Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

38 ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΡΙΤΣΩΝΑ ΤΗΣ 5ης ΙΟΥΝΙΟΥ (Η ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΛΩΝ!)

  Η «επιστράτευση» που κήρυξε ο Σ.Ο.Α.Α. έφερε αποτελέσματα, και για την δημοφιλή ανάβαση Ριτσώνας που θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο 4-5/6, συγκεντρώθηκαν... 172 συμμετοχές! Η πολυπληθέστερη κατηγορία είναι αυτή των Ιστορικών, με όχι λιγότερες από 38 συμμετοχές, ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν αρκετοί γνωστοί και καλοί οδηγοί που δεν συμμετείχαν στους αγώνες τα τελευταία χρόνια.
  Πρέπει σ’ αυτό το σημείο, και για όσους πιστεύουν (λανθασμένα) ότι όλα τα Ιστορικά αυτοκίνητα είναι ίδια, να τονίσουμε ότι οι διαφορές μεταξύ τους είναι τεράστιες, αφού ανάμεσα στις 38 συμμετοχές της Ριτσώνας μπορεί κανείς να βρει νορμάλ αυτοκίνητα, «φτιαγμένα» αυτοκίνητα, αγωνιστικά αυτοκίνητα, «καθαρόαιμα» racing αυτοκίνητα όλων των Group (Gr 2 και Gr 4) και τέλος αυτοκίνητα εκτός προδιαγραφών της εποχής τους, που δεν βαθμολογούνται στο πρωτάθλημα και συμμετέχουν σαν Group 5. Είναι αυτονόητο ότι αυτή η ανόμοια ποικιλία δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει ενιαία κατάταξη, και βεβαίως δεν έχει, μιά και οι συμμετοχές χωρίζονται στις χρονολογικές κατηγορίες 1, 2 και 3, καθώς και στην ξεχωριστή Group 5 στην οποία πηγαίνουν όπως είπαμε αυτοκίνητα με μετατροπές που δεν επιτρέπονται από την homologation τους (π.χ. ηλεκτρονικές αναφλέξεις, ζάντες μεγάλης διαμέτρου, μειωμένο βάρος κτλ.) άρα έχουν μεγάλο πλεονέκτημα έναντι όσων αυτοκινήτων και οδηγών σέβονται και τηρούν την homologation τους, γι' αυτό και δεν βαθμολογούνται ούτε στην γενική βαθμολογία του πρωταθλήματος, ούτε στις Κατηγορίες και κλάσεις.
  Θα θέλαμε επίσης να διευκρινήσουμε ότι στις Αναβάσεις δεν υπάρχει ούτε Γενική Κατάταξη, ούτε έπαθλο ταχύτερου χρόνου. Είναι λοιπόν εντελώς αδόκιμο, άδικο και λανθασμένο το να θεωρείται η κατηγορία των Ιστορικών σαν ενιαία και μάλιστα το να σπεύδουμε να ανακηρύξουμε προκαταβολικά και τους τρεις πρώτους νικητές, θεωρώντας τους υπόλοιπους 35 συμμετέχοντες τουλάχιστον σαν κομπάρσους (και μάλιστα κομπάρσους που όχι μόνο δεν αμοίβονται, αλλά πληρώνουν κι από πάνω για να δοξαστούν «τα αστέρια»!). Η ματαιοδοξία, η επιδειξιομανία, η υπεροψία και «η μεγάλη ιδέα που έχουμε για τον εαυτό μας», καλό θα είναι να μένουν έξω και μακριά από το Σπορ του αυτοκινήτου, και ιδίως του Σπορ των Ιστορικών, όπου οι τεράστιες διαφορές των αυτοκινήτων (και βέβαια τα αυτοκίνητα με εκτός κανονισμών μετατροπές) όχι μόνο δεν επιτρέπουν συγκρίσεις αλλά δημιουργούν και ανακριβείς εντυπώσεις σχετικά με τις οδηγικές ικανότητες των συμμετεχόντων. Έτσι, πριν ξεκινήσουμε να μιλάμε για ανύπαρκτες «Γενικές Κατατάξεις» και για σίγουρους νικητές, καλό θα ήταν να φανταζόμαστε πώς άραγε θα διαμορφώνονταν η κατάταξη και τα αποτελέσματα ενός αγώνα, εάν ο πέμπτος είχε το αυτοκίνητο του πρώτου, ο δεύτερος το αυτοκίνητο του όγδοου, ο τρίτος το αυτοκίνητο του έκτου, ο πρώτος το αυτοκίνητο του δέκατου κ.ο.κ. (το μόνο σίγουρο είναι ότι για να είσαι πρώτος χρειάζεσαι κορυφαίο, δυνατό και καθαρά racing αυτοκίνητο. Είναι επίσης σίγουρο ότι αν δεν υπάρξουν οι 35 "κομπάρσοι", οι τρείς πρώτοι θα τρέξουν μόνοι τους! Αυτό, ας μην το ξεχνάει ποτέ και κανένας!).
  Ραντεβού στη Ριτσώνα λοιπόν, κι ας θεωρήσουμε όλους τους συμμετέχοντες ως «νικητές του αγώνα εναντίον της οικονομικής κρίσης»!

  Πλήρεις συμμετοχές στο www.soaa.eu, και στο www.omae-epa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου