Κυριακή 19 Μαΐου 2013

ΕΛΗΞΕ ΜΕ ΝΙΚΗΤΗ ΤΟΝ Ι. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ, ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ REGULARITY

 Ενας πραγματικά δύσκολος και "μακρύς" αγώνας, το 12ο Ιστορικό Ακρόπολις regularity, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Σάββατο το απόγευμα, με μεγάλο νικητή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τον Ι. Φωτόπουλο και βέβαια τον συνοδηγό του Α. Γεωργίου, ο οποίος κερδίζει την Γενική για  ΤΡΙΤΗ  φορά συνεχώς. Αν και συνηθίζουμε να λέμε ότι σε μεγάλους αγώνες (σε φήμη, διάρκεια, ή και στα δύο) "όλοι οι τερματίσαντες είναι νικητές", αυτό στην πραγματικότητα ισχύει μόνο για πολύ δύσκολους αγώνες sporting, ή για σκληρά και επίπονα regularity σαν ας πούμε το 24 Ωρες Ελλάδα του Σ.Ι.Σ.Α. (ΕΟ ΦΙΛΠΑ), όπου είναι άθλος το να φέρεις το αυτοκίνητο στον τερματισμό. Στο Ιστορικό Ακρόπολις, η μόνη περίπτωση να μην φτάσεις στον τερματισμό, είναι το να μείνεις απο βενζίνη. Αλλη είναι λοιπόν εδώ η δυσκολία: Το να μείνεις συγκεντρωμένος και ψύχραιμος για τρείς μέρες και περί τις 25 δοκιμασίες (οι υπόλοιπες μέχρι τις 40 είναι διπλές μετρήσεις εντός της ίδιας Ε.Δ.), και φυσικά το να συνεργάζεσαι και να "συμβιώνεις" άριστα με τον συνοδηγό σου, που εξυπακούεται ότι θα είναι αστέρι. Συγχαρητήρια λοιπόν σε Ελληνες και ξένους (ιδίως στους Ελληνες) για την συμμετοχή και τις προσπάθειές τους, και ιδιαίτερα μπράβο στα πληρώματα που έφτασαν ψηλά και έκαναν νωρίτερα ή αργότερα το λάθος που τους έριξε πίσω ή και τους στέρησε την πιθανότητα για διάκριση σε προχωρημένη φάση του αγώνα.
 Η τελευταία μεγάλη ανατροπή συνέβη στην αρχή της τρίτης μέρας, όταν ο 1ος Γενικής Θ. Χαρμάνης (που σχεδόν ισοβαθμούσε με τον Φωτόπουλο), έκανε το λάθος στην 29η Ε.Δ. Κελάρια Α, παίρνοντας 5,9 β.π. και χάνοντας την επαφή με το βάθρο, αφού μπροστά του ανέβηκαν και οι Κονταράτος και Haberl. Το ίδιο συνέβη στην ίδια Ε.Δ. στον Αντωνόπουλο που πήρε 4,9 β.π., όμως στη συνέχεια δεν έκανε άλλο λάθος (ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα επίπεδο όπου ακόμα και ο 1 β.π. είναι καταστροφικός), ενώ ο Χαρμάνης φόρτωσε άλλους 3,7 β.π. στην 34η Ε.Δ. Χαιρώνεια Β, χάνοντας οριστικά τις πιθανότητες βάθρου -εκτός φυσικά αν "αυτοκτονούσαν" οι προπορευόμενοι λίγο πριν τον τερματισμό.
 Αυτό πράγματι συνέβη, απο μηχανικά αίτια όμως, στην 911 του M. Haberl στην 38η Ε.Δ. Αγιος Μερκούριος Α, και οι 600 β.π. που δέχτηκε του στέρησαν την τρίτη θέση (την οποία κατέλαβε άξια ο Π. Αντωνόπουλος), στέλνοντάς τον στην 33η. Αλλά σ' αυτές τις περιπτώσεις το χειρότερο είναι η πικρή γεύση που μένει στο στόμα και που θα σου πάρει καιρό για να δεχθείς ότι κι αυτή "είναι μέρος της γοητείας των αγώνων". (Σ.Σ. Αν μου επιτραπεί εδώ μια προσωπική παρατήρηση, ποτέ, μετά απο δεκαετίες αγώνων, δεν βρήκα κάτι "γοητευτικό " στο να εγκαταλείπεις απο λάθος ή ζημιά, χάνοντας θέσεις, τίτλους και συχνά την υγεία σου. Ούτε τότε που αυτά μου συνέβαιναν αλλά ούτε και απο την απόσταση του χρόνου, μπορώ να βρώ κάτι το "γοητευτικό". "Διδακτικό" όμως, ναι: Την άλλη φορά, φρόντισε να είσαι πιο συγκεντρωμένος, πιο προσεκτικός, λιγότερο τολμηρός αλλά πάντα το ίδιο αποφασισμένος).
  Και... τερματισμός (τα αναλυτικά και πλήρη αποτελέσματα στο www.omae live results). Πρώτοι και θριαμβευτές, οι Ι. Φωτόπουλος - Α. Γεωργίου. Δεύτεροι Γενικής οι πιο "συστηματικοί" ίσως του αγώνα, οι Θ. Κονταράτος -Γ. Δελαπόρτας, που χωρίς την απόλυτη επίδοση αλλά και χωρίς το μοιραίο λάθος, έφτασαν στην διάκριση (είναι και πρώτοι Κατηγορίας I). Τρίτοι οι Α. Αντωνόπουλος - Μ. Καλλίτση, επίσης με σταθερά καλές επιδόσεις και πρώτοι Κατηγορίας G. Στην τέταρτη θέση οι ικανοί για νίκη Θ. Χαρμάνης - M. Φουντεδάκης (πρώτοι Κατηγορίας  F). Ακολουθεί στην πέμπτη θέση το πλήρωμα που προηγήθηκε στο μέσον του αγώνα, οι Ι. Καρούμπας - Β. Μάρκου. Στην έκτη θέση, οι Κ. Σούρλας - Μ. Κοκκιασμένος, επίσης ανάμεσα στους αρχικούς διεκδικητές της νίκης. Εβδομοι οι πολυνίκες σε εθνικό και Ευρωπαικό επίπεδο Ι. Κατσαούνης - Μ. Μανσόλας, που ποτέ δεν αισθάνθηκαν " άνετα" στον φετεινό αγώνα, κάτι που φαίνεται και απο τις επιδόσεις τους (82,7 β.π. συνολικά).
 Οι τρείς επόμενες θέσεις για το κλείσιμο της πρώτης δεκάδας της Γενικής κατάταξης, ανήκουν σε τρία πληρώματα που αγωνίσθηκαν με επιμονή: Ογδοοι οι Σ. και Ι. Τζώρτζογλου, ένατοι οι Δ. και Α. Κουνέλης, και δέκατοι οι Θ. και Ε. Μήλα. Συνολικά κατετάγησαν 55 πληρώματα, αλλά κάποια απο αυτά προφανώς δεν πήραν μέρος σε όλες τις Ε.Δ., μια και προς το τέλος οι ποινές ξεπερνούν τους... 30.000 (τριάντα χιλιάδες) βαθμούς. Επίσης, 9 πληρώματα που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν παρουσιάστηκαν στην εκκίνηση και άλλα 5 εγκατέλειψαν σε διάφορα στάδια του αγώνα.
  Το 12ο Ιστορικό Ακρόπολις Regularity υπήρξε μια αναμφισβήτητη επιτυχία, γιατί αυτό που μετράει είναι η γνώμη των συμμετεχόντων και όχι των "παρατηρητών". Επίσης, οι πολλοί β.π. που δέχτηκαν όλοι οι κορυφαίοι καθώς και οι πολλές εναλλαγές στην κορυφή, "μιλούν" για έναν πραγματικά δύσκολο αγώνα regularity, τον οποίο όμως χάρηκαν σχετικώς λίγοι μια και το υψηλό κόστος αλλά και η άρνηση (ή και η "φυσική  αδυναμία") των οργανωτών για συνεργασία, εμπόδισαν ή "απέτρεψαν" τουλάχιστον 30 με 40 ακόμα πληρώματα απο το να συμμετάσχουν. Ελπίζουμε ότι το 2014 θα υπάρξει έγκαιρη, σωστή, αποτελεσματική και δημιουργική συνεργασία των καθιερωμένων και των νέων δυνάμεων του Σπορ, πάντα προς όφελος των οδηγών, έτσι ώστε και η κατηγορία sporting να γίνει με τις ξένες υπερδυνάμεις να προσφέρουν θέαμα, και η regularity να θυμίσει κάτι απο τις εποχές των 150 και βάλε συμμετοχών του Λουτρακίου και των Κ. Βούρλων. Οψόμεθα λοιπόν, αλλά πριν κλείσουμε να θυμίσουμε κάτι που λένε -και όχι αδίκως- πολλοί φίλοι της regularity του Ιστορικού Ακρόπολις: Οτι το sporting πάντα κλέβει την παράσταση και το οργανωτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι σχεδόν τετραπλάσιοι στον αριθμό οδηγοί regularity (που στηρίζουν οικονομικά ολόκληρη την εκδήλωση), να έχουν τον ρόλο κομπάρσου. Φέτος ήταν οι -μόνοι- πρωταγωνιστές. Και για να γίνει το ίδιο και του χρόνου, θα έπρεπε ίσως να υπάρχουν ΔΥΟ διοργανωτές, ο ένας με ειδίκευση αποκλειστικά στην regularity, και ο άλλος αποκλειστικά στην sporting. Αυτά βέβαια με την προυπόθεση της βελτίωσης  του οικονομικού κλίματος στη χώρα μας, διαφορετικά οι αγώνες σαν το Ακρόπολις θα υποφέρουν γιατί το κόστος τους δεν καλύπτεται μόνο με τις συμμετοχές των "εχόντων" (ούτε και των ηρωικώς-οικονομικώς θυσιαζομένων). Δ.Π.


 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το κείμενο που μόλις διαβάσατε είναι πρωτότυπο, γραμμένο απο εμάς. Και είναι απαράβατος κανόνας οχι μόνο των επαγγελματιών, αλλά και κάθε σοβαρού ανθρώπου που ασχολειται με δημόσια επικοινωνία, το να αναφέρει ΤΗΝ ΠΗΓΗ όποιων άρθρων, δελτίων Τύπου και γενικά πληροφοριών ή θεμάτων διακινεί και αναδημοσιεύει σε άλλα μέσα, fora, sites, blogs, κτλ. Υπάρχει λοιπόν ένας, στο forum Historic-Racing το οποίο παρακολουθούμε αλλά ως επαγγελματίες για λόγους δεοντολογίας δεν συμμετέχουμε, ο οποίος κάνει το εξής: Αλιεύει διάφορα θέματα, κυρίως δελτία Τύπου αγώνων απο εκεί που κάποιοι άνθρωποι τα γράφουν, και αντι να τα αναρτήσει ολόκληρα για να ενημερωθούν οι "συμφορουμίστες" του ( "συμφορά" και για τη γλώσσα μας αυτή η λέξη, αλλά χρησιμοποιείται), γράφει μόνο το link του δικού του blog, για να κερδίσει "χτυπήματα", φυσικά με τη δουλειά των άλλων, αφου δεν αναγράφει ούτε εκεί την πηγή, έτσι ώστε ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος να πιστέψει ότι τα κείμενα είναι δικά του. Το κακό παράγινε με την μέθοδο αυτή στο Ιστορικό Ακρόπολις, όπου αναρτούσε ΧΩΡΙΣ αναφορά στην πηγή, τα δελτία Τύπου της επίσημης ιστοσελίδας του αγώνα, τα οποία συντάσσει, κατόπιν επαγγελματικής συμφωνίας, ο δημοσιογράφος  Ε. Παπαθέου. Και παρ' ότι δεν μας αρέσει να ασχολούμεθα με τέτοιες καταστάσεις, δυστυχώς η ασυδοσία και το "έλα μωρέ, δεν έγινε τίποτα" τείνουν να μεταβληθούν σε κυρίαρχη κατάσταση. Εμείς θα υπερασπιζόμαστε την λειτουργία αυτού του επαγγέλματος που ασκούμε εδώ και πολλά χρόνια, και θα ζητήσουμε απο όλους να είναι  πιο απαιτητικοί και εκλεκτικοί με αυτά που διαβάζουν, αλλά και πιο αυστηροί μ' αυτούς που τους τα "σερβίρουν" (γιατί, δυστυχώς, ελάχιστοι διαχειριστές  φόρουμ έχουν τις γνώσεις, την παιδεία και το γενικό υπόβαθρο  ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του τόσο σημαντικού για την ενημέρωση ρόλου τους, προστατεύοντας τους επισκέπτες- αναγνώστες τους).












 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου