Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

THE PROS AND CONS OF "Α.Σ.Ι.Σ.Α." ("ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ Σ.Ι.Σ.Α." ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ SPORTING, ΜΕ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΕ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ FIA)




Λίγες μέρες πριν, ο Σ.Ι.Σ.Α. ανάρτησε στη  σελίδα του στο Facebook την ακόλουθη "ιδρυτική ανακοίνωση" για δημιουργία ενός νέου, ξεχωριστού και "ανεξάρτητου" Αθλητικού Σωματείου (Α.Σ.Ι.Σ.Α.), που θα εγγραφεί στην ΟΜΑΕ για διοργάνωση Ιστορικών αγώνων Sporting (FIA). Διαβάστε την, και στη συνέχεια δείτε το σχόλιό μας, για τα "υπέρ και κατά" αυτής της κίνησης, που όταν ολοκληρωθεί "θα αλλάξει" για πάντα την αντίληψη του σημερινού Σ.Ι.Σ.Α. για τους αγώνες γενικά, είτε regularity είναι αυτοί, είτε sporting.

             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ι.Σ.Α. (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Α.Σ.Ι.Σ.Α
(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΠΟΡ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ)
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018 19:00 ΣΤΟ ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΣΙΣΑ

"Εφθασε η ώρα της εδώ και καιρό προαναγγελθείσας ίδρυσης του ΑΣΙΣΑ, ενός νέου αθλητικού σωματείου υπό την ΟΜΑΕ, που θα έχει σαν κύρια ενασχόληση τους αγώνες sporting για ιστορικά αυτοκίνητα.

Οι σκοποί του σωματείου είναι:

1. Να συσπειρώσει τους κατόχους ιστορικών αγωνιστιών αυτοκινήτων.
2. Η διοργάνωση αγώνων & παιδειών για ιστορικά αυτοκίνητα με την έγκριση της ΟΜΑΕ.
3. Να συμβουλεύει και να εξυπηρετεί τα μέλη του στις διαδικασίες έκδοσης αγωνιστικών αδειών και εγγράφων ιστορικών αυτοκινήτων.
4. Να διατηρεί άρρηκτους δεσμούς με τον ΣΙΣΑ.

Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ιδρυτικά μέλη, θα καταβάλλουν ποσό εγγραφής 50 ευρώ και θα υπογράψουν στο καταστατικό του ΑΣΙΣΑ, που θα αναγνωσθεί και θα συζητηθεί την Τετάρτη 12/12/2018.
Τέλος θα ορισθεί προσωρινά διοικούσα επιτροπή που θα οδηγήσει το νέο Σωματείο σε εκλογές."


ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ AUTO CLASSIC
 O Σ.Ι.Σ.Α. είναι μια Λέσχη φίλων Ιστορικών αυτοκινήτων, που απο την πρώτη μέρα της ιδρύσεώς του, (πίσω στην δεκαετία του 1990), διοργάνωσε έξυπνες και ελκυστικές εκδηλώσεις με την σφραγίδα του πρώτου Προέδρου του, Σ. Βαρθολομαίου. Ο νεαρός Σύλλογος, αποτελούσε μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, νεανική και πιο "περιπετειώδη" πρόταση για  "αγώνες regularity" σε σχέση με την συντηρητική ΦΙΛΠΑ, και αργότερα την Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος. 
  Οι εκδηλώσεις του Σ.Ι.Σ.Α, λόγω της μεθόδου του ιδανικού χρόνου και όχι της σταθερής μ.ω.τ. στις Ειδικές δοκιμασίες, ήταν εξαιρετικά απλές και δεν απαιτούσαν κανενός είδους ειδίκευση (για τα τότε "πινακάκια", τα καλιμπραρισμένα κοντέρ, την απόλυτη συνεργασία συνοδηγού και οδηγού, ακόμα και την ύπαρξη κατάλληλου αυτοκινήτου). Επίσης, τότε δεν ήταν απαραίτητη η κάρτα FIVA για την συμμετοχή, κι έτσι όποιος είχε ένα αυτοκίνητο με την κατάλληλη ηλικία μπορούσε να συμμετάσχει -και να διακριθεί- σε αγώνες "regularity" του Σ.Ι.Σ.Α. με εξαιρετικό ενδιαφέρον, όπως το Κλασσικό Ράλλυ Ακρόπολις (που αργότερα το διεκδίκησε νομικά- και το κέρδισε για να το...χάσει οριστικά!- η ΕΛΠΑ) και βέβαια το 24 Ωρες Ελλάδα (που σήμερα "φωνάζει" για ανανέωση, αλλά αυτό είναι θέμα των οργανωτών, που φαίνονται ικανοποιημένοι όσο παραμένουν πολλοί και δηλώνουν ευχαριστημένοι οι συμμετέχοντες. Απλά, αλλάζεις/βελτιώνεις κάτι πριν αρχίσει να φθίνει, όσο είναι στην κορυφή).
 Είναι φυσικό, ότι λόγω των παραπάνω, πολύς κόσμος συνέρρευσε -και έμεινε πιστός- στον Σ.Ι.Σ.Α. Υπήρχε όμως και ένας ακόμα λόγος: Ότι οι διαδρομές και τα ωράρια ήταν "σβέλτα" και ευνοούσαν την γρήγορη ή και την κατά βούληση "αγωνιστική" οδήγηση (αφού δεν υπήρχε σταθερή μ.ω.τ.). Γι' αυτό και μετά το 2008 που οι Ιστορικοί αγώνες sporting "σοβάρεψαν" με την προσπάθεια τήρησης των κανονισμών FIA  σε γνησιότητα προδιαγραφών των αυτοκινήτων και πληρότητα εξοπλισμού ασφαλείας (από την ΕΛΠΑ, όταν ανέλαβε τους τεχνικούς ελέγχους και τις Ιστορικές ταυτότητες - ΗΤΡ- ο Α. Μαραντζίδης) αρκετοί αγωνιζόμενοι (και άλλοι τόσοι "wannabe" racers) στράφηκαν στον Σ.Ι.Σ.Α. 
  Γιατί; Γιατί σε αρκετές εκδηλώσεις του Σ.Ι.Σ.Α. (πρώην 24 Lap Μεγάρων, Grand Prix, Rally Sprint Regularity, Ανάβαση Regularity Βούλας, αλλά και σε λίγο παλαιότερα 24ωρα) στις συμμετοχές υπάρχουν πολλά αγωνιστικά Ιστορικά, οι οδηγοί των οποίων (με κάποιες εξαιρέσεις) θεωρούν ότι απολαμβάνουν "ένα οικονομικό υποκατάστατο αγώνων sporting". Και δεν έχουν άδικο, αφού η γρήγορη οδήγηση και η υπερβολική ταχύτητα δεν ελέγχεται και δεν "τιμωρείται", ενώ δεν διενεργείται ΚΑΝΕΙΣ έλεγχος γνησιότητας ή ασφαλείας των αυτοκινήτων, δεν απαιτείται αγωνιστική άδεια ( ούτε "παιδιάς", κι έτσι δεν υπάρχει ατομική ασφάλιση αλλά μόνο αστική ευθύνη έναντι τρίτων) και το κόστος συμμετοχής είναι ελάχιστο σε σχέση με τους αγώνες sporting της ΟΜΑΕ, της οποίας οσονούπω μέλος θα αποτελεί το νεοσύστατο "αδελφό" Αθλητικό Σωματείο του Σ.Ι.Σ.Α.
  Οι Ιστορικοί αγώνες sporting στην Ελλάδα, διοργανώνονται αποκλειστικά από Αθλητικά Σωματεία μέλη της ΟΜΑΕ με κανονισμούς FIA, και εγκρίνονται/ αδειοδοτούνται από την ΜΟΝΑΔΙΚΗ αναγνωρισμένη απο την Γ.Γ.Α. Ομοσπονδία Αγωνιστικού Αυτοκινήτου, που βεβαίως είναι η ΟΜΑΕ (και ΔΕΝ υπάρχει ποτέ περίπτωση ύπαρξης άλλης επίσημης Αρχής, αφού η Ελληνική νομοθεσία προβλέπει ΜΙΑ Ομοσπονδία ανά Άθλημα). Και διευκρινίζουμε για τους μη γνωρίζοντες πολλά, ότι Ομοσπονδία είναι και η Ε.Ο ΦΙΛΠΑ, αλλά όχι Αθλητική, με περιορισμό τέλεσης MONO εκδηλώσεων-"αγώνων" regularity σε δημόσιους δρόμους ανοιχτούς στην κυκλοφορία, και με ταχύτητες (μ.ω.τ.) έως 50 χ.α.ω. αλλά και απόλυτο σεβασμό στα όρια ταχύτητας του Κ.Ο.Κ. Συχνά, σε μια ορεινή διαδρομή ή σε συνθήκες βροχής, η μ.ω.τ. των 50 χ.α.ω. απαιτεί όχι μόνο αγωνιστική οδήγηση αλλά και αγωνιστικό αυτοκίνητο για να επιτευχθεί, και ιδού, φαίνεται καθαρά ότι μπορείς να προσελκύσεις "αγωνιστικό" κοινό με έξυπνες διοργανώσεις "regularity", αρκεί να υπάρχει ελεύθερη χρονομέτρηση τύπου Σ.Ι.Σ.Α και όχι σταθερή μ.ω.τ. (πρέπει βέβαια να τονισθεί ότι εδώ και μία οκταετία τουλάχιστον, οι διοικήσεις του Σ.Ι.Σ.Α προσπαθούν όσο είναι δυνατόν να κάνουν ασφαλέστερους τους αγώνες τους, δεν μπορούν όμως να ελέγξουν τους συμμετέχοντες σε όλη την διαδρομή και οι "τιμωρίες" για επικίνδυνη οδήγηση είναι μάλλον ανύπαρκτες).
  Με αυτά τα δεδομένα, και στα χρόνια της κρίσης, οι Ιστορικοί αγώνες Sporting μαράζωσαν στην χώρα μας, με αποκορύφωμα τη χρονιά που διανύουμε, το 2018, όπου παρά το ότι επιτρέπονται πλέον αυτοκίνητα έως το 1990 (βάσει κανονισμού Ιστορικών sporting FIA), ελάχιστες είναι οι συμμετοχές των Αναβάσεων ενώ ματαιώθηκε και δεν προσμετρά το Πρωτάθλημα Ραλλύ ασφάλτου και χώματος Ιστορικών, επειδή δεν μέτρησαν όλοι οι αγώνες εξ' αιτίας των λιγοστών συμμετοχών. Ταυτόχρονα όμως, ο Σ.Ι.Σ.Α μετράει "εκατοσταριές" συμμετοχών στις (οικονομικές) "αγωνιστικού προσανατολισμού" εκδηλώσεις regularity, και αναβαθμίζει τις διοργανώσεις του με ιδιόκτητο σύστημα ηλεκτρονικής χρονομέτρησης με σένσορες (να αναφέρουμε  εδώ ότι κάποιοι συμμετέχοντες δεν ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα ώστε να κρατούν την ζητούμενη ταχύτητα, αλλά μόνο για την γρήγορη οδήγηση).

Α.Σ.Ι.Σ.Α., Σ.Ι.Σ.Α. και ΟΜΑΕ: PROS AND CONS
 Την στιγμή που ο Σ.Ι.Σ.Α.- μέλος της Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ  θα δημιουργήσει το Αθλητικό Σωματείο Α.Σ.Ι.Σ.Α. - μέλος της ΟΜΑΕ, όλα θα αλλάξουν και αποκλείεται να επανέλθουν στα όσα γνωρίζουν οι φίλοι του Σ.Ι.Σ.Α. μέχρι σήμερα. Και αυτό θα γίνει επειδή είναι μοιραία μια κάποια (οριστική;) "διάσπαση" αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι τα δύο καλάθια στην ίδια μασχάλη ΔΕΝ συγκρατούνται: Υποθέτουμε ότι οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας γνωρίζουν ότι η Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ δεν θα έχει πλέον τον Σ.Ι.Σ.Α. στις πρώτες επιλογές της, στην περίπτωση που σαν Α.Σ.Ι.Σ.Α. διοργανώνει "ανταγωνιστικά" regularity με πιθανόν μεγαλύτερη λάμψη και δημοσιότητα λόγω ΟΜΑΕ.
  Η ΟΜΑΕ τώρα, θεωρεί (και ορθώς) ότι "αποκτά" επιρροή στον χώρο της Regularity, έχοντας σαν μέλος της την δημοφιλέστερη Λέσχη του χώρου, έστω σαν "αδελφό" Αθλητικό Σωματείο. Το Πρωτάθλημά της στην Regularity θα αναβαθμιστεί απο πλευράς συμμετοχών, και βέβαια μετά "την ήττα" του ERC Rally Acropolis, προβάλλει ισχυρή η πιθανότητα επιστροφής του Ιστορικού Acropolis, αν υπάρξει η "εγγύηση" των πολλών Ελληνικών συμμετοχών Regularity. Τέλος, η μεγάλη επιτυχία του Σ.Ι.Σ.Α (και συγκεκριμένα των μελών του νέου Δ.Σ. του) να επαναφέρουν την εκκίνηση του Μonte Carlo Historique στην Αθήνα μετά απο 47 χρόνια και με ανέλπιστα υψηλό νούμερο 24 διεθνών πληρωμάτων, είναι μια περίπτωση που η διοίκηση της ΟΜΑΕ δεν μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτη.
  Ομως... Μόλις ο Α.Σ.Ι.Σ.Α. σαν Αθλητικό Σωματείο της ΟΜΑΕ προκηρύξει τους πρώτους αγώνες του (που μπορεί να είναι regularity, μπορεί sporting, ή μπορεί κάτι ανάμεσα, σαν Ιστορικό Τime Attack σε πίστα ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν οι οργανωτές), οι φίλοι του Σ.Ι.Σ.Α. που θα σπεύσουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία, θα βρεθούν μπροστά σε μιά άλλη κατάσταση απο αυτή που είχαν συνηθίσει.
  Πρώτον λοιπόν, όλα τα αυτοκίνητα της Sporting πρέπει να έχουν ΗΤΡ αλλά ΚΑΙ αγωνιστική ταυτότητα ΟΜΑΕ, να είναι απολύτως σύννομα με το appendix K της FIA (και το J για την περίοδο 1985-1990) ως προς τις επιτρεπόμενες μετατροπές και βελτιώσεις της περιόδου ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΒΙΔΑΣ, να έχουν έγκυρο εξοπλισμό ασφαλείας FIA (roll cage, καθίσματα, ζώνες , Hans, ρουχισμό, κτλ.), και οι οδηγοί τους να έχουν αγωνιστική "άδεια αθλητή", που θα έχουν εκδώσει μετά απο εξέταση απο γιατρούς και την πληρωμή παραβόλου. Τα παράβολα των αγώνων θα είναι υψηλά (σε σχεση με αυτά της regularity), οι κανονισμοί αυστηροί, οι ατέλειες στους τεχνικούς ελέγχους θα οδηγούν σε αποκλεισμό και οι συμμετοχές θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, χωρίς "σιωπηρές παρατάσεις".
  Η "φιλική και ανεκτική" ατμόσφαιρα των διοργανώσεων Σ.Ι.Σ.Α. (σαν μέλος Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ), θα αποτελέσει παρελθόν οριστικά διαγεγραμμένο, ακόμα και απο την Regularity της νέας εποχής ΟΜΑΕ, για δύο λόγους. Πρώτον, οι διοργανωτές σαν Α.Σ.Ι.Σ.Α. δεν θα μπορούν να δέχονται 1000άρια με κινητήρες 1300, 1300άρια με κινητήρες 1600 και 1600άρια με κινητήρες 2000! Επίσης, τα παράβολα θα ορίζονται απο την ΟΜΑΕ και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν/εκδίδουν άδεια αθλητού για παιδιές, ή άδεια ημέρας (και αυτό φυσικά κοστίζει κάτι λίγο αλλά είναι θετικό, γιατί έτσι ασφαλίζεται ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ του αυτοκινήτου). Αλλά μετά απο μερικές τέτοιες διοργανώσεις, τόσο οι οργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες θα έχουν αλλάξει οπτική γωνία και αντίληψη για το πως πρέπει να γίνονται οι αγώνες, sporting και regularity (το πιο σωστό και το πιο ολοκληρωμένα επαγγελματικό, αν επιτευχθεί, πάντα αναβαθμίζει την συμμετοχή). Όμως, η υποχρεωτική "πειθαρχημένη" και οικονομική συμμόρφωση με τους αυστηρούς κανονισμούς και τις προδιαγραφές FIA (έστω και στο βαθμό που αυτές θα επιτευχθούν και θα τηρηθούν, το επαναλαμβάνουμε), απέχει παρασάγγας απο την ερασιτεχνικά φιλική ατμόσφαιρα που ξέρουν, περιμένουν και συναντούν οι συμμετέχοντες στις σημερινές εκδηλώσεις. Είναι άγνωστο λοιπόν πως θα αντιδράσει ο Χ "πιστός και σταθερός" συμμετέχων φίλος του Σ.Ι.Σ.Α., όταν ο ίδιος οργανωτής σαν άτομο αλλά πλέον σαν στέλεχος του Α.Σ.Ι.Σ.Α. του πει ότι "η συμμετοχή του δεν γίνεται δεκτή γιατί έληξε η προθεσμία", του πει ότι "χωρίς άδεια αθλητή δεν μπoρείς να υποβάλλεις καν δήλωση συμμετοχής στα μητρώα της ΟΜΑΕ", του πει ότι "με το αυτοκίνητο αυτό δεν θα μπορέσεις να ξανατρέξεις regularity γιατί είναι εντελώς διαφορετικό από ότι ήταν όταν έβγαλε κάρτα FIVA και πρέπει να το ξαναφτιάξεις όπως ήταν", ότι  "το αυτοκίνητό σου δεν θα μπορέσει να τρέξει sporting αν δεν εκδώσει ΗΤΡ και αγωνιστική ταυτότητα", ότι "με το παλιό roll cage που κάνει δύο καμπύλες κατεβαίνοντας εμπρός, και φυσικά με τα ληγμένα καθίσματα/ζώνες, δεν μπορεί να τρέξει", και πολλά ακόμα μικρά ή μεγαλύτερα "πρέπει" και "δεν".
  Είναι "λάθος" και "υπερβολικά" όλα αυτά"; Kατ' αρχάς τίποτε που να αφορά την ασφάλεια δεν είναι ποτέ "λάθος", ούτε και "υπερβολικό", αλλά επιβεβλημένο και απαραίτητο. Όσο για την "γραφειοκρατία", τους κανονισμούς, τα έγγραφα, τις ταυτότητες, κτλ. είναι επίσης απαραίτητα γιατί σίγουρα πρέπει να υπάρχει τάξη αλλά και να εξασφαλίζεται η "ισονομία". Όσοι έχουν τρέξει σε αγώνες sporting τα ξέρουν όλα αυτά, και τα έχουν συνηθίσει. Πολλοί οδηγοί, αντιλαμβάνονται το πως παίζεται το παιχνίδι για να παραμένει σχετικά ασφαλές (και συμφωνούν απολύτως στις βασικές αρχές), αλλά δεν μπόρεσαν να συνεχίσουν, γιατί το κόστος συμμετοχής ανεβαίνει. Αποτέλεσμα, η μείωση των συμμετοχών στους αγώνες sporting που οδεύουν προς εξαφάνιση, αλλά και η ταυτόχρονη ΑΥΞΗΣΗ των όσων θέλουν "να πάρουν μια γεύση αγώνα" πληρώνοντας 80 Ευρώ, με ό,τι οδηγούν και ό,τι φορούν, έστω και κάνοντας τρείς βόλτες σε ένα παραθαλάσσιο parking.
  Ας μας επιτραπεί να πούμε (έχοντας βαθειά γνώση των θεμάτων απο αγωνιστικής απόψεως), ότι αυτές οι δύο καταστάσεις είναι ΑΣΥΜΒΑΤΕΣ.
  Δεν υπάρχει η περίπτωση σημαντικής "μετάγγισης" συμμετοχών από τον Α.Σ.Ι.Σ.Α. στα ασθμαίνοντα πρωταθλήματα sporting της ΟΜΑΕ, αλλά μόνο αναβάθμιση του πρωταθλήματος regularity (με είσοδο και διεθνών αγώνων FIA), εάν και εφ΄όσον ικανός αριθμός των συμμετεχόντων του Σ.Ι.Σ.Α. τον ακολουθήσει σαν Α.Σ.Ι.Σ.Α, στην ΟΜΑΕ.
 Υπάρχει άραγε σαν σκέψη το να συνεχίσει ο Σ.Ι.Σ.Α. της Ε.Ο ΦΙΛΠΑ τις "χαλαρές/φιλικές" εκδηλώσεις (με άρτια διοργάνωση, εδώ μιλάμε για το σκεπτικό), και ο Α.Σ.Ι.Σ.Α. της ΟΜΑΕ να γίνει πιο "αυστηρός επαγγελματίας" σε πιο ακριβά regularity και πολύ πιο ακριβά sporting FIA; Από δύσκολο έως αδύνατον στην παρούσα συγκυρία, γιατί σίγουρα θα υπάρξουν οι ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ (και αναμενόμενες, όπως και εν μέρει δικαιολογημένες) αντιδράσεις των Ομοσπονδιών και των (άλλων) Λεσχών τους, όπως και το οικονομικό που είναι ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ του μαρασμού του Iστορικού Sporting στην χώρα μας. Και η οικονομική στενότης ή δυσπραγία, είναι μια συνθήκη  που μπορεί να ρίξει έξω τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις και εκτιμήσεις, όταν οι συμμετέχοντες κληθούν να πληρώσουν το χόμπυ τους ακριβότερα. Ακόμα κι αν το "νέο καθεστώς" είναι ποιοτικότερο και ασφαλέστερο, πολλοί μπορεί να προτιμήσουν "το υποκατάστατο" και το "λίγο", από το καθόλου.
 Η ιδέα δημιουργίας ενός "Sporting κλάδου" του Σ.Ι.Σ.Α. δεν είναι καινούργια. Εχει συμπληρωθεί διετία από τότε που έγιναν οι πρώτες συζητήσεις, αλλά ίσως οι τελευταίες εξελίξεις με την απαγορευτική Κ.Υ.Α. (που ήρθε για να μείνει λόγω κυβερνητικής ιδεοληψίας, ελλείψει σοβαρών και συντεταγμένων αντιδράσεων) και οι τεταμένες σχέσεις του Συλλόγου με την Ομοσπονδία του (Ε.Ο ΦΙΛΠΑ), να έκαναν την σκέψη πράξη. Περισσότερα θα μάθουμε στην Ιδρυτική συγκέντρωση του Α.Σ.Ι.Σ.Α. στις 12 Δεκεμβρίου, και μέχρι τότε θα παρακαλούσαμε να μελετηθεί (και όχι να "παρεξηγηθεί") η παρούσα ανάλυση. Τα σχόλια, οι παρατηρήσεις, και οι διορθώσεις σας ευπρόσδεκτες και απαραίτητες, και κατά προτίμηση (αλλά όχι υποχρεωτικά) επώνυμα, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει λόγος ανωνυμίας όταν συζητάμε φιλικά για το αγαπημένο μας χόμπυ. 

Δ. Παπανδρέου 

3 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση όπως πάντα από ένα γνώστη του χώρου. Το πως θα προχωρήσει η προσπάθεια αυτή του ΣΙΣΑ μόνο ο χρόνος θα μας το δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καιρος ο ΑΣΙΣΑ να κανει αυτο που οι ξενες ομοσπονδιες εχουν κανει χρονια τωρα. Πρωταθληματα ιστορικων με δικες του προδιαγραφες. Υπαρχουν παντου στην Ευρωπη και δεν χρειαζεται να ανακαλύψουμε τον τροχο.
    Τοτε θα ξαναγυρισουν οι συμμετοχες. Η appK ειναι για τους πλουσιους που μπορουν να πληρωνουν τις ολο και αυξανομενες τιμες γνησιων ανταλλακτικων. Η με μετρο ελευθερωση καποιων μετατροπων (οπως υπαρχει ηδη εξω σε συγκεκριμενα πρωταθληματα) κοστιζει πολυ λιγοτερο και αν ειναι απο πριν συμφωνημενη δεν χαλαει τον ανταγωνισμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κάθε ένας με το προσωπικό του πρόβλημα. Κανένα Αθλητικό Σωματείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκτός κανονισμών ΟΜΑΕ. Και με την ευκαιρία, διαβάσαμε σχόλιο σας στο facebook του Σ.Ι.Σ.Α. όπου χαρακτηρίζετε το άρθρο μας σαν "προσωπικά δημιουργήματα" του υπογραφοντος. Θα έπρεπε να είστε συγκεκριμένος και ακριβής, γιατί οι γενικότητες δεν μπορούν να απαντηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή