Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

AΠΟΧΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ


 

AΠΟΧΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ
-Η ΑΝΑΒΑΣΗ ΚΥΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΑΛΛΥ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ «ΤΕΡΜΑΤΙΖΟΥΝ» ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ (ΠΟΥ ΑΛΛΙΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ)
-ΚΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ, ΜΕΤΑ ΤΙΣ «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ» ΤΟΥ Σ.Ο.Α.Α. (ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ), ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΜΗΝΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ Η ΑΠΕΙΡΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΣΧΕΔΙΟΥ «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ», ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ*!
*(ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ)
Παρ’ ότι με έχει απογοητεύσει και στενοχωρήσει η τοξικότητα που έχει απλόχερα σκορπίσει στο χώρο η αποχή και οι άνθρωποι που βρίσκονται «πίσω απο τους εμπρός» υποκινώντας την και συντηρώντας την (κυριως παλαιοί αγωνιζόμενοι -νυν παράγοντες και πικραμένοι δημοσιογράφοι που θέλουν να κάνουν κουμάντο στο χώρο ζηλεύοντας και ακολουθώντας το επίπεδο ύβρεων και λάσπης που «διδάσκει» ο Θανασης Καρτερός), παρ’ ότι λοιπόν φρονώ ότι δεν αξίζει να ασχολείται κανείς με όλους αυτούς, και καλά θα κάνει να απομακρυνθεί για ένα διάστημα, έως ότου η ηλικία τους μοιραία τους καταστήσει ανενεργούς και αβλαβείς, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών (και ωρών) χρειάζονται, απαιτούν, σχολιασμό. Γιατί;


Γιατί πλησιάζουν δύο αγώνες που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τινες εκ των «εμπλεκομένων», ενδιαφέρον τόσο μεγάλο που πιθανόν να σπεύσουν να «τελειώσουν» την όλη Ιστορία: Ο ένας είναι η Ανάβαση Κύμης (27/5), την οποία για προσωπικούς (και απόλυτα σεβαστούς) λόγους αποκλείεται να «προσπεράσει» ο πρόεδρος του ΣΟΑΑ. Και ο δεύτερος είναι το Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις (6-7/6), στο οποίο επιθυμούν διακαώς να συμμετάσχουν μερικοί εκ των πιο φανατισμένων «πρωταγωνιστών» (δυστυχώς, και υβριστών) της αποχής. Αρα, έγινε ό,τι έγινε, πέρασε ένα πεντάμηνο με μεγάλα λόγια και ματαιώσεις σημαντικών αγώνων Ραλλύ και Αναβασεων, έγινε «πραξικόπημα» Σωματείων κατά της Διοίκησης της ΟΜΑΕ με πρόσχημα την κατάργηση των αποφάσεων της Γ.Σ. (που τα ίδια ψήφισαν!!!), αλλά τώρα ας βρούμε μια τσακ μπαμ λύση να παμε να τρέξουμε στους αγώνες που μας ενδιαφέρουν!


Η άποψή μου είναι, ότι όσοι οδηγοί τέθηκαν επικεφαλής (αλλά και χορηγοί) της αποχής, δεν είχαν την πρόθεση ανοιχτής σύρραξης πολύμηνης διάρκειας, επειδή όντως αρχικά το θέμα ήταν οι κανονισμοί και τα παράβολα. Τα λαθη που έγιναν στη συνέχεια, βοηθούντος και του ανθρώπινου εγωϊσμού, της «παραγοντικής φιλοδοξίας» (τουλάχιστον μερικών), αλλά και της άγνοιας χειρισμού θεμάτων που ξεπερνούσαν το επίπεδο ρύθμισης βαλβίδων και έφταναν στην δημιουργία λογισμικού χαρτογράφησης (δεν είναι, δεν είμαστε, όλοι qualified), έσπρωξαν τα πράγματα σε σημείο που δεν θα μπορουσε να υπάρξει «συνεννόηση» και συμφωνία, αν δεν τσαλακωνόταν άγρια η αξιοπρέπεια της μιάς ή της άλλης «πλευράς». Τα λαθη αυτά δεν ήταν πολλά, αλλά σημαντικά, και θα αναφέρω τα δυο μεγαλύτερα.
Πρώτον λοιπόν, όταν ξεκινάς κάτι πρέπει να έχεις οπωσδήποτε και back up plan, και να ξερεις πως θα το τελειώσεις ΑΝ τα πράγματα δεν έρθουν όπως τα ήθελες, όπως τα σχεδίαζες και όπως τα φανταζόσουν. Και σαν συμπλήρωμα, όταν ξεκινάς κάτι ομαδικό που βασίζεται σε αθλητικά ιδεώδη, αφήνεις στο σπιτι σου προσωπικές φιλοδοξίες και εγωϊσμούς, και πράττεις για το γενικό καλό ΜΕΣΑ στα πλαίσια του εφικτού, και με σκέψη που χαρακτηρίζεται απο ρεαλισμό.
Δεύτερον και κυριότερον: Όταν πιστεύεις ακράδαντα σε αυτό που κάνεις, και όταν τα (κατα την άποψή σου σωστά) αιτήματα είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος για τον οποίο τίναξες στον αέρα το άθλημα (επειδή διάφορα γεγονότα και αποφάσεις δεν ήταν του γούστου σου και των άμεσων συμφερόντων σου), δεν επιτρέπεις σε ΚΑΝΕΝΑΝ να αλλοιώσει, να επεκτείνει, να φαρδύνει και να στενέψει την κίνηση και την διεκδίκησή σου. Διαφορετικά, το αίτημα και ο σκοπός σου «αδυνατίζει», περνάει σε δεύτερη μοίρα, και απο διαμαρτυρόμενος γίνεσαι επαναστάτης, απο αθλητής γίνεσαι παράγοντας και απο οδηγός μεταβάλλεσαι σε εργαλείο (που χρησιμοποιουν διάφοροι άλλοι για τους δικους τους σκοπους).
Η απειρία (αλλά και η κολακεία τύπου «μπράβο μεγάλε, απάνω τους»), τύφλωσε φαίνεται όσους, χωρίς γενικευμένη και πιστοποιημένη εξουσιοδότηση εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι του συνόλου των Ελλήνων οδηγών αγώνων, και δεν κατάλαβαν εγκαίρως ότι οι «σύμμαχοι» που έσπευσαν να συστρατευθούν στον ιερό σκοπό της ηλεκτρικής κουβέρτας στις Αναβάσεις και στον υπέρ πάντων αγώνα της ισόβιας διατήρησης των «φτιαχτών» παλαιών αυτοκινήτων στις σύγχρονες κατηγορίες, ήταν γερόλυκοι (εξ ού και το «λυκοφιλία») που βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν παλιά προσωπικά προβλήματα, να δώσουν διέξοδο σε παλιά μίση, να πραγματοποιήσουν νεανικές φιλοδοξίες με 40 χρόνια καθυστέρηση, να εφαρμόσουν σχέδια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να θέσουν σε κίνηση μόνοι τους, να αποκτήσουν ρόλο και φωνή στα αγωνιστικά πράγματα, να πάρουν εκλογικές ρεβάνς απο την Ομοσπονδία, και τέλος να πραγματοποιήσουν ρεσάλτο στις διοικήσεις Συνδέσμων και Σωματείων! Και βέβαια, να έχουν μια αφορμή για να βγάλουν απο μέσα τους το δηλητήριο που για χρόνια κρατούσαν και είχε αρχίσει να στρεβλώνει τη σκέψη τους. Έπρεπε κάπως να εκτονωθεί.
Ολοι αυτοί, πλαισίωσαν τους αυτόκλητους και αυτοδιορισθεντες (με την ανοχή και έγκριση μέρους των οδηγών βεβαια) «εκπροσώπους», και άρχισαν τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη:
-Μπράβο παιδιά, είμαστε μαζί σας!
-Εχετε δίκιο, απαραδεκτο το pre race area. Παμε μεχρι τέλους μέχρι να το παρουν πίσω!
-ΟΛΑ ή τίποτα! Αλλιως δεν τρέχει κανείς. Μαζι σας!
-Τίποτα να μην περιμένετε απο τον ΣΟΑΑ. Πλακάκια τα έχει κάνει.
-Δεν λυνεται το πρόβλημα έτσι. Πρέπει να αλλάξει η διοικηση της Ομοσπονδίας. Να μπουν άνθρωποι που ξέρουν και που σέβονται τους οδηγους (ΣΣ: Δηλαδή, «οι δικοι μας» άνθρωποι)
Δεν έβλεπαν, βεβαια, ότι ΟΛΟΙ οι «σύμμαχοι» είχαν ΚΑΙ προσωπικά θέματα, που κατάφερναν να προωθούν χωρίς οι ίδιοι να φαίνονται πουθενά. Καλυμμενοι πισω απο τους οδηγους που συμφωνησαν προ μηνων στην αποχή, κυρίως λόγω των παραβόλων (γιατί τα λοιπά θέματα επηρέαζαν ΜΟΝΟ τους οδηγους των Αναβάσεων απο το 2023, και κάποια –ελάχιστα- Ε απο το 2024, άρα ΥΠΗΡΧΕ χρόνος συζήτησης και πιθανής αναθεώρησης), ξεκίνησαν:
Πρώτα, πρωταγωνίστησαν στην «επίθεση» εναντίον της διοίκησης συγκεκριμένου (μεγάλου) Αθλητικού Σωματείου. Ο σκοπός ήταν η παραίτησή του ΔΣ. (Το Σωματείο αντέδρασε αναιρώντας την ψήφο του και τις αποφάσεις του, συντασσόμενο με την πλευρά των οδηγών).
Κατόπιν, απέκτησαν την αμέριστη «συμπαράσταση» των Σωματείων που έχουν ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ πόλεμο με το παρόν Δ.Σ. και διακαώς επιθυμούν την αλλαγή του. Οι πρόεδροί τους, αγνόησαν οποιαδήποτε άλλη οδό που τους είχε προταθεί (όπως η δικαστική διερεύνηση οικονομικής διαχείρισης), και προτίμησαν να καλυφθούν πίσω απο τους οδηγούς, ενισχύοντας και αναζωπυρώνοντας με δηλώσεις τους την αποχή.
Στη συνέχεια, την σκυτάλη (ή πιο σωστά τον δαυλό, ή το καριοφύλλι) της επανάστασης πήραν οι προαιώνιοι αντίπαλοι του Δ.Σ. και του προέδρου του Σ.Ο.Α.Α., και σύντομα, με την αρωγή τους, οι επικεφαλής οδηγοί, απαιτώντας θεσμική αντιμετώπιση, μπήκαν σε έναν ανταγωνισμό με τον Σύνδεσμο που κατέληξε σε βαριές κατηγορίες εναντίον του, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοινωση της 10ης Μαϊου (να σημειωθεί, ότι στην πορεία αυτή προς το αλάθητο, απαξίωσαν εντελώς τον ΣΟΑΒΕ και αγνόησαν παντελώς τον ΣΑΜΑΕ).
Βέβαια, απο το γενικό ξήλωμα που κάθε σοβαρός Κομαντάντε θα επιχειρούσε (διαφορετικά, ποιός ο λόγος της Επαναστασης;), δεν μπορουσε να εξαιρείται η ΕΠΑ, μόνο που εδω τα πυρά ήταν επιλεκτικά. Οι «πικραμένοι μνηστήρες της θέσης» τα έδωσαν όλα υποτιμώντας και απαξιώνοντας την δουλειά των Επιτροπών. Δεν έξεφρασαν αποψεις και γνώμες, δεν έκαναν εποικοδομητικές προτάσεις. Απαξίωσαν, κατηγόρησαν, υποβαθμισαν, μείωσαν. Ντροπή. Μακάρι να μην πραγματοποιηθεί ποτέ η φιλοδοξία των «βεζύρηδων στη θέση του βεζύρη», γιατί τα άφιλα άτομα-υβριστές, διαγράφονται δια παντός, απο το δικό μου καρνέ τουλάχιστον.
Σε όλο αυτό το διάστημα των πολλών εβδομάδων αποχής, απραξίας, αναδουλειάς (για τους επαγγελματίες) και πληρους αβεβαιότητας για το μέλλον των πρωταθλημάτων, στο διαδίκτυο οι porte-parole των «επαναστατών» έβγαζαν τα δικά τους απωθημένα, με υβριστικές, παραληρηματικές αναρτήσεις μίσους, που παρ΄ότι συνθηματικές και συχνά ακατανόητες, παρέμεναν τόσο μειωτικές για τις προσωπικότητες των εγκαλουμένων ώστε ΣΚΟΠΙΜΩΣ έκοβαν καθε διαθεση συνεννόησης και υπαναχώρησης, συντηρώντας έτσι την αποχή και το αδιέξοδο.
Παρ΄ότι οι συγκεκριμένες αναρτήσεις δεν είχαν μεγάλο κοινό (άλλο το να φανταζόμαστε ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω απο τους αγωνες, κι άλλο ο πόλεμος στην Ουκρανία, η τρομακτική ακρίβεια και ο πληθωρισμός του 10+% που μας φτωχαίνει όλους με γρήγορο ρυθμό), αυτό που μένει είναι η «έκθεση» των υβριστών στα μάτια όλων. Και είναι σαφές, ότι όποιοι καθοδηγούνται απο προσωπικά μίση και πάθη που δεν μπορουν να ελέγξουν (η λέξη "εμπάθεια" δεν αρκεί πια), όποιοι δεν διστάζουν να μεταβάλλουν το όμορφο σπορ σε τοξικό, όποιοι θέλουν να κάνουν κουμάντο ΠΑΝΤΟΥ (απο το ποιοί θα διοικήσουν μέχρι το ποιοί θα διοργανώνουν τους αγωνες), έχουν τις μεγαλύτερες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση, και πρέπει να αποκλειστούν απο κάθε μελλοντική θεση ευθύνης. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερο αμάρτημα και ολίσθημα απο την χυδαία, φτηνή και αγοραία προσβολή του άλλου. Κανείς δεν έχει αυτό το δικαίωμα.
«Ευθύνη». Μάλιστα. Ωραία λέξη. Μπαλλάκι με έξη γράμματα:
-Εσείς έχετε την ευθύνη.
-Οχι, εσείς έχετε την ευθύνη.
-Όχι, ΟΛΟΙ οι άλλοι έχουν την ευθύνη, ΕΚΤΟΣ απο μας.
*(διαβάστε την τελευταία αράδα της ανακοίνωσης που ακολουθεί)
Εχω αναφερθεί αναλυτικά σε άρθρα στο Auto Classic (που τα αναρτώ και στην προσωπική σελίδα για ενημέρωση των φίλων), για τα δικαιώματα, τα λαθη επικοινωνίας, τις αποφάσεις και τις ευθύνες της ΟΜΑΕ. Eχω κάνει προτάσεις. Εχω δώσει λύσεις, που εισακούστηκαν και βοήθησαν (ας τις ξέρω μόνο εγώ). Αλλά έχω δηλώσει (γραπτώς, ραδιοφωνικώς και τηλεφωνικώς), ότι ως οδηγός που ερασιτεχνικά αγωνίζεται σε επιλεγμένες Αναβάσεις, υποχρεωτικώς (συναδελφικώς) οφείλω να συνταχθώ με τους οδηγούς, ακομα και αν δεν συμφωνώ σε όλα τα θέματα (και φυσικά δεν αναγνωρίζω κανέναν μη θεσμικό, και δεν επιτρέπω σε κανέναν να με εκπροσωπεί χωρίς την γραπτή μου έγκριση και εξουσιοδότηση – άλλο θέμα).
Απο αυτή την αθέλητη αλλά υποχρεωτική λόγω συναδελφικότητας αποχή, ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΩ καμμία «αγωνιστική» εκδήλωση. Καμμία. Και όσοι χρησιμοποιούν (και θα χρησιμοποιήσουν) το προσχημα της Regularity για να γκαζώσουν το αγωνιστικό τους αμάξι (δικό τους ή δανεικό δεν κάνει διαφορά), πολύ απλά «σπάνε» την αποχή προς όφελός τους, και δεν μπορουν να πείσουν ούτε τους φίλους τους περί του αντιθέτου.
Αγαπητοί μου, ήθελα (και μπορούσα) να συμμετάσχω στην «Ανάβαση Βούλας-Κρεμασμένος Λαγός» (του Σ.Ι.Σ.Α.), του οποίου κάποιες στροφές έχουν ακομα «την υπογραφή μου» απο την δεκαετία του ’70. Αλλά λόγω της αποχής, ΔΕΝ πήγα.
Ήθελα (και μπορούσα) να συμμετάσχω στο time trial 3ο Δημοσθένειο (της Classic Microcars), που έγινε στην Παιανία την περασμένη Κυριακή. Αλλά λόγω της αποχής, ΔΕΝ πήγα.
Ήθελα (και μπορούσα) να συμμετάσχω στην «εορταστική» Ανάβαση Πάρνηθας (της ΦΙΛΠΑ), που θα γίνει στις 15/5. Αλλά λόγω της αποχής ΔΕΝ θα πάω, και θα είμαι εκεί ως θεατής για να τιμήσω τα 50 χρόνια της πρώτης και μεγαλύτερης Λέσχης Ιστορικού αυτοκινήτου (που δεν την εκτιμώ ή όχι, και δεν την κατηγορώ ή την θωπεύω αναλογα με το αν μου αρέσει το Δ.Σ. της).
Αδιάφορο, βέβαια το τι κάνει καθείς εξ΄ημών σαν μονάδα, ελεύθερη βούληση υπάρχει, αλλά παρακαλώ, σκεφθείτε αυτό:
Πως θα σας φαινόταν αν ήμουν ένας εκ των πρωταγωνιστών της αποχής, που παρακινούσα τους συναδέλφους μου να μην τρέξουν, στρέφοντάς τους εναντίον κάθε Αρχής, ή αν κατηγορούσα έντονα και δημοσίως τους υπευθύνους των Ομοσπονδιών, αλλά όταν ένας αγώνας μου άρεσε, ξεχνούσα τον ιερό σκοπό της αποχής, αδιαφορούσα για τους συναδέλφους (που τους πίεζα με φανατισμό να κρατούν κλειδωμένα τα δικά τους αυτοκίνητα) και πήγαινα να τρέξω και να κάνω το κέφι μου, come Sunday; (Ωραίος; Δεν νομίζω).
Ας κλεισουμε λοιπόν με τις ανακοινώσεις των οδηγών και του ΣΟΑΑ. Οι μεν οδηγοί-επικεφαλής, στην «Ενημέρωση» (Α) των άλλων οδηγών, αναφέρονται στο Ιστορικό Ακρόπολις σαν ένα σπουδαίο γεγονός, που επειδή είναι «προ των πυλών» (άρα θέλουν να συμμετάσχουν), τους ώθησε να επιχειρήσουν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της ΟΜΑΕ (χωρίς αποτέλεσμα, όπως γράφουν). Αλλά το Ι.Ρ.Α., όπως και το Legends Acropolis με τα αυτοκίνητα 1991-1999, έχει ξεσηκώσει δεκάδες παλαιούς αγωνιζόμενους που θέλουν να τρέξουν (έχουν ετοιμάσει αυτοκίνητα και έχουν τρελλαθεί στις αναγνωρίσεις), πολλοί εκ των οποίων ανήκουν στους φανατικούς «εχθρούς» της σημερινής ΟΜΑΕ! Ολοι αυτοί, «σπρώχνουν» και πιέζουν προς την κατεύθυνση συνεννόησης και συμβιβασμού με αυτούς που βρίζουν, για να σταματήσει η αποχή και να μπορέσουν να τρέξουν στον αγώνα τους. Μάλιστα Κύριοι, αυτοί είμαστε...
Τέλος, στην «Ενημέρωση» αυτή, δεν περνάει απαρατήρητο το γεγονός της κάθετης και οριστικής αποσχισης απο τον ΣΟΑΑ, η συνεχιζόμενη μμονή στους κανονισμους των αναβασεων (και σε κανενα άλλο απο τα μεγάλα θέματα οπως η ασφάλεια και η αλλαγή της Νομοθεσίας για τα αγωνιστικά ατυχηματα), η πλήρης αδιαφορία για την ύπαρξη και άλλων Συνδεσμων αγωνιζομένων πλην του ΣΟΑΑ, και βέβαια, η ανατροπή των φυσικών ισορροπιών με την μετάθεση ΟΛΩΝ των ευθυνων αποκλειστικα στους άλλους, σε αυτήν την μεγαλόπρεπη τελευταία αράδα:
«...οι αγωνιζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού που βιώνει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία του, με ευθύνη όλων των θεσμικών αρχών (ΕΠΑ – ΟΜΑΕ, Σωματεία, ΣΟΑΑ)».
Μαλιστα. Ας παμε τωρα στις δύο ανακοινώσεις του ΣΟΑΑ, που μπορείτε να διαβάσετε στα links. Η «Β» αναφέρεται στην «επανεκκίνηση των αγώνων», που θα γινει (φυσικά, φυσικά) χάρις στον ΣΟΑΑ και στον Πρόεδρό του. Η «Γ», περιγράφει τις συζητήσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ με την ΟΜΑΕ, και σε όσα «πέτυχε». Τα οποία, είναι το...ΤΙΠΟΤΑ! Συγκεκριμένα, όλα παραμένουν ως έχουν!!! Οι επιμαχοι κανονισμοι, και οι αυξήσεις, δεν αλλάζουν!!! Το pre race area στις αναβασεις, ισχύει απο φέτος. Οι κουβέρτες στα λάστιχα των αναβασεων παραμένουν φέτος και θα απαγορευθουν απο του χρόνου (2023). Τα συγκεκριμένα «Ε» (kit cars), όσα υπάρχουν και όσα ετοιμάστηκαν/ετοιμάζονται, επιτρέπονται φέτος και του χρόνου, και απο το 2024 θα τρέχουν στα Ραλλύ στη σε δική τους κατηγορία ΕF2. Οι αυξησεις των παραβόλων παραμένουν (οι μειωμένες που ανακοινωθηκαν δύο ώρες πριν την διαδικτυακή συνάντηση των οδηγων και ήταν το ένα εκ των δύο μεγάλων λαθών επικοινωνίας της διοικησης. Η προσφώνηση «Αιδώς Αργείοι» σε επεξηγηματικη ανακοινωση , ήταν το –ανιστόρητο συν τοις άλλοις- δεύτερο. Γιατί οι Ομοσπονδίες μπορεί να γίνονται δυσάρεστες με τις νομοθεσίες τους, αλλά δεν «τσακώνονται» δημοσιως με τους αθλητές τους).
Αυτά περιγράφει η Ανακοίνωση του ΣΟΑΑ, σαν «ατζέντα», η οποια θα τερματίσει την αποχή. Συν κάτι ακόμη: Την δημιουργία Επιτροπής Ιστορικών, απο τους ανθρώπους που ΗΔΗ συμμετέχουν σαν εκπρόσωποι Ιστορικων στις άλλες Επιτροπές (συν ένα μέλος αποδεκτό απο όλους -πως θα τους ρωτήσουν «τους όλους» δεν λένε!).
Αρα, τίποτα απολύτως δεν αλλάζει. Εκτός απο την "βιασύνη" τερματισμού της αποχής που φέρνει η Ανάβαση Κύμης, και το επερχόμενο Ιστορικό Ακρόπολις. Αν δεν υπάρξει μια ανακοινωση της ΟΜΑΕ που να εμπεριέχει κατι πιο ουσιαστικό («ελαστικό») ως προς τους επίμαχους κανονισμούς, αν όλα παραμείνουν ως είχαν και παρ’ όλα αυτά δοθεί το σύνθημα να «λυθεί» η αποχή, τοτε δικαίως θα αναρωτηθούμε όλοι ΓΙΑΤΙ έγινε, και ΓΙΑΤΙ επι μήνες δεν έτρεχαν οι οδηγοί, ματαιώνονταν αγώνες και χάλαγαν καρδιές και φιλίες.
Διαβάστε, και σχολιάστε ελεύθερα (μετά επιχειρημάτων). Δ.Π.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ο.Α.Α.
Α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΟΔΗΓΩΝ (ΑΠΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΗΓΩΝ, 10/5)
Με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την πανελλήνια συνάντηση αγωνιζομένων στο Royal Olympic Hotel, η 5μελής επιτροπή ενημερώνει τα παρακάτω:
Στις 7 Απριλίου έγινε συνάντηση της 5μελούς με την ολομέλεια του Δ.Σ. του ΣΟΑΑ όπου περιγράφηκαν οι θέσεις, καταγράφηκαν τα αιτήματα και συμφωνήθηκε με τον πρόεδρο του ΣΟΑΑ να καθοριστεί ραντεβού με ΕΠΑ – ΟΜΑΕ για κοινή επίλυση διαφορών.
Στις 17 Απριλίου, ο πρόεδρος του ΣΟΑΑ, σε προσωπική συνάντηση με την 5μελή, ενημέρωσε σχετικά με την άρνηση της ΟΜΑΕ και ιδιαίτερα της προέδρου της ΕΠΑ για συνεργασία. Εκεί, σε πολύ καλό κλίμα, υπήρξε σύγκλιση απόψεων με τον πρόεδρο του ΣΟΑΑ και του δόθηκαν στοιχεία , γραπτώς, από την 5μελή σχετικά με τα αιτήματα των αγωνιζομένων. Συμφωνήθηκε, ο Πρόεδρος του ΣΟΑΑ να έχει ξανά συνάντηση με ΟΜΑΕ-ΕΠΑ και στην συνέχεια να υπάρξει επικοινωνία-συνάντηση μαζί μας .
Στις 21 Απριλίου μας γίνεται γνωστό πως ο πρόεδρος του ΣΟΑΑ είχε συνάντηση με την ΕΠΑ-ΟΜΑΕ. Από τότε ουδεμία επικοινωνία για ενημέρωση δεν έχει γίνει, παρότι στις 28 Απριλίου με επιστολή μας και μετά από αλλεπάλληλες τηλεφωνικές απόπειρες προς το ΣΟΑΑ ζητήθηκε συνάντηση, δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα.
Μέχρι και σήμερα ο πρόεδρος του ΣΟΑΑ λειτουργεί αυτοβούλως με ΕΠΑ-ΟΜΑΕ, άνευ ενημέρωσης.
Με δεδομένη πλέον τη αδυναμία συνεύρεσης με το “θεσμικό” μας όργανο και με το “Ιστορικό Ακρόπολις” προ των πυλών, επιχειρήθηκε τηλεφωνική επαφή με τον εκλεγμένο πρόεδρο της ΟΜΑΕ κ. Μιχελακάκη σε θεσμικό και προσωπικό (😉 επίπεδο, όπου και πάλι, δυστυχώς, εισπράχθηκε άρνηση.
Στις 3 Μαΐου ενημερώνουμε με επιστολή το Υφυπουργείο Αθλητισμού της χώρας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μηχανοκίνητος αθλητισμός στην Ελλάδα , όπου εκτός των άλλων τονίζουμε τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του αθλήματος από την υφιστάμενη απραξία.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί 15 αγώνες. Συγχρόνως, 10 σωματεία ζητούν εγγράφως έκτακτη Γενική Συνέλευση για εξορθολογισμό κανονισμών και επιστροφή στους υγιείς αγώνες.
Με δεδομένα τα παραπάνω, και την ΟΜΑΕ να κωφεύει και να απαξιώνει προκλητικά τις φωνές των αθλητών, οι αγωνιζόμενοι ανησυχούν για το μέλλον του ελληνικού μηχανοκίνητου αθλητισμού που βιώνει τη χειρότερη περίοδο στην ιστορία του, με ευθύνη όλων των θεσμικών αρχών (ΕΠΑ – ΟΜΑΕ, Σωματεία, ΣΟΑΑ) .
Με εκτίμηση,
Αυγερόπουλος Χρήστος
Γιαννούλης Διονύσης
Καμπύλης Παναγιώτης
Μπάτζανος Βασίλης
Παπάζογλου Λυμπέρης
Β) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ο.Α.Α. (ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΓΩΝΩΝ, 12/5)
ΘΕΜΑ: Επανεκκίνηση Αγώνων Ελληνικού Μηχανοκίνητου Αθλητισμού
Αγαπητοί φίλοι,
Αγαπητοί συναθλητές οδηγοί και συνοδηγοί,
Αγαπητοί φίλοι, μηχανικοί, προετοιμαστές, ιδιοκτήτες ομάδων
Αγαπητοί φίλαθλοι, θεατές του μηχανοκίνητου αθλητισμού και όλοι οι εμπλεκόμενοι άμεσα η έμμεσα με τον μηχανοκίνητο αθλητισμό,
Από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022 οι ελληνικοί αγώνες έχουν οδηγηθεί σε ένα τέλμα
Ένα τέλμα για το οποίο ευθύνες υπάρχουν σε πολλές πλευρές.
Για όλους όσοι αγαπούν τους αγώνες, που δεν προσβλέπουν σε προσωπικό όφελος, προσωπικές ατζέντες, εγωισμούς, προσωπικές φιλοδοξίες, αυτοπροβολή ή σύνδρομα-κόμπλεξ, η κατάσταση σήμερα δεν είναι καθόλου αποδεκτή.
Ο Σύνδεσμος, τα μέλη του Δ.Σ. και εγώ προσωπικά από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, αθόρυβα, με σεβασμό στο σπορ, στα ιδανικά μας και στις βασικές μας αρχές πολεμήσαμε τα κακώς κείμενα ένθεν κακείθεν και αγωνιστήκαμε για το συμφέρον των οδηγών και συνοδηγών. Και συγκεκριμένα της Μεγίστης Πλειοψηφίας αυτών όπως οφείλει ενας Σύνδεσμος να κάνει. Σε έναν Αγώνα που οι βασικές του πτυχές ήταν στα πλαίσια της λογικής, των εμπεριστατωμένων απόψεων, με σεβασμό σε θεσμούς και μετριοπάθεια, όπου όμως απαιτήθηκε με πυγμή, αλλά όχι αλόγιστο, άσφαιρο, εγωιστικό, εξτρεμιστικό ή παράλογο διάλογο και φανφαρονισμούς (ο νοών νοείτο).
Στα πλαίσια αυτά δεν ψευτοβαφτιστήκαμε ή αυτοβαφτιστήκαμε σωτήρες. Δεν ξεστομίσαμε ψέματα, δεν ρίξαμε λάσπη ποτέ σε καμία πλευρά όπως κάποιοι επανειλημμένως έκαναν παρουσιαζόμενοι ως αυτόκλητοι σωτήρες του σπορ. Παλέψαμε, όπως έχουμε μάθει όλοι μας στο Δ.Σ. να παλεύουμε στους αγώνες με βασική μας αρχή το ευ αγωνίζεσθε και προσήλωση στον στόχο, στο αποτέλεσμα.
Ο Σ.Ο.Α.Α. σε ένα διάλογο που κράτησε αρκετό καιρό κατάφερε συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία και θα ανακοινωθούν άμεσα, ει δυνατόν και σήμερα, σε ακολουθία αυτής της επιστολής.
Καλούμε την Ο.Μ.Α.Ε. και την ΕΠ.Α. να ανακοινώσουν άμεσα τα θέματα που έχουν συζητηθει/διαλευκανθεί, θέματα που αφορούν τις κουβέρτες, την Επιτροπή Ιστορικών, τα παράβολα, τους τεχνικούς κανονισμούς Ομάδας Ε και ειδικότερα τα θέματα ασφάλειας και ποιότητας, δεδομένων και των αυξήσεων της τάξεως του 50%, για τις οποίες ο Σύνδεσμος έχει εκφράσει σαφώς, την θέση του. Ανακοίνωση η οποία θα επιβεβαιώνει τις θέσεις του Συνδέσμου αλλά θα εμπεριέχει και λεπτομέρειες σχετικά με τα θέματα που συζητήθηκαν/διαλευκάνθηκαν.
Αναμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας και της ΕΠΑ ως ανωτέρω και τη δέσμευση ότι οι Ελληνικοί Αγώνες θα μπουν σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης πολύ δε μάλλον, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε παγκοσμίως λόγω πανδημίας και του πολέμου που βιώνουμε στην Ευρώπη. Περιμένουμε επίσης ουσιαστικό σκύψιμο στα εν γένει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι αγωνιζόμενοι, έμπρακτο ενδιαφέρον και πάντα εποικοδομητικό διάλογο στο μέλλον, όπως μας υποσχέθηκε η Ομοσπονδία και η ΕΠΑ. Σκοπός πάντα το καλύτερο αύριο των Ελληνικών Αγώνων, ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν την ασφάλεια αλλά και την ποιότητα και προβολή των Ελληνικών Αγώνων.
Και εμείς σαν Σ.Ο.Α.Α. σύμφωνα με τα παραπάνω, θα δώσουμε άμεσα το σύνθημα για την επανεκκίνηση των Ελληνικών Αγώνων…Δεν θα επιτρέψουμε όμως ουδείς, είτε να μας υποτιμήσει, είτε να μας αγνοήσει!!!
Με ανιδιοτελή αγάπη, εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς.
Μάριος Ηλιόπουλος
Πρόεδρος Σ.Ο.Α.Α. και εκ μέρους του Δ.Σ.
Γ) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σ.Ο.Α.Α. (ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΟΑΑ ΜΕ ΟΜΑΕ, 13/5)
Ατζέντα συζήτησης Σ.Ο.Α.Α. με Ο.Μ.Α.Ε./ΕΠ.Α.
Ο Σύνδεσμος Οδηγών Αγώνων Αυτοκινήτου κατά τις συζητήσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα με την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και την Επιτροπή Αγώνων, αλλά και μέσω της συμμετοχής των στελεχών του στα όργανα της Διοίκησης, κατάφερε να διευθετήσει τα παρακάτω θέματα:
1) Παράβολα. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κατά την τοποθέτησή του στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, ζήτησε από την Διοίκηση να μειώσει στο 50% τις αυξήσεις που είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο. Η πρόταση αυτή έγινε τελικά αποδεκτή με ενημέρωση από την πλευρά της Ομοσπονδίας στις 17 Φεβρουαρίου. Κατά συνέπεια η αύξηση που ισχύει για τα παράβολα και την έκδοση αγωνιστικής άδειας είναι στο μισό των ποσών που είχαν εξαρχής ανακοινωθεί από την Ομοσπονδία. Η Ομοσπονδία μας δήλωσε πως ο σκοπός της είναι το όφελος των αγωνιζομένων ποικιλοτρόπως και ιδίως στην κατεύθυνση της βελτίωσης όλων των Πρωταθλημάτων και των Κυπέλλων, κυρίως σε θέματα ασφάλειας αλλά και ποιότητας και προβολής.
2) Θερμαντικές κουβέρτες στις αναβάσεις. Η αρχική απόφαση για απαγόρευση των κουβερτών από το 2022, άλλαξε για το 2023, με την επισήμανση πως το συγκεκριμένο ζήτημα, θα συζητηθεί εκ νέου στο προσεχές διάστημα των επομένων μηνών, ώστε να υπάρξει πλήρης αποσαφήνιση για τω εν λόγω θέμα
Στο pre race area το οποίο προστέθηκε από φέτος στον Γενικό Κανονισμό των αναβάσεων, ο Σύνδεσμος έκανε ουσιαστικές τροποποιήσεις, τις οποίες η ΟΜΑΕ αποδέχτηκε. Αυτές αφορούν τη λειτουργία του χώρου, ο οποίος θα βρίσκεται “αφύλακτος” και όχι με κιγκλιδώματα στο τέλος των Pits και στην αρχή του Warm up, θα φιλοξενεί μέχρι περίπου 4-5 αγωνιστικά αυτοκίνητα, για τα οποία θα ισχύσει το δίλεπτο ή τρίλεπτο αποκλεισμού, με ξεκίνημα μέτρησης του χρόνου από αυτόν που επίσημα θα ανακοινώνεται από την οργάνωση του Αγώνα. Πέραν αυτού σε περίπτωση που ο συμμετέχων οδηγός δεν θα εμφανίζεται εμπρόθεσμα στην αφετηρία θα επιβάλλονται ποινές όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. Σε περίπτωση αναμονής μεγαλύτερης των 3-4 λεπτών τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στο pre race area, με απόφαση Αλυτάρχη θα επιστρέφουν στα σέρβις τους.
3) Σύσταση Επιτροπής Ιστορικών Αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη Επιτροπή θα αποτελείται από τους εκπροσώπους των Ιστορικών αυτοκινήτων που μετέχουν ήδη σε άλλες Επιτροπές όπως Αναβάσεων, Ράλι κ.α.. Ως προσθήκη στα άτομα που θα απαρτίζουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή, αποφασίστηκε να συμμετέχει και επιπλέον πρόσωπο έμπειρο στον συγκεκριμένο τομέα το οποίο θα χαρεί της εκτίμησης του Χώρου.
4) Κανονισμοί Ομάδας Ε. Στο συγκεκριμένο θέμα που αποδείχτηκε πολύπλοκο, η ΟΜΑΕ αποδέχτηκε πρόταση του Συνδέσμου, να προχωρήσει σε παρατάσεις στις αλλαγές που κινούνται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του στόλου των Ελληνικών Αγώνων. Ως εκ τούτου η Ομάδα Ε παραμένει ως έχει μέχρι και το 2023. Από 01/01/2024 δημιουργείται η F2/E για τα δικίνητα αυτοκίνητα μέχρι 2000cc της Ομάδας Ε, έως τότε προσμετρούν στην F2 όπως ισχύει.
Πέραν αυτού η Ομοσπονδία συμφώνησε σε εξαιρέσεις σχετικά με αυτοκίνητα που έχουν ήδη προετοιμαστεί για την Ομάδα Ε καθώς επίσης και παρατάσεις προκειμένου αυτά να δηλωθούν και να συνεχίσουν να συμμετέχουν στην συγκεκριμένη κατηγορία.
Τέλος σε ό,τι έχει να κάνει με την πορεία της συνεργασίας με την Ο.Μ.Α.Ε. και την ΕΠ.Α., προς όφελος των Ελληνικών Αγώνων, η Διοίκηση της Ομοσπονδίας αποδέχτηκε σαφώς και κατηγορηματικώς το γεγονός πως οι προτάσεις του Συνδέσμου θα συζητούνται πάντοτε μέσω εποικοδομητικού, ανοιχτού και δίκαιου διαλόγου, όπως ήταν ανέκαθεν η φιλοσοφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ο.Α.Α.. Ο Σύνδεσμος πάντα θεωρούσε υποχρέωση και έχει ως στόχο, τα θέματα που αφορούν τους Ελληνικούς Αγώνες να συζητούνται και να επιλύονται με σεβασμό στο Σπορ που αγαπάμε όλοι μας, ακούγοντας όλες τις απόψεις που εκφράζονται πολιτισμένα και συγκροτημένα προς όφελος της μέγιστης πλειοψηφίας των Αγωνιζόμενων και αναγνωρίζοντας πως αυτό που μπορεί να αναπτύξει τον Ελληνικό Μηχανοκίνητο Αθλητισμό είναι η αγάπη μας για αυτόν και η από κοινού προσπάθεια όλων προς την σωστή κατεύθυνση.
Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου