Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ Α-ΛΑ ΣΥΡΙΖΑ: Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΒΑΒΕΛ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ ΤΟ AUTO CLASSIC ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ (ΔΕΚ. 2013) ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ, ΕΔΩ: https://autoclassic-magazine.blogspot.gr/2013/12/blog-post_20.html

 Παρακολουθούμε με θλίψη την δημόσια συζήτηση, και τους όψιμους "σωτήρες" των Ιστορικών, οι οποίοι παρεμβαίνουν στα μεσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταφέροντας ο καθένας την άποψή του, και επιβεβαιώνοντας το (μάλλον σόκιν για την αισθητική μας, αλλά ακριβέστατατο) ρητό-παρομοίωση των απόψεων του καθενός με τμήμα της ανθρώπινης ανατομίας.
 Πέραν των όσων γραφικών και ανέφικτων ακούγονται και γράφονται (απο αγαθούς νεοφώτιστους, απο πονηρούς επαγγελματίες, απο υποτιθέμενους "αγνούς χομπίστες που τους είπαν ότι μπορούν να κυκλοφορούν κανονικά με τα Ιστορικά τους", απο ημι-επαγγελματίες διοργανωτές εκδηλώσεων και υπευθύνους Λεσχών Ιστορικών που βλέπουν στους νέους περιορισμούς κυκλοφορίας Σοβιετικού τύπου την μοναδική ευκαιρία να αυγατίσουν τα μέλη τους, μέχρι και τους σοβαροφανείς "γνώστες" που αραδιάζουν ανεφάρμοστες σουρεαλιστικές προτάσεις επιστημoνικής φαντασίας and beyond!), το πρόβλημα όλης αυτής της όψιμης "Βαβέλ Ιστορικών οχημάτων" είναι ότι δίνει χώρο και άλλοθι στους αυτόχρηστους και αυτόκλητους "συνομιλητές" του Κράτους να συνεχίσουν να "εκπροσωπούν" το σύνολο της κοινότητας Ιστορικών οχημάτων, ΧΩΡΙΣ να έχουν ούτε το δικαίωμα ούτε και την εξουσιοδότηση! Μ΄άλλα λόγια:
ΦΟΒΑΜΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ!
 Το Auto Classic, που ήταν το πιο δραστήριο medium για το Κλασσικό -Ιστορικό αυτοκίνητο (με περίπου 300 άρθρα σε ετήσια βάση), βρίσκεται σε εκούσια "άδεια" (sabbatical),  γιατί η νέα "φουρνιά" φίλων του κλασσικού οχήματος εμφορείται απο διαθέσεις μακριά και έξω απο τα πιστεύω του. Η τριακονταετία απο τη μιά μεριά, που θεωρεί "κλασσικά" και έτοιμα για Ιστορικές πινακίδες αυτοκίνητα σχετικά "σύγχρονα" (δηλαδή ακόμα κατάλληλα για καθημερινή κυκλοφορία, αφού διαθέτουν απο ABS και ηλεκτρικές ευκολίες μέχρι AC, και -τα ακριβότερα- ακόμα και αερόσακκους), η οικονομική κρίση που οδηγεί χιλιάδες συμπατριώτες στην αναζήτηση οικονομικών λύσεων, η "επίδειξη πλούτου" που απερίσκεπτα γίνεται απο ορισμένες πλευρές της Ιστορικής κοινότητας (αντί να κάνουν το κέφι τους διακριτικά, το διαφημίζουν πλάϊ στους άπορους που μπαίνουν στην ουρά για  συσίτια, λες και ζούμε σε δύο διαφορετικές χώρες), η "υστερία" διοργάνωσης εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου "όπως Monte Carlo" που θα έλεγε και η παλιά διαφήμιση, ο "ακήρυχτος" πόλεμος μεταξύ OMAE και  EO ΦΙΛΠΑ με "λάφυρο" μερικές συμμετοχές, και τέλος οι παρασκηνιακές ενέργειες των "Ομοσπονδιών" που αποτελούν "απλά" δευτεροβάθμια μη κερδοσκοπικά σωματεία ιδιωτικού δικαίου, ΧΩΡΙΣ απολύτως καμμία επίσημη αναγνώριση απο το Κράτος (πλην ΟΜΑΕ και ΑΜΟΤΟΕ που είναι Αθλητικές Ομοσπονδίες της Γ.Γ.Α. και σύμφωνα με τον Αθλητικό Νόμο μπορεί να υπάρχει ΜΟΝΟ ΜΙΑ ομοσπονδία ανά άθλημα). Όλα αυτά μας έχουν οδηγήσει σε εθελούσια αποχή απο την καταγραφή και τον σχολιασμό των γεγονότων, γιατί ο χώρος (αυτή τη στιγμή) δεν μας εκφράζει σαν χομπίστες,  και γιατί κινούμεθα σε διαφορετικό μήκος κύματος, οπότε είμαστε ασύμβατοι και δεν  (θα) γινόμαστε κατανοητοί! Και τι δημοσιογραφία θα ήταν αυτή που δεν θα άγγιζε τους πολλούς και τα προβλήματά τους; Στην υπηρεσία των "ολίγων";! Αν κάτι κυριολεκτικά μας απωθεί, αυτό είναι η ελιτίστικη προσέγγιση στο θέμα, που δυστυχώς στον χώρο μας είναι η πραγματικότητα που κυριαρχεί και διαφεντεύει/οδηγεί τις εξελίξεις (ενίοτε σωστά, αλλά και πολλές φορές λάθος, χωρίς κανένα έλεγχο, αντίλογο, ή και ¨τιμωρία". Όπου "τιμωρία" ίσον αυτόβουλη ή αναγκαστική παραίτηση, κάτι που ισοδυναμεί με ''θανατική ποινή" για τους παράγοντες-εραστές της καρέκλας!).
 Κάτι που μας έχει κάνει αλγεινή εντύπωση, είναι ότι η αναστάτωση με τα ΦΕΚ και τις προτάσεις "διόρθωσης" (που επισήμως συναγωνίζονται η μία την άλλη σε επίπεδο γεροντικής άνοιας και πρόωρης μαλάκυνσης), έχουν δώσει την ευκαιρία για ¨ξεκαθάρισμα λογαριασμών" μεταξύ παλαιών και νέων παραγόντων του χώρου. 'Μνημείο" ανευθυνότητας (προς το σύνολο) η συνέντευξη του κ. Α. Λουμίδη (πάλαι ποτέ ψευδώνυμο: Αστεριξ), που με προθυμία ανάρτησε ο φίλος και συναδελφος Σ. Χατζηπαναγιώτου (ψευδώνυμο: Στρατισσίνο) στους 4Τ, όπου ο συλλέκτης και πρώην οδηγός αγώνων χρησιμοποιεί τον Σοβιετικής νοοτροπίας και Πασοκοσυριζαϊκης κοπής με ολίγη απο Ε.Ο ΦΙΛΠΑ νέο νόμο για τον περιορισμό (υπό όρους) της κυκλοφορίας των Ιστορικών οχημάτων, για να εξαπολύσει επιθέσεις και να φέρει στην επιφάνεια τα μίση και τις διαφορές  του με την ηγεσία της Ομοσπονδίας. Ανάλογοι "καυγάδες" με "μαχαιρώματα", "μπηχτές" και διάφορες κατηγορίες, υπάρχουν και αλλού, μεταξύ μελών Λεσχών, συμμετεχόντων σε εκδηλώσεις, τεχνικών, επαγγελματιών κ.α., που "ξαφνικά" ξυπνησαν, και όλοι φέρνουν νερό στον μύλο του "διαίρει και βασίλευε", που πρώτη κατασκεύασε η ΕΛΠΑ και μια χαρά συντηρούν και δουλεύουν μέχρι σήμερα οι αντικαταστάτες της! Γιατί αγαπητά μου νέα και όχι και τόσο νέα παιδιά, σε ένα πόλεμο οι φαντάροι δεν πολεμούν μεταξύ τους, αλλά βάζουν τις διαφορές τους στην άκρη για να αντιμετωπίσουν τον "εχθρό". Μπορεί ποτέ, άραγε, η Πολιτεία, το Κράτος, να αποτελέσει "εχθρό" για τον πολίτη;  (Η απάντηση, βρίσκεται στον κώδικα φορολογικών στοιχείων!).

Οχι, "προτάσεις" δεν θα κάνουμε, εν μέρει γιατί δεν θα αρέσουν και εν μέρει γιατί δεν είμαστε αρμόδιοι (μόνο σαν ευρύ σύνολο μπορεί καποιος να δεχτεί προτάσεις, ΨΗΦΙΣΜΕΝΕΣ απο μια πραγματική πλειοψηφία, και όχι απο αυτοδιορισμένους "εκπροσώπους"). Ας περιοριστούμε λοιπόν σε μερικά γεγονότα:

Πριν μερικά χρόνια (και στην αρχή της κρίσης), ένα εξέχον μέλος της ΦΙΛΠΑ άνοιξε το κεφάλαιο "φορολογήστε τα ακριβά Ιστορικά αυτοκίνητα που έχουν εισαχθεί ατελώς", προχωρώντας σε έγγραφες καταγγελίες προς το Δημόσιο αλλά και σε διάφορα μέσα. Ο λόγος; Δεν είχε ικανοποιηθεί η απαίτηση του να απομακρυνθεί/διαγραφεί άμεσα ένα μέλος του Δ.Σ. της ΦΙΛΠΑ, που σε μια απο τις συνήθεις συνεστιάσεις της Λέσχης με "γουρ'νοπούλες", του είχε πετάξει ένα πιάτο μακαρόνια στο πρόσωπο μετά απο διαφωνία (αν ήταν με κιμά ή όχι δεν το ενθυμούμεθα καλώς, αλλά μάλλον ναι, με κιμά πρέπει να ήταν!). Το κρατήσατε στη μνήμη; Καλώς, γιατί απο τότε αρχίζει η περιπέτεια.
 Η άθλια διαχείριση απο την κυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου-Παπακωνσταντίνου του προβλήματος ρευστότητας που μεταβλήθηκε σε πρόβλημα χρέους και κατέστρεψε την χώρα μας (η Γερμανική κατοχή είναι το μικρότερο εκ των προβλημάτων του παρόντος αλλά και του μέλλοντός μας), δεν επέτρεψε περαιτέρω ενασχόληση της Πολιτείας με το θέμα, αλλά στη συνέχεια προέκυψε η Κυβέρνηση Παπαδήμου, με το ΛΑΟΣ και τους βουλευτές αλλά και τους πολιτευτές του, να αποκτούν λόγο στη δημόσια διαχείριση. Μέσα στη γενική αναμπουμπούλα της καταστροφής της Ελληνικής οικονομίας, όλοι θεωρούσαν ότι οι διάφορες διορθώσεις και οι φωτογραφικές διατάξεις σε νομοσχέδια, θα περνούσαν απαρατήρητες, και είχαν δίκιο. Ετσι, σε αγαστή συνεργασία ΛΑΟΣ και ΝΔ, ο Μ. Παπαδόπουλος (της ΝΔ), υφυπουργός Μεταφορών στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, "συμπλήρωσε" το 2013 τον Κ.Ο.Κ. με Υπουργική απόφαση, δίνοντας (και) στην ΕΟΟΕ το δικαίωμα έκδοσης Ιστορικών πινακίδων, σε  μια αυθαίρετη ερμηνεία (ή πιο σωστά "παράβαση") του Νόμου. Να διευκρινίσουμε εδώ, ότι ούτε που την ξέρουμε την ΕΟΟΕ, ούτε και που μας απασχολεί η τύχη και η ύπαρξή της, μια και ολόκληρο το "σύστημα" της  εκχώρησης του δικαιώματος έκδοσης Ιστορικων πινακίδων απο το Κράτος σε "ιδιώτες" παρόχους, είναι σαθρό και λάθος. Εν πάση περιπτώσει, ο Νόμος όριζε ότι δικαίωμα έκδοσης έχουν οι ΕΠΙΣΗΜΟΙ και ΝΟΜΙΜΟΙ εκπρόσωποι στην Ελλάδα των Διεθνών Ομοσπονδιών FIVA, FIA και FIM. Προσεξτε, όχι "τα μέλη" των Ομοσπονδιών, αλλά ΜΟΝΟ οι επίσημοι και νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα. Ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ως ανεξέλεγκτη υπουργάρα σε πτωχευμένη χώρα, πρόσθεσε  δίπλα στα ονόματα των "νόμιμων εκπροσώπων" μονοκοντυλιά την πρόταση: "...και η ΕΟΟΕ"! Ο ασκός του Αιόλου είχε (ξανα)ανοίξει, και ορισμένα άτομα στην Ομοσπονδία Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ (που χρονικά σχηματίστηκε μετά την ΕΟΟΕ, αναλαμβάνοντας εν τούτοις την εκπροσώπηση της FIVA απο την ΦΙΛΠΑ), έθεσαν ως στόχο την επαναφορά του νόμου στο προηγούμενο, "νόμιμο", status. 
Fast forward στο σήμερα, και Enter ΣΥΡΙΖΑ!

O παντοδύναμος Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπίρτζης, προέρχεται απο το ΠΑΣΟΚ (βαθύ ή ρηχό, δεν μετράει πια), και αποτελεί πολύτιμο "asset" των  "φιλελεύθερων κομμουνιστών" που έχουν αναλάβει τις τύχες της χώρας μας (με αμφίβολα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, αποτελέσματα και με εξόχως "φοβιστικές" προοπτικές). Ο κ. Σπίρτζης, όπως είναι φυσικό, εμπιστεύεται μόνο τους παλιούς "συντρόφους" του απο το ΠΑΣΟΚ, και είς εξ' αυτών, ο κ. Θάνος Βούρδας (που διαβάζουμε ότι συνδέεται και με "κουμπαριά" με τον Υπουργό), μετά την θητεία του στην ΤΡΕΝΟΣΕ, και όταν αυτή πουλήθηκε στους Ιταλούς έναντι 45 εκατομμυρίων Ευρώ (όσο δηλαδή το κόστος μιάς και μόνης αμαξοστοιχίας, μα τι μεγάλη επιτυχία!), δεν έμεινε παραπονεμένος γιατί ο κουμπάρος και φίλος  πρoιστάμενός του τον διόρισε ως Γενικό Γραμματέα στο "υπουργείο" Μεταφορών και δικτύων. Εκεί, "υφυπουργός" απο το 2016 έχει αναλάβει ο δικηγόρος εξ' Αμαρύνθου Ευβοίας Μαυραγάνης των ΑΝΕΛ, (στην "μοιρασιά" του περσινού κυβερνητικού ανασχηματισμού μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ). Δεν θα μας φανεί παράξενο το να μάθουμε ότι πολλά θέματα χειρίζεται αποκλειστικά ο Θ. Βούρδας, γιατί αυτός είναι ο "τοποτηρητής" του παντοδύναμου κ. Σπίρτζη και του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι ο ατυχής κ. Μαυραγάνης, ο οποίος "συνελήφθη"  ανενημέρωτος ακόμα και όταν βγήκε στα κανάλια να εξηγήσει ("απολογηθεί") για την ταλαιπωρία του κόσμου με τα ηλεκτρονικά εισιτήρια!
 Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι παίξε -γέλασε. Ξεπατικώνοντας (άτεχνα μεν -αποτελεσματικά δε) σελίδες ολοκληρωτικών συστημάτων προπαγάνδας και επικοινωνίας, θέτει ως ύψιστο στόχο την εισπραξιμότητα των φόρων αλλά και την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ την ίδια στιγμή καταστρέφει συστηματικά την μεσαία τάξη και την επιχειρηματικότητα, που θα μπορούσε να στηρίξει αυτά τα "αδύναμα στρώματα" προσφέροντας θέσεις εργασίας και έσοδα φόρων, μέσω της αύξησης του κύκλου εργασιών (ή αλλιώς, φαύλος κύκλος της εξουσίας!). Είναι αδύνατον σήμερα να υπαρξει μέριμνα και νομοθεσία για το οτιδήποτε, χωρίς μια "σοσιαλιστική" πινελιά, κάτι τέλος πάντων που να δείχνει ότι οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ατρόμητοι και ακλόνητοι φρουροί και υπερασπιστές των συμφερόντων του Δημοσίου. Δεν ξέρουμε λοιπόν αν μετά την "σφαλιάρα" του 2013 απο τον Νεοδημοκράτη Παπαδόπουλο, κάποιοι  στην Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ θέωρησαν ότι "ο Πασόκος" Σπίρτζης (και ο άνθρωπός του) θα ήταν πιο "προσβάσιμοι"! Αν είναι έτσι, έκαναν λάθος. Αλλά κι αν δεν είναι έτσι, με ποιό δικαίωμα πηγαίνει η όποια "επιτροπή" (που αποτελείται απο μέλη της Ε.Ο. ΦΙΛΠΑ τα οποία "ζουν" απο τα παράβολα των εκδηλώσεων που τους δίνει/εγκρίνει/αδειοδοτεί!) στο Υπουργείο, και τι λέει; Επιτρεψτε την κυκλοφορία στα αυτοκπινητα με πινακίδες μας, ΜΟΝΟ όμως για να έρχονται στις εκδηλώσεις μας, ενώ για όλες τις άλλες μετακινήσεις φορτώστε τα με γραφειοκρατία και πρόστιμα; Όταν η ΕΛΠΑ πριν απο πολλά χρόνια λειτουργούσε σωστά και κανονικά, το Ελληνικό Κράτος της είχε εκχωρήσει το δικαίωμα έκδοσης των Διεθνών διπλωμάτων αλλά και των "πράσινων καρτών" ασφάλισης για όσους  ταξίδευαν στο εξωτερικό. Ήθελες να πας στην Ιταλία με το ΙΧ σου, ή να νοικιάσεις αυτοκίνητο στην Γερμανία; Έπρεπε να πας στην ΕΛΠΑ με δύο φωτογραφίες και ένα παράβολο, για να σου εκδώσουν  διεθνές δίπλωμα. Εκεί όμως "έληγε" η όποια σχέση και συνεργασία σου με το πρωτοβάθμιο Σωματείο ΕΛΠΑ και τις υποθέσεις που διεκπεραίωνε για λογαριασμό του Κράτους. Φαντασθείτε τώρα, να σου έλεγαν¨: "Για να σου δώσουμε Διεθνές δίπλωμα, που θα το πληρώσεις βέβαια, θα πρέπει να νοικιάσεις αυτοκίνητο μόνο απο εμάς, ή να ασφαλιστείς μόνο σε εμάς, ή να γραφτείς σε κάποια απο τις Λέσχες μέλη μας και να συμμετέχεις υποχρεωτικά στις εκδηλώσεις της"! Ανήκουστο; Ανήκουστο βέβαια! Όμως σήμερα...
 ...Σήμερα, κάτι τέτοιο πάει να γίνει με τις προτάσεις και τα σχέδια "διόρθωσης" του (σαφώς λάθους, γιατί ο Βούρδας δεν κατάλαβε καλά τι του είπαν την πρώτη φορά) ΦΕΚ, το οποίο εκ παραδρομής ταυτίζει τα Ιστορικά νορμάλ ΙΧ με τα αγωνιστικά (κόκκινες πινακίδες πρώην ΕΛΠΑ και νυν ΟΜΑΕ) που εκ του νόμου δεν κυκλοφορούν και δεν ασφαλίζονται λόγω της ύπαρξης roll cage..  Αυτό ναι, ήταν λάθος που έκαναν οι άσχετοι υπάλληλοι και γραμματείς (οι οποίοι φυσικά δεν έδειξαν το σχέδιο νόμου που αφορά κάποιες δεκάδες χιλιάδες πολίτες στους ενδιαφερόμενους Έλληνες, παρά μόνο έσπευσαν -στο ίδιο υπουργείο- να ζητήσουν την άδεια και την έγκριση του νόμου για τα Taxi απο τον συνέταιρο και εκπρόσωπο της Γερμανικής πολυεθνικής, παρά τους λεονταρισμούς του υπουργού! Εμ, για να γίνεις συνομιλητής του κ. Σπίρτζη, πρέπει ή να είσαι Γερμανικών συμφερόντων, ή να υποσχεθείς φρέσκους φόρους). 
Η συνέχεια, ποιά θα είναι; Μήπως η "υποχρέωση" του ιδιοκτήτη που δικαιούται Ιστορικές πινακίδες να εξαρταται απο την ΕΟ ΦΙΛΠΑ και τις Λέσχες της; Η χρήση και η (όποια και όση) περιορισμένη κυκλοφορία των πιστοποιημένων αυτοκινητων με Ιστορικές πινακίδες, πρέπει να είναι εντελώς ανεξάρτητη, αυτόνομη και αυτόβουλη και σε καμμία περίπτωση να μην υπάρχει "υποχρεωτική σύνδεση και συμμετοχή" σε εκδηλώσεις της ΕΟ ΦΙΛΠΑ και των Λεσχών-μελών της. Διαφορετικά θα πρόκειται για καθαρά "εκβιαστική" πρακτική, που μοιραία θα αποδυναμώσει τον χώρο. Ας βρούν τους τρόπους και τις μεθόδους αυτοί που εισπράττουν τα παράβολα, όχι ο κόσμος που τα πληρώνει. Και αν "φοβούνται" ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα απο καλοδιατηρημένα αυτοκίνητα του 1985-88 που θα κυκλοφορούν κανονικά (βασικά λόγω ανάγκης των ιδιοκτητών τους), ας αυξήσουν το όριο ηλικίας για έκδοση Ιστορικών πινακίδων στα 40 χρόνια, έτσι ώστε μόνο τα αυτοκίνητα απο το 1978 ΚΑΙ ΠΙΣΩ θα μπορούν να έχουν Ιστορικές πινακίδες, ενώ τα άλλα θα έχουν την κάρτα FIVA και την χαμηλή ετήσια ασφάλεια σύμφωνα με το ευνοϊκό καθεστώς των Young timers, με κανονικές πινακίδες κυκλοφορίας και ετήσια τελη φυσικά. Μόνο η μεγάλη ηλικία των αυτοκινήτων αποτελεί εγγύηση για την περιορισμένη κυκλοφορία τους, και αυτό δεν αποτελεί "πρόταση" αλλά παρατήρηση που λέει ότι αυτοί που "άνοιξαν" ή χειρίζονται το θέμα, πρέπει να βρουν τον τρόπο "εξόδου" με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά. Αν όμως συνεχίσουν να πηγαίνουν στους Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας διάφορα περί "πολιτιστικής κληρονομιάς", τότε καλύτερα να κάνουμε οικονομίες απο τώρα, για να πάρουμε με το Νέο Έτος τις πινακίδες κυκλοφορίας απο τα κατατεθειμένα μας!

(Θα επανέλθουμε, με περισσότερα για ΕΛΠΑ αλλά και ΟΜΑΕ, που περιέργως τηρούν σιγή ιχθύος -ή ιχθύων, για να είμαστε και ακριβείς! Δ.Π.)
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου