Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΚΙ ΟΜΩΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ…



   Δύο μέρες πριν τις εκλογές, σήμερα Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι για τη σημερινή κατάσταση κάποιοι έχουν μεγάλες ευθύνες, και μαζί τους ίδιες –αν όχι μεγαλύτερες– ευθύνες έχουν όσοι τους ανέχθηκαν, τους στήριξαν και τους βοήθησαν.
  Προσωπικά, ανήκω σ’ αυτούς (δυστυχώς, τους λίγους) που δεν δίστασαν, ούτε δείλιασαν να πουν την γνώμη τους, την κάθε εποχή: Έγραφα την άποψή μου για την πολιτική του Αλογοσκούφη το 2007-2008, έγραφα την άποψή μου για την τραγική διετία 2009-2011, και μάλιστα δημοσιεύοντας αντίστοιχα σκίτσα και φωτογραφίες στα άρθρα «Πολιτικός Περίπλους» στο περιοδικό "ΦΟΥΣΚΩΤΟ". Και, όσο πέρναγαν οι μήνες και ΕΝΑΣ άνθρωπος μόνος κατέστρεφε συστηματικά την Ελλάδα με το Δ.Ν.Τ., το μνημόνιο 1, το «μεσοπρόθεσμο», κτλ., έγραφα και εξηγούσα σε όσους απορούσαν «γιατί κάποιος δεν κάνει κάτι για να τον σταματήσει»: Γιατί ήταν όλοι εξαιρετικά βολεμένοι στις καρέκλες του 50μελούς υπουργικού συμβουλίου, και γιατί οι βουλευτές της πλειοψηφίας περίμεναν –και το έγραψα αυτό πολλές φορές– να συμπληρωθούν δύο χρόνια, ώστε να μετρήσει ολόκληρη η θητεία τους ως συντάξιμη (και ως γνωστόν, στις δύο πλήρεις θητείες οι βουλευτές παίρνουν ισόβια σύνταξη!). Έτσι, τα «πρόβατα» αυτά αδιαφόρησαν για την καταστροφή της Ελλάδος. Και το χειρότερο, σήμερα, παραμονή εκλογών, όσοι στήριξαν την  "κυβέρνηση συνεργασίας" και το μνημόνιο 2, μείωσαν δραματικά τις επιλογές του Ελληνικού λαού, ο οποίος αντιμετωπίζει τα άκρα όχι πλέον σαν κίνδυνο προς αποφυγή αλλά σαν καθημερινή πραγματικότητα: Πιθανή είναι η δυναμική (επαν)είσοδος της «Χρυσής Αυγής» στην Βουλή, όσο και μία κομμουνιστική κυβέρνηση, ή τουλάχιστον μαρξιστικής ιδεολογίας και κατεύθυνσης. Και ούτε το ένα ούτε το άλλο θα έπρεπε να αποτελούν πιθανότητες και επιλογές σε μια Ευρωπαϊκή χώρα του 2012, ιδίως με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδος.
  Αν λοιπόν ο ιστορικός θα ήθελε να αναζητήσει τον κύριο υπεύθυνο για αυτή την τραγική φαρσοκωμωδία που ζούμε σαν λαός (και θα συνεχίσουμε να ζούμε, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών και τη κυβέρνηση που θα προκύψει), δεν χρειάζεται να πάει πολύ πίσω: Αρκεί να παρακολουθήσει τον (πρώην) πρωθυπουργό της Ελλάδος που την οδήγησε στο Δ.Ν.Τ., βάφοντας και τα χέρια του με το αίμα χιλιάδων Ελλήνων που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που φέτος, τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται κάθε Σαββατοκύριακο σε πεντάστερα υπερπολυτελή resorts, πότε στην Κρήτη, πότε στο Κόστα Ναυαρίνο και πότε στην Νέα Υόρκη. Και για να βοηθήσω (τον ιστορικό!), για να καταδείξω ότι τα καθεστωτικά media βοήθησαν στην καταστροφή της χώρας «ευλογώντας» τον καταστροφέα, για να θυμίσω το ποιος έφταιξε, και για να αποδείξω ότι δεν δίσταζα να πω τα πράγματα με το όνομά τους όταν συνέβαιναν, διαβάστε πιο κάτω το άρθρο του περιοδικού «ΦΟΥΣΚΩΤΟ» Νο 78 του Αυγούστου 2010.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ
2010: ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!
(Ο ΤΥΠΟΣ ΕΓΡΑΨΕ)

Ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιος μπορεί να κατοικεί στην Ελλάδα, να αγαπά την Ελλάδα και να τρελλαίνεται για την Ελλάδα, είναι αναμφισβήτητα το καλοκαίρι της. Δυστυχώς όμως για τους πολλούς, το καλοκαίρι του 2010, το φετεινό καλοκαίρι, έμελλε να είναι δύσκολο, ενώ η συνέχεια (από Σεπτέμβριο) παίζει από ρποβληματική έως εφιαλτική, ανάλογα με την κατηγορία εισοδημάτων (και το επάγγελμα) του καθενός. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί τυχεροί, που παρά τα προβλήματα (των άλλων!) συνεχίζουν να ζουν μέσα στην καλή χαρά, περνώντας υπέροχα το καλοκαίρι τους με συνεχείς “αποδράσεις” (όπως είναι ο όρος της μόδας) στα νησιά, διαμονή σε μαγευτικά, γραφικά ή υπερπολυτελή ξενοδοχεία, παιχνίδι με τα θαλάσσια σπορ, και γευστικές επιδρομές στις σπεσιαλιτέ του κάθε τόπου, στα καλύτερα (επιλεγμένα) εστιατόρια και ταβέρνες. Τέλος, μετά τα συνεχή Σαββατοκύριακα και τριήμερα σε διάφορα νησιά, έρχεται και η ώρα των διακοπών, για δύο-δυόμιση εβδομάδες στις Κυκλάδες!
  Θα νόμιζε ο αναγνώστης των παραπάνω γραμμών, ότι αυτό το ξένοιαστο Ελληνικό καλοκαίρι αφορά κάποιον πλούσιο, εισοδηματία, εφοπλιστή ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων, καλά νά’ ναι ο άνθρωπος. Όμως, όχι. Λάθος. Ίσως  ο μόνος Έλλην που έχει κάνει φέτος τόσες “διακοπές” και “αποδράσεις”, είναι ο Πρωθυπουργός μας. Διαβάστε στη συνέχεια τι έγραψε ο Τύπος γι’ αυτό το “τρελλό καλοκαίρι” που σίγουρα ζηλεύουμε όλοι, και ας σχηματίσει ο καθένας την δική του γνώμη (όχι, οι γαστριμαργικές περιγραφές δεν είναι από “Viper Νόρα” αλλά από την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”).

“ΤΟ ΒΗΜΑ”, 11/7/2010
Τα Σαββατοκύριακα του Πρωθυπουργού στα Κυκλαδονήσια
Πρώτα κανό, μετά κολοκυθόπιτα
Ο ρεφενέ λογαριασμός και η αλλεργία στον αστακό!
ΚΙΜΩΛΟΣ
  Υπάρχει ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ταβερνιάρηδες των Κυκλάδων που έτυχε από τις ταβέρνες και τα ουζερί να περάσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου μαζί με την οικογένειά του στις πρόσφατες νησιωτικές αποδράσεις του: Αποφεύγουν να δώσουν πολλές λεπτομέρειες για το πρωθυπουργικό γεύμα, παρά το γεγονός ότι οι ταβέρνες και τα ουζερί τους γίνονται μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο γνωστά σε όλη την Ελλάδα.
  Όπως συνέβη στην ταβέρνα στην Κίμωλο, όπου το ζεύγος Παπανδρέου είχε επιλέξει ένα τραπέζι σχεδόν μέσα στη θάλασσα, και τώρα αυτό το τραπέζι (δεν διαφέρει σε τίποτε από τα τραπέζια που υπάρχουν στις ψαροταβέρνες στα νησιά) θεωρείται το πιό περιζήτητο, πολυφωτογραφημένο και διάσημο σε ολόκληρη την Κίμωλο: “Έφαγε εδώ ο Παπανδρέου”, λένε.
  “Είμαι περήφανος να σερβίρω σ’ όποιον προσφέρει στον τόπο μου”, λέει περιχαρής ο ιδιοκτήτης της ψαροταβέρνας στην Ψάθη της Κιμώλου. Και σέρβιρε με περισσή υπερηφάνεια και με κάποιο άγχος, όπως εξομολογείται, τον Πρωθυπουργό, την σύζυγό του Άντα, τον αδελφό του Αντρίκο, τη σύζυγό του Μαριάνθη, μπαρμπούνια, σκορπίνες και γαλέο σκορδαλιά.
  Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε για ένα 48ωρο στην Κίμωλο. Έφτασε με το καράβι στο νησί, αφού έκανε μιά στάση στο παραθαλάσσιο χωριό Πολλώνια. Το ζεύγος Παπανδρέου επέλεξε να μείνει στο ξενοδοχείο Μύλος. Κατάλυμα με καταπληκτική θέα στον γραφικό όρμο της Ψάθης. Του δόθηκε η ευκαιρία να “οργώσει” τα σοκάκια με το ποδήλατό του και βεβαίως, όπως τελευταίως το συνηθίζει, πήρε το κίτρινο κανό του και ξανοίχτηκε στο πέλαγος.
  Την ταβέρνα δεν την επέλεξε τυχαίως, ούτε έκλεισε σ’ αυτήν προηγουμένως τραπέζι.
  “Προτίμησαν τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως την καλοκυθοκάπαρη, το τηγανητό χταπόδι, την κολοκυθόπιτα και βεβαίως τη μυζήθρα”, είπε ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Τα μέλη της πρωθυπουργικής παρέας κάθησαν περίπου δύο ώρες δίπλα στο κύμα απολαμβάνοντας το φαγητό τους. Ως επιδόρπιο τους προσφέρθηκαν λουκουμάδες με μέλι.

ΠΑΡΟΣ
Στην Πάρο, εντός έδρας...
  Στην Πάρο τον Πρωθυπουργό οι κάτοικοι του πανέμορφου νησιού τον αποκαλούν “Παριανό” από τις πολλές φορές που την έχει επισκεφθεί. Το περασμένο όμως Σαββατοκύριακο επέλεξε την ταβέρνα “Το Κύμα”, στο Πίσω Λιβάδι. Σπεσιαλιτέ της ταβέρνας είναι τα φρέσκα ψάρια, οι αστακομακαρονάδες, κάθε είδους μαγειρευτά, τα ψητά στη σχάρα, ο γαύρος τυλιγμένος σε αμπελόφυλλα (τον οποίο τίμησε ο Πρωθυπουργός) και η κακαβιά (την οποία επίσης τίμησε).

ΣΕΡΙΦΟΣ
  Η Σέριφος ήταν άλλη μία επιλογή του Πρωθυπουργού για την καθιερωμένη πλέον “απόδρασή” του τα Σαββατοκύριακα. Έφτασε και εκεί με το πλοίο της γραμμής και κατέλυσε με τη σύζυγό του στο ξενοδοχείο “Ρίζες”, στο Λιβάδι, το οποίο ανήκει στον δημοσιογράφο Α.Α.
  Έκλεισε τραπέζι στο ταβερνάκι “Νικούλιας” στον Πλατύ Γιαλό, όπου σερβίρει την περίφημη ρεβιθάδα, οκτώ χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο του, αλλά προτού πάει εκεί έκανε τα εξής: Πρώτον, πήγε στην ταβέρνα τρέχοντας, κάνοντας τζόγκινγκ (οκτώ χιλιόμετρα) και, δεύτερον, πήρε το κανό του και ανοίχτηκε στη θάλασσα. Μετά πήγε και έφαγε μαραθοκεφτέδες, μυζήθρα, συνοδευόμενη με κίτρινο τυρί. Την επόμενη μέρα προτίμησε το “Κάστρο” στη Χώρα της Σερίφου, όπου δοκίμασε ρακόμελο, και τον “Στράτο” όπου γεύτηκε την ποικιλία από μυζήθρες συνοδευόμενες από ντόπια ντοματίνια και κάπαρη.

“ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, ΚΥΡΙΑΚΗ 2-8-2010
ΚΡΗΤΗ
ΓΕΥΣΗ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ
Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία μιάς ακόμα σύντομης καλοκαιρινής εξόρμησης, ενώ ετοιμάζει βαλίτσες για τις Κυκλάδες
  Ο κ. Παπανδρέου έφτασε στην Κρήτη το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος και κατευθύνθηκε αμέσως προς το χωριό Κριτσά, το οποίο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τον Άγιο Νικόλαο.
  Εκεί τον περίμενε και ένας λυράρης, ο οποίος παίζοντας παραδοσιακές μαντινάδες τον καλωσόρισε στο χωριό.
  Μέσα στο ελαιοτριβείο ο κ. Παπανδρέου ήπιε ρακές, βούτηξε το παξιμάδι μέσα στο λάδι, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τις παραδόσεις και τις αξίες του νησιού.
  Το ξενοδοχειακό συγκρότημα “Miramare Luxury Villas”, το οποίο αποτελείται από 25 σουΐτες και πέντε βίλες χτισμένες σε μιά ειδυλλιακή τοποθεσία στην κορυφή ενός λόφου, πάνω από την παραλία του Αλμυρού, επέλεξε η Νομαρχία Λασιθίου για τη φιλοξενία του πρωθυπουργού.
  Συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου κατέλυσε στην προεδρική βίλα “Κνωσός” των 200 τ.μ., η οποία, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ξενοδοχείου, ενοικιάζεται αντί 1.025 ευρώ την ημέρα.
  Διαθέτει τέσσερις κρεββατοκάμαρες και πέντε λουτρά, πισίνα 35 τ.μ., μεγάλους εξωτερικούς χώρους, δορυφορική τηλεόραση, καθώς και πρόσβαση στο Ιντερνετ –απαραίτητο εργαλείο για τον πρωθυπουργό.
  Ο κ. Παπανδρέου επέστρεψε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην Αθήνα. Αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι καλοκαιρινές του διακοπές. Επόμενος προορισμός, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η Πάρος.
  Εκεί θα παραμείνει μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο... ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να παρατείνει τη διαμονή του στο νησί λόγω της επίσκεψης του Αρχιεπισκόπου, με τον οποίο και πρόκειται να συναντηθεί.”

“ΤΑ ΝΕΑ”, ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010
ΙΚΑΡΙΑ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ ΤΟ ΚΡΥΦΟ...
  Ο επιβάτης που κατέβηκε με τη σύζυγό του το απόγευμα του Σαββάτου από το αεροπλάνο της γραμμής στο μικρό αεροδρόμιο της Ικαρίας δεν ήταν τυχαίος. Ο Πρωθυπουργός και η Άντα Παπανδρέου έκαναν ένα πέρασμα από το νησί προτού καταλήξουν στην Πάρο για τις κυρίως διακοπές τους. Έκλεισαν κατάλυμα στην περιοχή του Αρμενιστή όπου οι αέρηδες είναι ιδανικοί για σέρφινγκ. Αλλά μέχρι χθες το μεσημέρι είχε άπνοια και κανείς δεν είχε εντοπίσει την πρωθυπουργική ιστιοσανίδα στο πέλαγος. Είδαν όμως τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου να ξανοίγεται για αρκετή ώρα στα βαθιά...
  Τα μπανγκαλόους “Τοξότες” που φιλοξένησαν το πρωθυπουργικό ζεύγος είναι καινούρια μονάδα με πισίνα πάνω σε έναν γκρεμό έξω από τον οικισμό και προσφέρουν μαγευτική θέα στο Αιγαίο.
  Το βράδυ δείπνησαν με ψάρια στο “Δελφίνι”, ένα γραφικό ξύλινο ταβερνάκι πάνω από το λιμάνι του Αρμενιστή.
  Από την Ικαρία ο Πρωθυπουργός θα μετακινηθεί –αν όχι αύριο, το αργότερο την Τετάρτη– στη Χρυσή Ακτή της Πάρου. Εκεί, δεν πρόκειται να χάσει τα θαλάσσια σπορ που τον συναρπάζουν.


  Μετά απ’ όλα αυτά τα “συναρπαστικά” (νά’ ναι καλά ο άνθρωπος!), το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι το εξής, σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας:
  “Τυχαία; Δε νομίζω!”.

Μια τελευταία σημείωση: Αν πάθατε πλάκα με αυτά που διαβάσατε, σας ερωτώ και εγώ γιατί τα αφήσατε να συμβούν; Γιατί δεν αντιδράσατε; Γιατί συνεχίσατε να στηρίζετε ως πολίτες και καταναλωτές αυτές τις πρακτικές, αλλά και τα καθεστωτικά ΜΜΕ που στήριζαν αυτούς τους ανθρώπους; Το μόνο που ελπίζω και εύχομαι, ανεξάρτητα από το κόμμα και την κυβέρνηση που θα πρωτεύσει και θα αναδειχθεί αντιστοίχως στις 17 του μηνός, είναι να μην ανεχθούμε ως Έλληνες πολίτες να μας κυβερνήσουν ξανά άτομα τόσο ανεύθυνα και με τέτοια αηδή συντροφιά από αυλοκόλακες. Επαναλαμβάνω ότι τίποτα χειρότερο δεν μπορεί να συμβεί στην υφεσιακή ελληνική οικονομία, η οποία θεωρείται ως "μη αναστρέψιμη", όχι τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία, ανεξάρτητα (το υπογραμμίζω αυτό) από τη κυβέρνηση που θα προκύψει, οπότε δεν θα πρέπει κανείς από εμάς να δέχεται και να ανέχεται εκβιασμούς, απειλές, ψευτοδιλήμματα, ούτε όμως και αλλοπρόσαλλα παραμύθια ή αμφίβολες θεωρίες, και να πάει να ψηφίσει ό,τι τον εκφράζει περισσότερο, όντας όμως έτοιμος από την επόμενη μέρα "να τα δώσει όλα" αλλά και "να τα κόψει όλα", προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγική βάση της χώρας, να μειωθεί το έλλειμα, και να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Γιατί μόνο με αυτές τις θυσίες εκ μέρους μας είναι πιθανόν να ζήσουν τα παιδιά μας την ευημερία που εμείς απολαύσαμε, αυτή τη φορά όμως χτισμένη σε πιο στέρεες βάσεις.
                                                                      
                                                                              Δημήτρης Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου