Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΑ «ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ» ΟΙ 230 ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΝΤΕΣ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012, ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ!

«Αρχή άνδρα δείκνυσι». Δηλαδή, οι αξίες και οι δυνατότητες των ανθρώπων φαίνονται όταν αποκτήσουν εξουσία. Και ποιά καλύτερη ευκαιρία από τις δραματικές στιγμές που περνάει η χώρα μας και ο λαός της, για να δείξουν οι επικεφαλής των διαφόρων Αρχών ότι είναι άξιοι να διαχειριστούν την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, διασφαλίζοντας μια καλύτερη συνέχεια για το μέλλον;

ΤΟ ΣΠΟΡ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
  Οι αγώνες αυτοκινήτου είναι μία παγκόσμια δραστηριότητα, εξαιρετικά δημοφιλής στις χώρες με κατασκευαστική παράδοση, και σχετικά περιορισμένη σε μικρές χώρες σαν τη δική μας, όπου υπάρχει ένας περιορισμένος αλλά ισχυρός πυρήνας, συνήθως με μεσήλικες οδηγούς και παράγοντες, και με μεγάλες δυσκολίες για τους νεώτερους (αφ’ ενός λόγω οικονομικών, και αφ’ ετέρου γιατί όλα τα «πόστα» —συμπεριλαμβανομένων και των διόδων προς τις χορηγίες— είναι «κλεισμένα» από τους «παλιούς»). Γεγονός όμως είναι, ότι οι Ελληνικοί Αγώνες Αυτοκινήτου μειοψηφούν σοβαρά στη σύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας, και αυτό σε περιόδους οικονομικής κρίσης που φέρνει ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση σε μεγάλη μερίδα του λαού, είναι κάτι που ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί, δεν πρέπει, δεν δικαιούται και δεν επιτρέπεται να αγνοεί.

ΟΙ… 230 ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ 2012
  Για το 2012, μια χρονιά που προβλέπεται όχι απλώς δραματική αλλά κυριολεκτικά εξοντωτική για τον Ελληνικό λαό, η ΕΘΕΠΑ της Ο.Μ.Α.Ε., προκήρυξε περισσότερους από 230 (διακόσιους τριάντα) «τίτλους» σε όλες τις κατηγορίες αγώνων αυτοκινήτου, συμπεριλαμβανομένων Πρωταθλημάτων, Κυπέλλων και Επάθλων. Ταυτόχρονα «μείωσε» κατά τι τους αγώνες, έτσι ώστε για το Χ πρωτάθλημα π.χ. να γίνουν έξη αγώνες αντί των επτά ή οκτώ που έγιναν το 2011. Ωστόσο, σε τόσο δύσκολες οικονομικές συνθήκες, αυτό που σίγουρα θα συμβεί είναι ότι θα μειωθούν οι συμμετοχές που θα ακολουθήσουν ολόκληρα τα πρωταθλήματα (τα τοπικά κύπελλα είναι άλλο θέμα), καθώς οι περισσότεροι οδηγοί θα επιλέγουν κάποιους αγώνες για σποραδικές εμφανίσεις (εάν βέβαια καταφέρουν να τρέξουν έστω και σε έναν αγώνα).

Η ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ (ΚΑΙ Η «ΑΞΙΑ» ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΜΟ)
  Η οικονομική ισχύς (του ιδιώτη-αγωνιζόμενου, ή μέσω χορηγών) είναι άμεσα συνυφασμένη με τη διάκριση στους αγώνες (και συνεπώς, με την κατάκτηση των τίτλων), και αυτό είναι μία πραγματικότητα που δεν αλλάζει, μια και βρίσκεται «στη φύση» κάθε «συναγωνισμού». Όσο λιγότερες «οικονομικά ισχυρές» συμμετοχές ακολουθούν ένα πρωτάθλημα, τόσο μειώνεται και η «αξία» του τίτλου, μια και η κατάκτησή του γίνεται προϊόν «τυπικής διαδικασίας» και όχι αποτέλεσμα έντονου και επί ίσοις όροις συναγωνισμού. Άρα, το 2012 που είναι βέβαιον ότι οι συμμετοχές θα είναι πολύ λίγες, η αξία των τίτλων υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο, μια και μόνο οι έχοντες την οικονομική δυνατότητα (ή τον χορηγό) θα μπορέσουν να ακολουθήσουν όλους τους αγώνες, με τους πιο πολλούς οδηγούς, όπως είπαμε, να συμμετέχουν περιστασιακά.

Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, Η ΕΛΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ Η ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
  Ο λόγος για τον οποίο συμμετέχει κάποιος στους αγώνες αυτοκινήτου, είναι γιατί αγαπά την γρήγορη οδήγηση και γιατί του αρέσει ο συναγωνισμός (κάτι που προϋποθέτει το να βρίσκεται σε οργανωμένες εκδηλώσεις —αγώνες— με πολλούς ακόμα οδηγούς, και να συναγωνίζονται με τους κανόνες ευγενούς άμιλλας για την καλύτερη επίδοση). Άρα, για να διατηρηθεί ζωντανός» ο χώρος, απαιτείται να συνεχιστεί η διοργάνωση αγώνων, χωρίς όμως να είναι απαραίτητη η ένταξή τους σε ένα «Πρωτάθλημα», μια και αυτό κάνει περίπου «υποχρεωτική» τη συμμετοχή. Αυτή η «υποχρέωση» αντίκειται στην «απόλαυση της οδήγησης», μια και αν δεν υπήρχαν βαθμολογίες, κάθε οδηγός θα επέλεγε τους αγώνες που του αρέσουν περισσότερο οδηγικά. Αν προσθέσουμε και την αντικειμενική (οικονομική) δυσκολία συμμετοχής σε πολλές —και διάσπαρτες— εκδηλώσεις, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι φέτος, το δύσκολο 2012, ο «Πρωταθλητισμός» θα μεταβληθεί σε «άγχος» (και άγος) για τους περισσότερους οδηγούς, ενώ η συμμετοχή τους μόνο σε επιλεγμένους αγώνες, θα ήταν οικονομικά εφικτή (και θα διατηρούσε στο ακέραιο την χαρά και την απόλαυση).

ΜΙΑ ΓΕΝΝΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ: ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΤΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ/ΜΑΤΑΙΩΘΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2012.
  Με μια απλή, λιτή ανακοίνωση, η ΕΘΕΠΑ-ΟΜΑΕ θα μπορούσε να «ματαιώσει» την προκήρυξη των (230) τίτλων του 2012, διατηρώντας όλα τα άλλα ανέπαφα. Δηλαδή, να γίνουν όλοι οι αγώνες, όπως προβλέπεται από το αγωνιστικό ημερολόγιο, και να συνεχίσουν να λειτουργούν οι διάφορες επιτροπές κτλ., μόνο που δεν θα υπάρχει βαθμολογία. Έτσι, κάθε οδηγός θα επιλέγει τους αγώνες που προτιμά (ή μπορεί) να τρέξει χωρίς το άγχος της «βαθμοθηρίας», και θα έχουμε τα πιο κάτω «αποτελέσματα»:

— Θα «ξεχωρίσουν», και στην πράξη, οι δημοφιλέστεροι αγώνες και οι δημοφιλέστεροι (άρα και αντικειμενικά καλύτεροι) οργανωτές.
— Δεν θα «πιεστούν» πέραν των (οικονομικών) ορίων τους οι «μη έχοντες» οδηγοί, κάτι που θα βελτιώσει την ψυχολογία τους (και αυτό θα φανεί στους αγώνες που θα τρέξουν!).
— Δεν θα υπάρχουν πιά οι, διάφορων τύπων, «συνεννοήσεις» και προσπάθειες να συγκεντρωθούν —ή να ΜΗΝ συγκεντρωθούν— συμμετοχές για να μετρήσει μια κατηγορία ή κλάση σε κάποιον αγώνα.
— Οι οδηγοί της Αθήνας (παραδείγματος χάριν), δεν θα πρέπει να πηγαίνουν στην Κρήτη για ένα Πρωταθληματικό αγώνα, ούτε οι οδηγοί της Κρήτης στη Μακεδονία. Αυτό δηλαδή, δεν θα γίνεται «υποχρεωτικά» (για τη βαθμολογία) αλλά μόνο επειδή οι οδηγοί θα θέλουν ΚΑΙ θα μπορούν να πάνε στον συγκεκριμένο αγώνα (την συγκεκριμένη χρονιά, το δίσεκτο και δύσκολο 2012).
— Οι διοργανώτριες λέσχες δεν θα έχουν (πια) την «σιγουριά» των πρωταθληματικών συμμετοχών, και θα πρέπει να προσελκύουν τους αγωνιζόμενους μέσω της ομορφιάς και της «μοναδικότητας» των αγώνων τους, και φυσικά προσπαθώντας να προσφέρουν παροχές και εκπτώσεις (κάτι που μέχρι τώρα ΔΕΝ έκαναν όλες οι Λέσχες).
— Δεν θα υφίσταται πιά ο (σωστός και πραγματικός) ισχυρισμός της Αρχής του Σπορ, «ότι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πρέπει να γίνεται σε όλη την Ελλάδα», γιατί… «έλλειψη χρημάτων-στάσις εμπορίου»! Και σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές, η Ομοσπονδία (ΟΜΑΕ) που συνεργάζεται με την εκπρόσωπο της FIA στη χώρα μας (ΕΛΠΑ), πρέπει να ενδιαφερθεί ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ για την οικονομική κατάσταση των οδηγών αγώνων, και να μην «ασκεί ψυχολογική πίεση» (ως ηθικός αυτουργός) με την διασπορά των βαθμολογούμενων αγώνων σε όλη την χώρα όπως στις καλές εποχές (γιατί φέτος, αν αυτό γίνει, θα αφορά αποκλειστικά τους λίγους).
— Δεν θα απαιτείται πλέον διατήρηση "ισορροπιών" εκ μέρους της ΕΘΕΠΑ, μεταξύ των Λεσχών-μελών της ΟΜΑΕ και των Πρωταθληματικών αγώνων, όπου πρέπει να υπάρχει ένα «δίκαιο» μοίρασμα όσον αφορά την σπουδαιότητα/σημασία (άρα και τα έσοδα) των αγωνιστικών εκδηλώσεων. Αυτά τα «έσοδα» προέρχονται κυρίως από τα παράβολα συμμετοχής των αγωνιζομένων. Οι οποίοι αγωνιζόμενοι, «βάζουν» εκτός από την συμμετοχή και τα έξοδα (του κάθε αγώνα), και ένα σοβαρό κεφάλαιο, δηλαδή το αγωνιστικό αυτοκίνητο και τον εξοπλισμό του. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνουν αυτά (καθώς και ο παράγοντας κινδύνου που εμπεριέχουν) είναι η αγνή αγάπη για την οδήγηση και τους αγώνες. Και ίδια αγάπη, αλλά για την ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ των αγώνων, έχουν οι άνθρωποι των Λεσχών.

  Όταν τα οικονομικά μιάς χώρας βρίσκονται «υπό έλεγχο», τότε ισχύουν όλα τα παραπάνω. Όταν όμως τα πάντα καταρρέουν, τότε δεν είναι λογικό το να "πληρώνει" η μία μόνο πλευρά (αυτή των οδηγών) για να συντηρηθούν οι αγώνες στην Ελλάδα. Η Αρχή του Σπορ πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, να δείξει γενναιότητα και να αποδείξει ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΝ περιστάσεων, στην πιο δύσκολη περίοδο που πέρασε ποτέ η χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο:
— Η ματαίωση όλων των Πρωταθλημάτων, Κυπέλλων και Επάθλων του 2012, θα «απελευθερώσει» το αγνό αγωνιστικό φρόνημα και την επιθυμία για το ευ αγωνίζεσθαι, χωρίς να διακόψει την αγωνιστική δραστηριότητα (και την όποια «εμπορική» κίνηση), μια και οι αγώνες θα γίνουν όπως έχουν προγραμματιστεί. Αυτό όμως πλέον θα εξαρτηθεί και από τις διοργανώτριες Λέσχες, που πρέπει να δουλέψουν πιο σκληρά από ποτέ, όχι μόνο για τις διοργανώσεις αλλά και για τις αυξημένες παροχές που θα πρέπει να προσφέρουν.
— Στην σημερινή συγκυρία, θα είναι υπεύθυνη πράξη το να μην προκηρυχθούν 230 τίτλοι αγώνων αυτοκινήτου για το 2012, μια και ούτε η Αρχή του Σπορ, ούτε οι Λέσχες, ούτε βεβαίως οι οδηγοί, δεν θα πρέπει να δείξουν ότι συνεχίζουν ατάραχοι και ανεπηρέαστοι από τα δεινά της πατρίδας, την ακριβή και κατά βάσιν χομπίστικη, αγωνιστική δραστηριότητά τους. ΝΑΙ στους αγώνες λοιπόν, όχι όμως στη βαθμολόγησή τους, για το (δίσεκτο) 2012.
  Μια πράξη ευθύνης.
  Μια πράξη εμπνευσμένη
  Μία κίνηση επιβεβλημένη (για την εναρμόνιση με το δημόσιο αίσθημα).
  ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΓΕΝΝΑΙΑ Η ΕΘΕΠΑ-ΟΜΑΕ;
                                                                     Δημήτρης Παπανδρέου

Υ.Γ.: Αναφερθήκαμε σε 230 προκηρυχθέντες τίτλους για το 2012 γιατί τόσοι ακριβώς είναι, ενώ σ’ αυτούς ΔΕΝ έχουν υπολογιστεί οι τίτλοι του Dragster (δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα).
  Θα δώσουμε εδώ ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι, μέρος τουλάχιστον των «παραγόντων» του Σπορ, δεν διατηρεί σχέση ούτε με την Ελληνική πραγματικότητα (των ημερών), ούτε και με την κοινή λογική. Και αναφερόμαστε στις προκηρύξεις των τίτλων Ιστορικών αγώνων, οι οποίοι ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ για το 2012, σε μια χρονιά που όλα δείχνουν ότι θα είναι δυσκολότερη από την περυσινή και οι συμμετοχές θα είναι ακόμα λιγότερες από τις ελάχιστες του 2011! Ιδού λοιπόν:
• Πρωτάθλημα Ταχύτητας και Αναβάσεων: 11 (έντεκα) τίτλοι
• Πρωτάθλημα rally Regularity: 12 (δώδεκα) τίτλοι
• Πρωτάθλημα Ιστορικών Ραλλύ: 20 (είκοσι) τίτλοι
  Στο Πρωτάθλημα Ταχύτητας και Αναβάσεων Ιστορικών του 2011, συμμετείχαν κατά μέσο όρο 5-7 οδηγοί ανά αγώνα. Και για το 2012, τα 16 μέλη των Επιτροπών Ιστορικού προκηρύσσουν 11 τίτλους για (περίπου) 5 οδηγούς!
  Στο Πρωτάθλημα Ραλλύ Ιστορικών του 2011, οι συμμετοχές κατά μ.ο. δεν ξεπερνούσαν τις 12-15. Και εδώ, τα 16 μέλη των Επιτροπών Ιστορικού προκηρύσσουν 20 τίτλους, για όσους (πόσους;) οδηγούς μπορέσουν να ακολουθήσουν το φετεινό Πρωτάθλημα!
  Πέρα από κατηγορίες και κανονισμούς λοιπόν, ας εγκαταλείψουμε τον «παραγοντικό επαγγελματισμό» που «τρέφεται» από προκηρύξεις Πρωταθλημάτων και ας αρκεστούμε γι’ αυτόν τον δύσκολο χρόνο (όπου οι προκλήσεις προς την κοινωνία απαγορεύονται ρητώς) μόνο στην χαρά και στην απόλαυση των αγώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου