Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024

52ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΛΥ ΦΙΛΠΑ

  52ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΡΑΛΛΥ ΦΙΛΠΑ



ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΛΛΑΞΕ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ, ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ Ο ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ «ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΡΑΛΛΥ  ΦΙΛΠΑ» ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ...

Εισαγωγή Δ.Π. - Ακολουθει Δελτιο Τύπου ΦΙΛΠΑ - Photo Credit LIC DUSEPIS

Μισος αιώνας Διεθνες Ραλλυ ΦΙΛΠΑ! Πέρασε ο καιρός, άλλαξαν τα παντα, οχι μονο στην αυτοκινηση αλλά στον κοσμο, κι έτσι το «Διεθνες» απο μονο του έγινε κομματι της Ιστορίας, μια και τα αυτοκινητα που κερδισαν φέτος (όπως και τα περισσοτερα που συμμετείχαν), δεν είχαν καν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί όταν το πρωτο «Διεθνες» κατεβαζε τη σημαια της εκκινησης πίσω στο μακρινό 1972! Απο τις φετινες συμμετοχες, με μια πρωτη ματια βλεπουμε οτι μονο επτά αυτοκινητα ήταν δεκαετίας ’60, και άλλα πεντε κατασκευασμενα το 1972, ήταν δηλαδη ολοκαινουργια τότε, ενω τωρα τα βλεπουμε κυριολεκτικα με τα κυάλια! Ιδου λοιπον τα τελικα αποτελεσματα του 52ου Διεθνούς Ραλλυ ΦΙΛΠΑ, για την δικη σας μελετη:

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ REGULARITY:

https://a0c89ef0-be1e-497d-a8b9-389274ec7060.usrfiles.com/ugd/a0c89e_de3664c695234e1e8f7bc62b65fce50f.pdf

ΑΠΟΤEΛΕΣΜΑΤΑ TOURING:

https://be01b85d-bfd1-441f-b7d1-aa1b06935818.usrfiles.com/ugd/a0c89e_986ceb4fef984025af85949d8baf3bff.pdf

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ:

https://be01b85d-bfd1-441f-b7d1-aa1b06935818.usrfiles.com/ugd/a0c89e_986ceb4fef984025af85949d8baf3bff.pdf

Μεσα στις αλλαγές της συγχρονης εποχής, είναι και ο εκσυγχρονισμός της ...Ιστορίας! Οξυμωρο ακουγεται, αλλά έτσι ειναι! Στα πλαισια του εκμοντερνισμου λοιπον, και καθως τα αυτοκίνητα που χαρακτηριζονταν σαν Ιστορικα συμπληρωνοντας 30 χρονια γινονταν, και γίνονται, ολο και νεώτερα (και πιο σύγχρονα τεχνολογικά σε καθε επιπεδο, άνεσης, κρατηματος, επιδοσεων και ασφάλειας), η Regularity αλλαξε και αυτή συναντωντας τις πιο συγχρονες δυνατοτητες: Μεγαλυτερες διαδρομες, υψηλότερες μ.ω.τ., οδοστρωμα που συχνα ήταν/είναι προβληματικο, μικροτεροι χρονοι, άρα μεγαλυτερες μ.ω.τ. στις απλες, πολλές ειδικες με πολλαπλές δορυφορικες μετρησεις, όλα αυτά περαν του οτι απαιτουσαν/απαιτούν ειδικα, υπερσύγχρονα ηλεκτρονικα/ψηφιακα  όργανα μέτρησης (κατι που δεν αποτελεί προβλημα, γιατι και να απαγορεύονταν και παλι θα υπηρχαν καποιοι λεβεντες που θα τα χρησιμοποιουσαν κρυφά!), ολα αυτα λοιπον απλως δεν ήταν συμβατα με τις δυνατοτητες των παλαιοτερων αυτοκινητων, τα οποια άρχισαν να αποχωρουν απο τις εκδηλωσεις, μεχρι που εξαφανιστηκαν εντελως, ή σχεδον.


Η καθιέρωση  των πιο ήπιων κατηγοριων «Τouring», με λιγοτερες Ε.Δ. και ελαφρως χαμηλοτερες μ.ω.τ., δεν επανεφεραν τα παλαιότερα αυτοκινητα στις συμμετοχές, γιατι και παλι η βασικη δομη των εκδηλωσεων εξακολουθουσε να ειναι πιο «απαιτητικη». Απεναντίας, στην Touring πλεον εγγράφονται οσοι επιθυμουν την διακριση αλλά δεν θελουν να αναμετρηθουν με τους κορυφαίους "Regularistas” της...Regularity!


Η ΦΙΛΠΑ, με τις ποικιλες εκδηλώσεις της αλλά και τα περισσοτερα συλλεκτικα, κλασσικα οχήματα ολων των εποχων και περιόδων στο δυναμικό της, δεν καταφερε να ξεφυγει στο «Διεθνες» της απο τη νεα αυτή πραγματικοτητα (σε σχεδιασμό, διαδρομες, αποστασεις, συμμετοχές), και το ότι νικητής ανεδείχθη ένας Βουλγαρος σπεσιαλιστας με μια Μercedes 190E (μοντέλο που έμεινε στην παραγωγή μεχρι το 1993) είναι ενδεικτικο της νεας, των πραγμάτων, καταστασης.


Τελικά, ολοι περνουν (και αναμφιβολα θα περασαν και στην Λευκάδα) ομορφα γιατι αυτός είναι o σκοπος των rallies κλασσικων αυτοκινητων, αλλά εξ΄ίσου εύστοχος ειναι ο τροπος που κλεινει το Δελτιο Τύπου-περιγραφη του 52ου Διεθνους που ακολουθεί, με την αναγγελία του Concours  Αλιμου. Εκεί, περιμενουμε να δουμε κι άλλα, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ αυτοκινητα, που θα μας πεισουν οτι υπαρχει ακομα κινημα Ιστορικων οχηματων στη χώρα μας, παρα τις σφοδρες επιθεσεις που έχει δεχτεί το Κλασσικο συλλεκτικο αυτοκινητο, τοσο απο τους κυβερνητικους ολων των παραταξεων όσο και απο τις εσωτερικες έριδες. Δ.Π.


*Σημειωνουμε την εξαιρετικη παρουσίαση ζωής και καρριερας του επισημου προσκεκλημενου της ΦΙΛΠΑ κ. Jürgen Barth, που έγινε στα γραφεία της, με ανοιχτη προσελευση κοινου, την Τετάρτη 26/9. Ελπίζουμε συντομα η Λεσχη να ανεβασει το βίντεο της ομορφης αυτης βραδιάς.

 

 

 52ο Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ, Λευκάδα

          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΙΛΠΑ

Την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη στο όμορφο νησί της Λευκάδας, το 52ο Διεθνές Ράλλυ της ΦΙΛΠΑ, με συμμετοχή 50 πληρωμάτων, εκ των οποίων τα 12 ήταν από το εξωτερικό.



Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή του Επιμελητηρίου Λευκάδας και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, εκκίνησε την Πέμπτη 26/9 από την Άκολη Αιγίου, και ολοκληρώθηκε το Σάββατο απόγευμα 29/9 στη Λευκάδα στο ξενοδοχείο Ionian Blue, μετά από 600 περίπου αγωνιστικά χιλιόμετρα.



Οι αγωνιζόμενοι διέσχισαν την Αιτωλοακαρνανία με προορισμό την Λευκάδα, κάνοντας ενδιάμεσες στάσεις στον Αστακό (1η μέρα), στην Αμφιλοχία (2η μέρα) και στη Βασιλική (3η μέρα). Οι δρόμοι είχαν αρκετές εναλλαγές τοπίων, αν και σε μερικά σημεία το κακό οδόστρωμα δημιούργησε αρκετές δυσκολίες, ειδικά την δεύτερη μέρα της εκδήλωσης.



Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και στις δύο κατηγορίες (Regularity & Touring), πράγμα που είχε σαν αποτέλεσμα, οι τελικοί νικητές να κριθούν κυριολεκτικά στις τελευταίες ειδικές δοκιμασίες, εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των συναγωνιζομένων τους.



Στην κατηγορία Regularity νικητές αναδείχθηκαν το ζεύγος G. Andonov - J. Andonova από τη Βουλγαρία, με Mercedes 190E του 1984, 2οι τερμάτισαν οι K. Φαρμάκης - M. Αθανασοπούλου με Volvo 122S του 1963, και 3οι το πλήρωμα Γ. Ιωάννου - Ε. Κομιάτης από την Κύπρο, με Toyota Corolla του 1991.



Στην κατηγορία Touring, την «παραδοσιακή» καραμούζα της 1ης θέσης κέρδισαν οι Α. Νικολαΐδης - Φ. Μπαλλή με Alfa Romeo Alfetta GTV του 1977, με δεύτερους το πλήρωμα N. Δαρζέντας - A. Δαρζέντας με Toyota Starlet του 1982, ενώ 3οι ήταν το πλήρωμα N. Χρυσανθόπουλος - Σ. Χρυσανθόπουλος με Fiat 127 του 1979.

Φέτος, μεταξύ των εκλεκτών Ελληνικών και ξένων συμμετεχόντων, η ΦΙΛΠΑ είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει και το γνωστό πρώην Γερμανό οδηγό αγώνων αυτοκινήτων Jürgen Barth (νικητή του φημισμένου 24ωρου αγώνα Le Mans το 1977 με Porsche), που συμμετείχε στην κατηγορία Touring, με μια Porsche 911T και συνοδηγό τον πρόεδρο της ΦΙΛΠΑ.



H ΦΙΛΠΑ ευχαριστεί την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων/Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Επιμελητήριο Λευκάδας για τη συνδρομή/συνδιοργάνωση του Ράλλυ, τους υποστηρικτές-χορηγούς - Δήμο Αγιαλείας, Ionian Blue Hotel, Instacar, Voyager, Interamerican & Ι. ΚΤΕΟ Κόμβος Αμαρουσίου, και όλους τους εθελοντές, οργανωτές και μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που προβάλλουν την εκδήλωση!

*Ραντεβού στο Concours d’ Elegance την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 10:00, στην Μαρίνα Φλοίσβου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου