Σάββατο 20 Μαΐου 2023

H AΠΟΝΟΜΗ ΟΜΑΕ, ΤΑ “ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ”, Ο "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ" ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο "ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

 



H AΠΟΝΟΜΗ ΟΜΑΕ, ΤΑ “ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΠΕΛΛΑ”, Ο "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ" ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ Ο "ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ" ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

 Η ΑΠΟΝΟΜΗ

Tην Τετάρτη 17 Μαϊου 2023, έγινε στον Πειραιά η «συγκεντρωτικη» Απονομη των προκηρυχθεντων Πρωταθληματων,  Κυπελλων και Επαθλων δυο ετων, του 2021 και του 2022, στους εκατονταδες βραβευθεντες ολων των τιτλων, κατηγοριων και κλασεων.

Λογω  του μεγαλου αριθμου των προσκεκλημενων, η ΟΜΑΕ επελεξε να πραγματοποιησει αυτη την τελετη της «διπλής» απονομης σε ένα χωρο (και με ένα τροπο) διαφορετικο, έως και «εναλλακτικό», σε σχεση με ό,τι αποτελουσε τις στανταρντ επιλογες μεχρι σημερα (εντευκτηρια, αμφιθεατρα, συνεδριακες αιθουσες ξενοδοχειων, ή και -επι το επισημοτερον- πολυτελη «Κτήματα» εστιασης και τελετων).

Ο ΧΩΡΟΣ

Ο χωρος, ήταν τα σαλονια επιβατων του ταχυπλοου World Champion Jet, προσφορα του εφοπλιστου και (πολλαπλου) πρωταθλητη αναβασεων Μαριου Ηλιοπουλου.

Οι εκατονταδες προσκεκλημενοι (και οσοι ενδιαφερθηκαν να παρευρεθουν γιατι η εισοδος στον καταπελτη του πλοιου ηταν ελευθερη και ανοιχτη σε ολους), καθισαν στις αεροπορικου τύπου πολυθρονες, παρακολουθωντας τις απονομες απο τα tv monitors που υπαρχουν πανω απο τις σειρες καθισματων, μια και η απονομη των κυπελλων, οι φωτογραφισεις κτλ., γινονταν σε διαφορετικο επιπεδο απο το επανω σαλονι, στο κεντρικο «χωλ».



Κρινοντας απο τον αριθμο των κυπελλων (των δυο ετων), η επιλογη αυτη της ΟΜΑΕ ήταν όντως μια πρακτικη λυση για την φιλοξενία και τις βραβευσεις  τοσων ατομων, οσο κι αν στερειτο της «επισημοτητας» που παραδοσιακα έχουν οι τελετες απονομων. Φυσικά η ΟΜΑΕ ευχαριστησε τον Μαριο Ηλιοπουλο για την προσφορά του, παρ΄οτι κατα την άποψή μας επροκειτο για μια (αναλογικα παντα!) «win win» περιπτωση γιατι υπηρξε και η σχετικη προβολη του επιχειρηματικου (ακτοπλοϊκου) σκελους της Sea Jets, την ιδανικη περιοδο, παραμονες της έναρξης της τουριστικης περιοδου. (Το World Champion Jet των 50 κομβων ειναι το ταχυτερο του ειδους του στον κόσμο, και έκανε το πρωτο φετινό του ταξιδι την επομενη της απονομης)

Απο ότι φανηκε απο τις αναρτησεις στα social media (και ιδιαιτερα στο, εκλαϊκευμενο πλέον, αλλά δημοφιλες στον χωρο facebook), οι περισσοτεροι βραβευθεντες ενθουσιαστηκαν με την όλη κατασταση, μη χανοντας την ευκαρια να ποζάρουν με τα κύπελλά τους στο εσωτερικό σαλονι  με την Minardi  F1, αλλα και μπροστα στο καραβι, διπλα στο αγωνιστικο  supercar του οικοδεσποτη. (Και για να είναι πληρης η αναφορα μας, περαν των εφοπλιστικων και αγωνιστικων επιτυχιων, των αθλητικων χορηγιων αλλά και της –αμφιλεγομενης- εμπλοκης στα διοικητικα του αθληματος, θα πρεπει να τονιστεί ιδιαιτερα το απο πολλων ετων σημαντικο φιλανθρωπικο έργο και η ανθρωπιστικη προσφορα του κ. Μαριου Ηλιοπουλου).

*Λεπτομερειες για την  απονομη, στο δελτιο Τύπου της ΟΜΑΕ που ακολουθει μετα το τελος του άρθρου.

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ (ΚΑΙ Η ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ) ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ

Η «οφειλομενη» απαντηση για τον λογο της «διπλης» απονομης, ξεκινα απο το απλοϊκό «επειδη δεν έγινε απονομη το 2022 γα το 2021», και μοιραία περιλαμβανει και την περιφημη, πολυσυζητημενη και εν τέλει μη αποτελεσματική (για να μην την πουμε αποτυχημενη, ή αδικαιολογητη) «αποχη των οδηγων» του 2022.

Ειναι σαφες, οτι η επελαση της ακριβειας,  η Ρωσσικη εισβολη και ο πολεμος ακριβως έξω απο την «ευρωπαϊκη πορτα», η καθετη άνοδος των τιμων της ενεργειας, η αύξηση του πληθωρισμου και η πολυ αργη αποκλιμακωση των συνεπειων της πανδημιας του 2020-2021, ειχαν σαν αποτέλεσμα την δραματικη μειωση του διαθεσιμου εισοδηματος, του χρονου αλλά και της διαθεσης πολλων ιδιωτων αγωνιζομενων, προκειμενου να συνεχισουν ανεμελοι και ανεπηρέαστοι τις δραστηριοτητες του ακριβου χομπυ τους (αυτο, εαν δεν θελουμε να δεχτουμε οτι οι αγωνες αυτοκινητου αφορουν αποκλειστικα και μονο τους εύπορους και τους πλουσιους συμπολιτες μας -άλλο αν τους είναι πιο «εύκολο» το να διακριθουν  λογω ανωτερου και απλησίαστου  για τους πολλους εξοπλισμού, αλλά αυτη είναι μια κοινωνική συνθήκη που, αναγκαστικώς, έχουν/έχουμε όλοι συνυπογράψει).

Με αυτα τα τεράστια κοινωνικά και οικονομικα προβλήματα να επηρεάζουν όλο και περισσότερο την χώρα μας και τους πολίτες της, τον Φεβρουάριο του 2022 ψηφίστηκαν και ανακοινώθηκαν απο την Γενική Συνέλευση της ΟΜΑΕ μια δέσμη νέων κανονισμών, άλλοι με άμεση εφαρμογή και οι περισσότεροι με προοπτική εφαρμογής ενός ή δύο ετών (2023-2024). Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες: Μια ομάδα οδηγών, οι περισσότεροι «άμεσα θιγόμενοι» απο τους νέους κανονισμούς,  με την  συνεργασία Σωματείων που αποτελούσαν την «αντιπολίτευση» της νυν Διοίκησης της Ομοσπονδίας  (κάτι απόλυτα θεμιτό μια και πρόκειται για δημοκρατική διαδικασία και άπαντες είναι εκλεγμένοι) αλλά και παράγοντες του χώρου που παρέμειναν στο παρασκήνιο, συναντήθηκαν, συννενοηθηκαν, συνεργάστηκαν, συγκέντρωσαν διαδικτυακά εναν μεγάλο αριθμό διαφωνούντων οδηγών (άνω των 400 ηταν ο αριθμός που ανακοινώθηκε), οργάνωσαν συγκεντρώσεις (με διαδικτυακή αναμετάδοση), και προχώρησαν σε αιτήματα μέσω αναρτήσεων, αλληλογραφίας, αλλά και συναντήσεων τοσο με την ΕΠΑ όσο και με τον Σ.Ο.Α.Α.

Σε συνδυασμό με την γενική οικονομική κατάσταση, η αποχή που κήρυξαν και διατήρησαν αρκετοί αγωνιζόμενοι είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ομοσπονδίας (μειωθηκαν τα παράβολα αδειών αθλητή-λισάνς, πινακίδων και συμμετοχών), ενω σταδιακά έγινε σαφές οτι περαν των (υπαρκτων) θεματων των κανονισμων, υπηρχαν και άλλες επιδιωξεις της (γενικοτερης) αποχης που δεν προερχοντο αποκλειστικα απο τους οδηγους αλλά και απο διοικητικους παραγοντες, δημοσιογραφους, και επιχειρηματιες του κλαδου, οπως η "φθορα" και η οδηγηση σε παραιτηση (και αλλαγη) της ηγεσιας της Ομοσπονδιας, οπως η φθορα (και αλλαγη) της ηγεσιας της ΕΠΑ, οπως η φθορά και η «αποδυναμωση» της επιδρασης και της αποτελεσματικοτητας του Σ.Ο.Α.Α. Σε ολα αυτα τα επιπεδα, η διαφωνια σχετικα με τους νεους κανονισμους  (που θα ίσχυαν απο το επόμενο και μεθεπομενο έτος) μετετραπη ("μετασχηματιστηκε") σε "πολεμο εξουσιας", και αυτο έγινε σαφες με το περασμα των μηνων.

Σαν Auto Classic, ειχαμε διακρινει εξ΄αρχης το «παρασκήνιο» και τους απωτερους σκοπους των πραγματικων υποκινητών της αποχης, και ειχαμε διαχωρισει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τους οδηγους-αθλητες απο τους παραγοντες που, εν τέλει, τους «χρησιμοποιουσαν». Καταδειξαμε τα λαθη και των δυο «πλευρων», δηλαδη την άκαμπτη σταση των «άτυπων επιτροπων» που εκ μερους των οδηγων απαιτουσαν με  εξαιρετικα επιθετικο τροπο την ικανοποιηση ολων των αιτηματων τους («ολα ή τιποτα» ήταν το motto τους) κοβοντας καθε διαυλο συνεννοησης, αλλά και την αρχικη λανθασμενη αντιδραση της ΟΜΑΕ, με αναρτησεις απαντητικων επιστολων που φανηκε οτι ειχαν αποδεκτες τους αθλητες-οδηγους (ενω στην πραγματικοτητα απευθυνονταν στην "διοικητικη αντιπολιτευση"). Ομως, οι αγωνιζομενοι ειναι χομπιστες που αν θελουν τρεχουν, αν δεν θελουν (η αν δε τους αρεσει/βολευει το πλαισιο κανονισμων) μενουν σπιτι τους, και η διοικηση της Ομοσπονδιας εκλεγεται ακριβως για να νομοθετει, και να εφαρμοζει τους κανονισμους που θεσπιζει στη διαρκεια της θητείας της. Διαλογος  και ανταλλαγη κατηγοριων και χαρακτηρισμων με αθλητες δεν γινεται, παρα μονο με τους θεσμικους εκπροσωπους τους (Συνδεσμους), μονο που εδω, με ευθυνη πολλων εντός και εκτός, ο Σ.Ο.Α.Α. ειχε αποδυναμωθεί.

Και παλι θα γινει αναφορα στο Auto Classic, που ΕΞ΄ΑΡΧΗΣ ειχε συστησει στους «400 οδηγους» να σχηματισουν έναν νεο  Συνδεσμο (εφ’ οσον ειχαν διαρρηξει τις σχεσεις τους με τον Σ.Ο.Α.Α.) και να αποκτησουν θεσμικη υποσταση που θα έκανε πιο αποτελεσματικη την διεκδικηση των αιτηματων τους. Η ΟΜΑΕ απο την πλευρα της υπαναχωρησε σε καποια θεματα, μειωσε τα (αδικως αυξηθεντα) παραβολα, έδωσε παρατασεις στις προθεσμιες εκδοσης τεχνικων δελτιων των επιμαχων αυτοκινητων της Ε, και έμεινε αμετακινητη μονο στο θεμα της καταργησης των θερμαντικων μεσων (κουβερτων) στις Αναβασεις του επομενου έτους.

Ομως, οπως ειπαμε, τα βαθυτερα αιτια της αποχης φανηκαν οταν οι προσπαθειες και οι πιεσεις προς την ηγεσια της ΟΜΑΕ-ΕΠΑ απετυχαν, το Δ.Σ. καταφερε να ολοκληρωσει τα Πρωταθληματα, και ήρθε η νεα χρονια, το 2023, οπου λογω της γενικης βελτιωσης των οικονομικων συνθηκων αναμενοταν η επιστροφη των (περισσοτερων) οδηγων στους αγωνες. Τοτε, ανακοινωθηκε η ίδρυση νεου Συνδεσμου Αγωνιζομενων με τον τιτλο Πανελληνιος Συνδεσμος Μηχανοκινητου Αθλητισμου (Π.Α.Σ.Μ.Α.), και οταν ξεκινησαν οι αγωνες, σιωπηρως και ανευ ανακοινωσεων ή «απολογισμου» για την χαμενη χρονια που κουρασε άπαντες οχι μονο με την αποχή αλλά και με τις, τελικα άσκοπες, διαμαχες του χωρου (πολλες φορες με τοξικοτητα, έως και «διαδικτυακη μηνύσιμη αλητεία» απο ΤΡΙΤΟΥΣ επωνυμο-ανώνυμους-ΟΧΙ οδηγους φυσικα), ξεκινησαν ολοι ή σχεδον όλοι να συμμετεχουν στους αγωνες Αναβασεων και Ραλλύ, έτσι ωστε το 2023 φαινεται να εξελισσεται ομαλα, θετικά και μαλιστα με αρκετες νέες ή ανανεωμένες, όμορφες και εντυπωσιακες παρουσίες (για αυτοκινητα παντα μιλαμε!).

Δεν τιθεται θεμα «νικητων και ηττημενων» σε αυτη την διενεξη μεταξυ Αρχης και Οδηγων, γιατι παντα οι Οδηγοι πρεπει να έχουν απαιτησεις απο την διοργανωτρια Αρχη του αθλήματός τους, ΚΥΡΙΩΣ στο θεμα της ασφάλειας (και οχι να της υπαγορευουν εκβιαστικα τους κανονισμους που βολευουν μερικους εξ’ αυτων). Ομως, η «βασικη» αιτία της αποχης του 2022, που ήταν η απαγορευση των κουβερτων στις Αναβασεις (απο το 2023), και η μεταφορα ορισμενων αυτοκινητων της Ε σε δικη τους κατηγορια (Ε) στα Ραλλύ απο το 2024, παραμένει ως είχε. Και ΟΛΟΙ οσοι πρωτοστατησαν στην αποχη της χαμενης χρονιας, συμμετεχουν πλεον κανονικα, με τους κανονισμους αυτους. Αρα, γιατι έγινε η αποχή; Για να «πεσει» η διοικηση της ΟΜΑΕ; Για να αλλαξει η ΕΠΑ; Για να αποδυναμωθει και να αλλάξει διοικηση και θεσεις ο Σ.Ο.Α.Α.; Ή για να αλλαξουν/καταργηθουν οι κανονισμοι που την προκαλεσαν; Τιποτε απο αυτα δεν συνεβη, εκτος απο την δημιουργια ενος ακομα Συνδεσμου Οδηγων (που προστιθεται στους ήδη υπαρχοντες Σ.Ο.Α.Α., Σ.Ο.Α.Β.Ε. και Σ.Α.Μ.Α.Ε.) και πρεπει, ως είθισται σε τετοιες περιπτωσεις, να υπαρξει καποια στιγμη μια εξηγηση για την "αντισταση/αποχή", για τον "μετασχηματισμο"  αλλά και για την συνθηκολογηση. Δεν γινεται τον ένα χρονο να κανεις επανασταση που αναστατωνει και διχαζει τον χωρο (δεν συζηταμε το δίκαιο η το άδικο των αιτημάτων, άλλη κουβεντα αυτη) και τον επόμενο να συμμετεχεις στους αγωνες σαν να μην συνεβη τιποτε, και χωρις να έχει αλλαξει απολυτως τιποτε απο αυτα που σε οδηγησαν στην αγωνιστικη αποχη. Οι εξηγησεις ειναι απαραίτητες και οφειλομενες, για να μην μεινει η ενυπωση πως ό,τι εγινε το 2022 τελικα δεν έγινε για τους οδηγους και για τους κανονισμους, αλλά στην διαμαχη για την εξουσια του Αθληματος.

Δυο παρατηρησεις απο το Auto Classic, πριν το οριστικο κλείσιμο αυτης της ιστοριας, που σφραγιστηκε με την (κατα γενικη ομολογια επιτυχημεέη, παρα το εναλλακτικο της στυλ) απονομή της 17ης Μαϊου στους «champions», πανω στο «World Champion»  του champion (!):

Πρωτον, το να παρακαλεσουμε τους επικεφαλής των Συνδεσμων Οδηγων να ειναι πολυ προσεκτικοι οσον αφορα τον «ανταγωνισμο των Συνδεσμων», γιατι σαν λαός ειμαστε επιρρεπείς στον «οπαδισμό», κατι που συχνα μας κανει να ξεχναμε οτι είμαστε εδω για να απολαμβανουμε και να υπηρετουμε το άθλημα (και οχι τις προσωπικες μας φιλοδοξιες).

Και δευτερον να φροντισουν/φροντισουμε όλοι να αποφυγουμε παση θυσια τον «διχασμο» και την διαιρεση των οδηγων αγωνων αυτοκινητου, οι οποιοι στο σύνολό τους ειναι οι απολυτοι πρωταγωνιστες, και οχι «οι πελατες» των αγωνων, ούτε «το μεσο» ανέλιξης και αναδειξης συμφεροντων και επιδιωξεων καθε επιπεδου. Προς τουτο, θα ήταν καλο να δημοσιοποιήσουν/αναρτησουν ολοι οι Συνδεσμοι τον πραγματικο αριθμο των τακτικων μελών τους (αγωνιστικα ενεργών και μη), ενώ στο άμεσο μελλον θα καταστει «υποχρεωτικα αναγκαία» η δημιουργια ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Συνδεσμων  Οδηγων Αγωνων, έτσι ωστε να υπαρχει ΕΝΙΑΙΑ φωνη και σταση ΟΛΩΝ των οδηγων απεναντι στην Πολιτεια και στις Ομοσπονδιες του αθλήματός τους. Δ.Π.

 

 

 *ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΜΑΕ

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ, ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΘΛΩΝ 2021 2022

https://www.omae-epa.gr/index.php/nea/anakoinoseis/item/3028-aponomes-protathlimaton-kypellon-kai-epathlon-2021-2022-giorti

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου