθονες αλλά και εκλεκτές διεθνείς συμμετοχές του CLASSIC ACROPOLIS του Σ.Ι.Σ.Α., αποφάσισε να διοργανώσει η ίδια το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις, κάτι που εκανε με αρκετή επιτυχία. Επρεπε όμως και να απαγορεύσει στον Σ.Ι.Σ.Α. την χρήση του ονόματος "Ακρόπολις", κάτι που πέτυχε δικαστικά, κερδίζοντας τα Ασφαλιστικά μέτρα.

Έτσι, στη θέση του Classic Acropolis δημιουργήθηκε το ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ από τον Σ.Ι.Σ.Α. σε συνδιοργάνωση με την ΦΙΛΠΑ, και αρχικά δύο διαφορετικές μετρήσεις Ε.Δ. για να ικανοποιηθούν οι συμμετέχοντες και των δύο Λεσχών (με δευτερόλεπτα και με μ.ω.τ.), ενώ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, μικτό Ρegularity και Sporting, πέρασε αρκετές περιπέτειες όπως η ΕΛΠΑ έπεφτε στην οικονομική περιδίνηση που σήμερα την οδηγεί στο τέλος, και οι μνηστήρες αλλά και οι επίγονοι, σαν ΟΜΑΕ πλέον, δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν ούτε μεταξύ τους ούτε και με τα απομεινάρια της διοίκησης του πτωχευμένου Σωματείου.

Παρά την δραματική της κατάσταση, και την ανύπαρκτη δημόσια παρουσία της, η ΕΛΠΑ συνεχίζει να κατέχει σαν περιουσιακό στοιχείο το όνομα και τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος "Ράλλυ Ακρόπολις". Προ τριετίας, το Α.Σ. ΑΣΜΑ (ουσιαστικά η "συνέχεια" του παλαιού "αγωνιστικού" της ΕΛΠΑ στην νέα εποχή ΟΜΑΕ), είχε κατά κάποιο τρόπο "προτρέξει" και βιαστεί να ανακοινώσει (στη Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, με φυλλάδια κτλ.) ότι θα διοργάνωνε και πάλι το (διεθνές) Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις Sporting και Regularity του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου FIA, όπως είχε πράξει επιτυχώς τον προηγούμενο χρόνο. 

Δυστυχώς, εκείνη την περίοδο εμαίνετο η διαμάχη (σε διοικητικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο) του Μ. Χαλιβελάκη του ΑΣΜΑ και του Δ. Μιχελακάκη που είχε εκλεγεί σαν Πρόεδρος της ΟΜΑΕ στις πρώτες επίσημες κανονικές αρχαιρεσίες (ο Μ. Χαλιβελάκης είχε προηγηθεί στην προεδρία, αλλά ήταν Πρόεδρος της τετραμελούς διοικούσας επιτροπής, όσο η Ομοσπονδία σχηματιζόταν το 2012-2013, μετά την ένωση ΟΜΑΕ και ΕΛΟΑΑΜ).

Καθαρά στα πλαίσια και εξ΄αιτίας της αντιμαχίας των δύο ανδρών, η ΟΜΑΕ "απαγόρευσε" στο Α.Σ. ΑΣΜΑ να διοργανώσει τον αγώνα (δηλαδή δεν του τον ανέθεσε), και τελικά τον ανέλαβε μόνη της, με πολύ καλή οργάνωση αλλά μέτρια επιτυχία ως προς τις συμμετοχές. Και τον επόμενο χρόνο, το "τελικό χτύπημα" ήρθε απο την...ΕΛΠΑ, που σαν δικαιούχος του ονόματος απαίτησε απο την ΟΜΑΕ συνδιοργάνωση, αλλιώς δεν θα επέτρεπε την χρήση του ονόματος "Ακρόπολις". Η ΟΜΑΕ ορθώς αρνήθηκε (μια και η ΕΛΠΑ δεν διέθετε πλέον οργανωτικές δομές αγώνων), αλλά απέτυχε και να φτάσει σε μια συμβιβαστική συμφωνία όπως θα έπρεπε, προκειμένου να διασωθεί ο φημισμένος μας αγώνας, ο μόνος που είναι γνωστός στο εξωτερικό.

Η ΟΜΑΕ πεισματικά, και πιθανώς μετά απο εισηγήσεις ατόμων εκτός Ομοσπονδίας που είχαν την δική τους ατζέντα στον χώρο των Ιστορικών εκδηλώσεων, επέμεινε στην διοργάνωση ενός διεθνούς Ιστορικού Ραλλύ που όμως ΔΕΝ θα ονομαζόταν πια "Ακρόπολις", επιλέγοντας το όνομα ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ, κάτι πολύ (και "ύποπτα") κοντά στο ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ του Σ.Ι.Σ.Α., που τότε προκάλεσε ειρωνικά σχόλια ως προς το εύρος της φαντασίας των οργανωτών. Παρά τo πρόσθετο κίνητρο της Κατηγορίας Sporting, οι συμμετοχές της Regularity (που ειναι ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ για τις αναβιώσεις των μεγάλων, ακριβών και πολυήμερων Ιστορικών αγώνων) ήταν απογοητευτικές, και το όλο θέμα σταδιακά κατέπεσε, ενώ δυστυχώς στη συνέχεια η ΟΜΑΕ θα έχανε ΚΑΙ το "σύγχρονο" Ακρόπολις ERC.

Είναι φανερό, και πολλαπλώς αποδεδειγμένο, ότι η απώλεια του Ιστορικού Ράλλυ Ακρόπολις που είχε την δυνατότητα να (ξανα)γίνει ένας λαμπρός διεθνής αγώνας, οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις διαμάχες και στα πείσματα δύο-τριών προσώπων, και απορούμε πραγματικά για το σκεπτικό τους, και για το αν όντως αγαπούν με πάθος το αυτοκίνητο ή απλά επιζητούν την εξουσία. Γιατί αν αγαπάς κάτι, δεν αφήνεις να του συμβεί τίποτα που θα το "σκοτωσει", προσπαθώντας να βρείς συμβιβαστικές λύσεις ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Πάντως, σήμερα ο Σ.Ι.Σ.Α. απέναντι στην άθλια κατάσταση της ΕΛΠΑ και την ακόμα χειρότερη (έως απαράδεκτη) "εκκαθαριστική διορισμένη διοίκησή" της, επιχειρεί να επαναφέρει μεγαλόπρεπα και σε πρώτο πλάνο τον τίτλο CLASSIC ACROPOLIS, τιμώντας, υποτίθεται (αλλά και σαν ένα "πραγματικό πρόσχημα"), τις πρώτες θρυλικές διοργανώσεις του Συλλόγου, στα πλαίσια του ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΡΑΛΛΥ ΕΛΛΑΔΑΣ. Αγνοούμε αν η έμμεση χρήση του ονόματος έχει γίνει μετά απο συνεννόηση και σιωπηρή ανοχή της ΕΛΠΑ ή όχι, αλλά σε κάθε περίπτωση είδαμε με χαρά το παλιό μπλέ και κίτρινο σήμα του θρυλικού αγώνα, σαν και αυτά που κοσμούν τα πίσω τζάμια των αυτοκινήτων μας από τις πολλαπλές συμμετοχές μας. Καλή επιτυχία!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας
«Classic Acropolis 20th Anniversary»
Στερεά Ελλάδα – Ιτέα

Ο ΣΙΣΑ διοργανώνει στις 22 & 23 Ιουνίου 2019 το Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας, μία εκδήλωση για καλά προετοιμασμένα πληρώματα & ιστορικά αυτοκίνητα. Φέτος το Κλασσικό Ράλλυ Ελλάδας είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 20 ετών απο το «Classic Acropolis» του 1999, που μαζί με το «24 Ώρες Ελλάδα» του 1998 ηπήρξαν τα εφαλτήρια για την διοργάνωση μεγάλων αγώνων ακριβείας & αντοχής ιστορικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Η Οργανωτική Επιτροπή του φετεινού Κλασσικού Ράλλυ Ελλάδας θα αποτίσει φόρο τιμής σε οδηγούς & αυτοκίνητα περασμένων δεκαετιών και θα κινηθεί σε θρυλικές διαδρομές που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την ένδοξη εποχή των αγώνων ράλλυ.Το Σάββατο 22/6 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκκίνηση του 1ου σκέλους από τους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης ενώ η πρώτη ανασυγκρότηση θα γίνει στα Λουτρά Υπάτης. Το Μόδι, ο Ταρζάν και η Γραμμένη Οξυά είναι λίγες απο τις ειδικές διαδρομές που θα ξυπνήσουν απο τις εξατμίσεις των θρύλων του παρελθόντος. Το βράδυ και μετά τη διάνυση 3 σκελών και 520 χιλιομέτρων, αγωνιζόμενοι και αυτοκίνητα θα ξεκουραστούν στη φιλόξενη Ιτέα.
Την Κυριακή 23/6 το πρωί τα πληρώματα θα κατευθυνθούν προς Αγ. Ευθυμία, Προσήλιο, Χάνι Ζαγκανά, Φτερόλακκα, Στείρι και για ανασυγκρότηση στην Αρβανίτσα. Μετά τις ειδικές της Αγία Άννας, Αλυκής & Φυλής και αφού θα έχουν διανυθεί συνολικά 5 σκέλη, 900 περίπου χιλιόμετρα και 25 ειδικές, οι μονομάχοι θα τερματίσουν το απόγευμα στην Ακρόπολη.

Δεκτά να συμμετάσχουν θα είναι διμελή πληρώματα με ιστορικά αυτοκίνητα κατασκευής έως 31/12/1989 τα οποία είναι εφοδιασμένα με Πιστοποιητικά FIA ή FIVA καθώς και αυτοκίνητα ιστορικού ενδιαφέροντος “potentially historic - youngtimer”, κατασκευής 1/1/1990-31/12/1999. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο Κατηγορίες, την Regularity με περίπου 25 ειδικές διαδρομές και 50 χρονομετρήσεις και την Tourist Trophy με τις μισές περίπου ειδικές & χρονομετρήσεις.
Η δεξίωση απονομής επάθλων θα γίνει τη Δευτέρα το βράδυ στο εστιατόριο «Όμιλος» του Ναυτικού Όμίλου Βουλιαγμένης.

Το δικαίωμα συμμετοχής ανέρχεται στα 290€ για την κατηγορία Regularity και στα 220€ για την κατηγορία Tourist Trophy και περιλαμβάνει τα οργανωτικά έξοδα, ασφάλιση, συμμετοχή στην δεξίωση απονομής, έπαθλα και αναμνηστικά της εκδήλωσης. Η Οργανωτική Επιτροπή έχει φροντίσει για προνομιακές τιμές σε ξενοδοχεία στην Ιτέα και λόγω του περιορισμένου αριθμού των δωματίων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η λήξη συμμετοχών είναι την Πέμπτη 13/6/2019 20:00.

Για πληροφορίες και Ειδικό Κανονισμό μπορείτε να ενημερώνεστε στη γραμματεία του ΣΙΣΑ και στην ιστοσελίδα www.sisa.grΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου