Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ο "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ.

 
Το Ford Escort ΜΚ1  RS 1600 (με το Νο 81) του νικητή Γ. Κατσαρού, με χρόνο που διεκδικεί διάκριση στη Γενικη της...Ε!


Πέρασε στην Ιστορία γιατί "το βουνό ξανάζησε" μετά απο 40 χρόνια, όχι ότι "δεν θα ξαναγίνει". Το αντίθετο μάλιστα: O Δήμαρχος Μαραθώνα Η. Ψινάκης που ήταν παρών στην Απονομή, δήλωσε ενθουσιασμένος και φίλαθλος, είπε ότι πριν 40 χρόνια γύριζε ταινία εδώ με τη Βλαχοπούλου και τον Μπάρκουλη, αλλά και ότι την τελευταία ανάβαση του 1976 είχε παρακολουθήσει ο...Αντονυ Κουήν που βρισκόταν για γυρίσματα στην Ελλάδα! Και το σημαντικότερο: Η ανάβαση Διονύσου θα γίνει Διεθνής το 2017!!! "Την θέλετε Διεθνή; Ε, θα την έχετε!", φώναξε ο Δήμαρχος στο ενθουσιασμένο κοινό των οδηγών και των ομάδων τους, που όσο περνούσε η ώρα λιγόστευαν σιγά-σιγά, γιατί επιδεικνύοντας άψογο νεοελληνικό φίλαθλο πνεύμα, οι βραβευθέντες μόλις έπαιρναν το Κύπελλό τους αποχωρούσαν μαζί με τη συνοδεία τους (γυναίκες, μηχανικούς και φίλους). Ωραίοι;
 Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά. Κατ΄αρχάς, όσοι δεν έτρεξαν ακολουθώντας μια ακατανόητη "πολιτική" (μεταξύ των Α. Σωματείων και των μελών-οδηγών που στηρίζουν τις δύο παρατάξεις της ΟΜΑΕ, την Διοικούσα και την "απούσα"-αντιπολιτευόμενη), έχασαν. Γιατί η Ανάβαση ήταν "μέσα στην Αθήνα" (μόνο ο...Λυκαβηττός είναι "πιο μέσα", αλλά δεν έχει αρκετό μήκος για να μετρήσει!), γιατί τα έξοδα ήταν μηδαμινά (συμμετοχή και βενζίνη- ο δρόμος να σημειωθεί ότι και κρατούσε και δεν "έτρωγε" λάστιχα), γιατί είναι καλό να συμμετέχεις στο "ξαναγράψιμο της Ιστορίας" και τέλος γιατί ήρθε πολύς κόσμος και απο την πλευρά των Β. Προαστίων και απο τη Ν. Μάκρη. Μίλησαν κάποιοι για 20.000 άτομα, νούμερο ίσως υπερβολικό, αλλά πάνω απο 10.000 ήταν σίγουρα. Οσοι και να ήταν, κατά 85% αποχώρησαν μετά το Α' Σκέλος του αγώνα (το Σάββατο οι θεατές ήταν ανύπαρκτοι), χωρίς να δημιουργήσουν καθυστέρηση. Υπήρχε βέβαια πίεση χρόνου (γι' αυτό και έγιναν δύο δοκιμές το Σάββατο ενώ υπήρχε φως για αργοπορημένη τρίτη) επειδή ο δρόμος έπρεπε να δοθεί στη κυκλοφορία στις 17:00. Ετσι δεν έγινε διακοπή στη μέση του Α' σκέλους για να κατέβουν τα πρώτα 50 αυτοκίνητα να ετοιμαστούν για την εκκίνηση του Β', με απόφαση των Αγωνοδικών. Σωστή η απόφαση, αν και δύσκολη για τους οδηγούς, ιδίως για τους πρώτους 10.
 Συνεχίζουμε πιο κάτω. Στην οργάνωση. Που ήταν καλή. Με σεβασμό στα ωράρια (όσο μπορούσε), πολλούς κριτές και προσωπικό/μέσα ασφαλείας, καλή χρονομέτρηση, καλό Αλυτάρχη αλλά καμμία ιδιαίτερη φροντίδα για τα πολλά -άπειρα- χιλιόμετρα που μάζευαν τα αυτοκίνητα (και όχι μόνο τα δυνατά: Oλοι με πέμπτη ανέβαιναν και έβαζαν μια-δυό φορές τετάρτη για να στρίψουν!). Υπήρχε μόνο ένα σικαίην επιβράδυνσης, και απολύτως καμμία πρόσθετη προστασία (εκτός απο τη γυμνή μπαριέρα και το βουνό) στις εξόδους αλλά μόνο στην είσοδο των γρήγορων στροφών. Τελικά, απεδείχθη ότι μια χαρά ανέβηκαν όλοι, αλλά προσωπικά πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι πρόσεχαν πολύ (λίγο παραπάνω απο "όσο πρέπει", για να είμαστε ακριβείς!). Στο τέλος της μέρας, δεν ακούσαμε οδηγικά παράπονα για κανένα θέμα ασφαλείας, οργάνωσης ή οριοθέτησης που να "φάνηκε" και να "ενόχλησε" στον αγώνα. Ηταν και η ΟΜΑΕ (και ΕΠΑ) εκεί να στηρίξει, να βοηθήσει και να κατευθύνει το Α. Σωματείο ΕΛ.Λ.Α.Δ.Α., που έκανε την πρώτη του ανάβαση. Μακάρι να βλέπουμε την ΟΜΑΕ-ΕΠΑ σε όλους τους αγώνες, να βοηθάει όλα τα Α. Σωματεία. Και μακάρι να αποκτήσει η Ομοσπονδία τη δυνατότητα (σωστή στελέχωση) για την απαραίτητη γραφειοκρατία, και η παρένθεση εδώ είναι αναγκαία γιατί μετά το περσινό φιάσκο στο Πρωτάθλημα  Αναβάσεων Ιστορικών όπου δόθηκαν βαθμοί σε αυτοκίνητα που δεν τους δικαιούντο εις βάρος άλλων και ΜΕΤΑ Η ΕΠΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΤΟ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΩΡΑ (!), φαίνεται ότι πάμε για μια απο τα ίδια φέτος μια και ο αρμόδιος υπάλληλος είτε δεν ξέρει, είτε δεν κάνει, είτε δεν μπορεί. Θα περιμένουμε να τελειώσει το ERC βέβαια πριν ξαναδούμε αν τακτοποίησαν την βαθμολογία Αναβάσεων και με τον δεύτερο αγώνα, γιατί αυτές τις μέρες σίγουρα προτεραιότητα έχει η διοργάνωση του Εθνικού Ραλλύ. Μακάρι του χρόνου να το λέμε Ακρόπολις WRC, και επίσης να λέμε Ιστορικό Ράλλυ Ακρόπολις και να μην ψάχνουμε σε ξένα τετράδια για συγγενείς ονομασίες.
 Αλλά είμαστε πάντα στο Διόνυσο, όπου ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για την αποτελεσματικότητα του "εκφωνητή", που ήταν ο γνωστός Δ. Ριζικάρης, ο οποίος συνδυάζει τη γνώση με την ...αντοχή, αφού επί δύο μέρες μιλούσε 10 ώρες συνεχώς απο μικροφώνου καλώντας χωρίς απειλές και "αγριάδες" τους οδηγούς να παρουσιάζονται στην εκκίνηση (δεν βοηθούσαν οι οδηγοί όμως...) και να μην καθυστερεί το πρόγραμμα. Την Κυριακή παρουσίαζε σωστά τους οδηγούς που εκκινούσαν στους θεατές, και το απόγευμα στην απονομή έδειξε ότι θα μπορούσε να συνεχίσει και για τρίτη μέρα! Μπράβο, καλή επιλογή και ευχάριστη αλλαγή, συνδυασμός ευγένειας, γνώσης και αποτελεσματικότητας. 
Μένουμε λίγο στην απονομή, για να "διαμαρτυρηθούμε" για την (πάντα ακατανόητη, ή όχι;;;) απόφαση της ΕΠΑ να υπάρχει απονομή ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ! Με ποιά λογική, αφού οι Κατηγορίες απέχουν παρασάγγας; Ποιά "Γενική" μεταξύ αυτοκινήτων που απέχουν 40 χρόνια, 300 άλογα και 3000 κυβικά μευξύ τους;;; Για να βραβεύονται ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ τα (ίδια) δυνατά αυτοκίνητα, και να μεταβληθούν σε χειροκροτητές ΟΛΟΙ οι άλλοι; Κάθε Κατηγορία με την κατάταξη και τον νικητή της. Ξεχωριστά. Τέλος! Αμεσα να εκδοθεί διορθωτικό δελτίο (όπως έγινε προ ημερών με τον τεχνικό κανονισμό της Ε) για να διορθωθεί αυτή η "ρατσιστική διάταξη των χρόνων και των ίππων". Ειδικά τώρα που υπάρχει Επιτροπή Ιστορικού στην ΕΠΑ με μέλος τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Οδηγών Ιστορικών!!! Πως το δέχεται αυτό; Ας μας το πει, ενδιαφέρον θα έχει. Γιατί ανέχεται την ύπαρξη και  βράβευση μιας "Γενικής" που δεν βαθμολογείται, με αυτοκίνητα νόμιμα αλλά ΚΑΙ με  όσα μπορεί να είναι εκτός προδιαγραφών;;; Για να "κάνουν show" οι βραβευθέντες, και για να αποστέλλονται ΚΑΚΩΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΩΣ στον Τύπο τα αποτελέσματα της ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ- "γενικής";;;!!! Τότε να φύγουν όλα τα αυτοκίνητα και να τρέχει μόνο η πρώτη τριάδα! Ας μην απορούν στην ΕΠΑ που με τις μεθόδους τους πέρυσι έτρεξαν τεσσερισήμισυ αυτοκίνητα σε όλο το Πρωτάθλημα Αναβάσεων Ιστορικών (τα δύο εκτός προδιαγραφών μάλιστα!). Για ίδια συνταγή το πάνε και φέτος;
 Ανάβαση Διονύσου, και μάθαμε για μια πρωτοβουλία που ποτέ δεν έφτασε (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) στους φυσικούς αποδέκτες, τους οδηγούς Ιστορικών. Ο γνωστός οδηγός Λ. Παπάζογλου, ετοίμασε έναν αριθμό γυάλινων αναμνηστικών, που είχαν επάνω τους τις εικόνες των δύο νικητών και recordmen του τελευταίου "Διονύσου" του 1976 (αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας), για να διανεμηθούν σε όλους τους οδηγούς των Ιστορικών της ανάβασης του 2016! Το ξέρουμε, γιατί η μία απο τις δύο εικόνες είναι η δική μας (με μοτοσυκλέτα, το "διάσημο" Bultaco Astro 360 του 1976 που κέρδισε την Κατηγορία των 500 c.c. σε εκείνη την τελευταία Ανάβαση) και το μάθαμε γιατί μας ζήτησαν την εικόνα για να ετοιμαστούν τα αναμνηστικά. Μιλήσαμε, την Δευτέρα, με τους ανθρώπους του Σωματείου, και μας είπαν ότι λόγω χρόνου, πίεσης και συνεννόησης δεν δόθηκαν έγκαιρα στους συμμετέχοντες τα αναμνηστικά. Και ότι θα το ανακοινώσουν, ώστε οι οδηγοί να τα παραλάβουν (απο τα εντευκτήρια που έγινε ο διοκητικός έλεγχος, υποθέτουμε). Κρίμα, γιατί αυτή η κίνηση και αξιόλογη ήταν, αλλά κυρίως γιατί θα τιμούσε και θα ικανοποιούσε αφάνταστα τους οδηγούς Ιστορικών οι οποίοι κυριολεκτικά "έσωσαν την παρτίδα" για την EΛ.Λ.Α.Δ.Α., απο πλευράς συμμετοχών. Περιμένουμε με ανυπομονησία την ..."κούπα" με τις Ιστορικές εικόνες, γιατί για μια ανάμνηση ζούμε τέλος πάντων!
  Ομως τι ήταν αυτό; Τι εννοεί ο συγγραφεύς με το "τα Ιστορικά έσωσαν την παρτίδα"; Οτι την Τρίτη που -με καθυστέρηση- ανακοινώθηκαν οι συμμετοχές, ήταν συνολικά 105, με 28 Ιστορικά ανάμεσά τους. Αν αφαιρεθούν αυτά, βλέπουμε ότι αυτή η σημαντική Ιστορική, Πρωταθληματική και οικονομική Ανάβαση "μέσα" στην Αθήνα θα είχε μόλις 77 συμμετοχές, που θα ήταν ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ! Και επειδή για να χαρακτηρισθεί ένας αγώνας επιτυχής χρειάζεται ΚΑΤΑ ΠΡΩΤΟΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ, κατόπιν ασφαλή Οργάνωση και τρίτον πολλούς θεατές, φαντάζεστε έναν Διόνυσο μετά απο 40 χρόνια με μόνο 77 συμμετοχές; Κι όμως, τα Ιστορικά και οι οδηγοί τους έδωσαν το παρόν χωρίς να ακολουθήσουν τον ΛΑΘΟΣ "δρόμο" αρκετών οδηγών σύγχρονων που απείχαν (για όλους τους επίσης λάθος λόγους!), και πολύ σωστά η Οργάνωση τίμησε με κύπελλο και το μικρότερο αυτοκίνητο του αγώνα, τον κ. Χωριανόπουλο με το Autobianchi, ο οποίος έτρεξε για την Ιστορία (όπως και πολλοί άλλοι). Μπράβο σε όλους!


Η διαδρομή της Ανάβασης. Ατέλειωτα γκάζια, καλό κράτημα απο το οδόστρωμα, συνετή οδήγηση απο τους συμμετέχοντες, ελάχιστες έξοδοι, (κανένα σπασμένο μοτέρ οπότε καθόλου λάδια!!!), ταχύτατη μεταφορά και σωστή διαχείριση δοκιμών και αγώνα απο τον Αλυτάρχη και την οργάνωση.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ : www.sportstiming.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου