Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΠΕΡΙ ΟΜΑΕ (Ο "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ" ΤΟΥ ΣΠΟΡ ΚΑΙ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ)

Ο Δημήτρης Παπανδρέου είναι καλεσμένος του Στράτου Φωτεινέλη αυτήν την εβδομάδα στην τηλεοπτική εκπομπή «Πάνω από τα Όρια». Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Attica TV το Σάββατο 28/3 στις 18:00 και σε επανάληψη την Κυριακή στις 10:00.

Aπο το 1972 στους αγώνες μοτοσυκλέτας, ιδρυτής (και επανειλημμένα Πρόεδρος) του Σ.Ο Α. Μ. το 1978, φίλος κοντινός ΟΛΩΝ των αγωνιζομένων αυτοκινήτου και των ανθρώπων που έδωσαν μάχες μέσα απο τον Σ.Ο.Α.Α. (σαν τον Γ. Λέκκα, τον Φ. Αντωνιάδη και άλλους αξεπέραστους σε μαχητικότητα), απόλυτος γνώστης των όσων συνέβαιναν στις διοικήσεις των Λεσχών, στην κεφαλή της ΕΛΠΑ και στις επιτροπές της ΕΘ.Ε.Α. (μόνη Αρχή του μηχανοκίνητου αθλητισμού 2 και 4 τροχών), έζησα Δαρδούφα και Γλωσσώτη, ήμουν παρών στην γέννηση (και την αυτοχειρία) της ΕΛ.Ο.Α.Α.Μ. την αυγή του '90, και παρακολούθησα τον μαρασμό της ΕΛΠΑ, την Προεδρία του Δεσποτόπουλου και των συν αυτώ, την άνοδο του Μ. Χαλιβελάκη στην κορυφή της διοικητικής αγωνιστικής πυραμίδας, την "σφραγιδική" ανασύσταση της ΕΛ.Ο.Α.Α.Μ. με ίδια πρόσωπα απο τα παλιά αλλά νέες φιλοδοξίες, την ίδρυση της ΟΜΑΕ απο την ΕΛΠΑ  -κάτι σωστό, και, ναι, "δημοκρατικό" σαν θεσμός, αλλά με  την βαλβίδα ασφαλείας (το pouvoir sportif) σφιχτά στα χέρια της- και κατόπιν... όλοι στα χαρακώματα για την προεδρία!

Στο μεταξύ, απο το 2000 η πρώτη και βαθιά αγάπη για τα αυτοκίνητα πέρασε και σε αγωνιστικό επίπεδο, στην αρχη με ειδίκευση στα Ιστορικά regularity και απο το 2008 στα Sporting, Ιστορικά και "σύγχρονα". Λίγα χρόνια μετά, στις αρχαιρεσίες του Σ.Ο.Α.Α., οι συνάδελφοι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου μου έκαναν την τιμή της συντριπτικής πλειοψηφίας  για το Δ.Σ., αλλά είχε έρθει η εποχή του "εμφυλίου" για την διοίκηση του σπορ, (στον οποίο χρησιμοποιήθηκε και ο Σ.Ο.Α.Α. σαν "όπλο" της μιάς πλευράς), και ακόμα είναι σε εξέλιξη παρά την εξαφάνιση πλέον της ΕΛΠΑ, κάτι που δείχνει ότι για τα "δεινά" του σπορ, δεν φταίνε ούτε οι θεσμοί, ούτε τα συστηματα, αλλά οι φιλοδοξίες, οι πρακτικές και οι ικανότητες (ή μη) των ανθρώπων σε ατομικό επίπεδο. Εν πάση περιπτώσει, σχετικά με τον Σ.Ο.Α.Α. της περιόδου 2011-2015, επέλεξα (από τότε) να σιωπώ, χωρίς βεβαίως να ξεχνώ, αλλά το ζήτημα είναι η γενική πρόοδος, και αν ο καθένας αρχίσει να αραδιάζει τα όσα γνωρίζει και έχει βιώσει, δεν θα βοηθήσει την δημόσια εικόνα του αθλήματος.

Αλλά, αλήθεια, τι έγινε στην διοίκηση της Ομοσπονδίας τους τελευταίους μήνες, απο το τέλος του 2019 μέχρι σήμερα; Καθαίρεση ολόκληρου του Δ.Σ. απο την Πολιτεία για τυπικούς αλλά και για (ακόμα άγνωστους) μάλλον πιο ουσιαστικούς λόγους,  μία προσωρινή διοικούσα Επιτροπή σε συνεχή διαμάχη με δημόσια ανταλλαγή "υβριστικών" επιστολών μεταξύ των μελών-"παρατάξεων" (!), αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέας διοίκησης  με διάρκεια ζωής 9 μηνών (γιατί ασχέτως Ολυμπιακών Αγώνων που ΔΕΝ θα γίνουν, σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΜΑΕ, αν μια διοίκηση δεν ολοκληρώσει την θητεία της, η νέα που θα προκύψει οφείλει να διενεργήσει εκλογές εντός του έτους), και "ανατροπές" καθώς ο πλειοψηφήσας των αρχαιρεσιών που θεωρείτο σίγουρος για την Προεδρία, παραιτήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση, "ορίζοντας"/προτείνοντας/υποδεικνύοντας "διάδοχο" ( για το αξίωμα που ποτέ δεν κατέλαβε). Ολα αυτά, κάτω απο ένα συνεχές διαδικτυακό ξεκατίνιασμα ένθεν κακείθεν, με ύβρεις πεζοδρομίου, "αποκαλύψεις" που φέρνουν γέλια ως προς την ελαφρότητα και την μικρή σημασία τους, βαριές (αλλά αναπόδεικτες ως προς το ποινικό τους μέρος) κατηγορίες για κατάχρηση, αλλά και -το χειρότερο- προσπάθεια χειραγώγησης των ενεργειών και κατευθύνσεων του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. με υποδείξεις και απειλές! Το αν με αυτά ασχολούνται  εκατό άνθρωποι όλοι κι όλοι (οι ίδιοι και οι ίδιοι), δεν αναιρεί ούτε την κακή (και σίγουρα ελεγχόμενη) διαχείριση, ούτε το κακό επίπεδο των εμπλεκομένων στην αλληλοσφαγή, ούτε και κρύβει την κακή εικόνα, που φυσικά περνάει προς τα έξω και κάνει τους αγωνιζόμενους να είναι απολύτως δύσπιστοι απέναντι στους πάντες, να απομακρύνονται απο τις διοικήσεις των Σωματείων τους, να μην στελεχώνουν ούτε καν τον δικό τους Σύνδεσμο, και να ασχολούνται αποκλειστικά με την συμμετοχή τους και μόνο στους αγώνες που επιλέγουν να κάνουν.

Κάθε λέξη και κάθε αράδα απο το παραπάνω κείμενο θα μπορούσε να γίνει τίτλος για ένα ολόκληρο κεφάλαιο (για όποιον γνωρίζει γεγονότα, πρόσωπα και λεπτομέρειες τεσσάρων δεκαετιών), αλλά είπαμε, το Σπορ πρέπει να προστατευθεί και αυτό γίνεται μόνο με στηριξη των διοικούντων και σωστή προεργασία ΟΛΩΝ για τις δεύτερες ΚΑΙ ΠΙΟ ΩΡΙΜΕΣ αρχαιρεσίες που θα ακολουθήσουν σε μερικούς μήνες. Εξ' άλλου με την αναστολή (πάγωμα, αναβολή ή και ματαίωση) των αγώνων και των Πρωταθλημάτων λόγω της μάστιγας του Κορωνοϊού που παίρνει ζωές αγαπημένων προσώπων (και αυτό είναι μια πραγματικότητα), όλοι θα έχουν αρκετό χρόνο να συζητήσουν με τον εαυτό τους, και πιθανόν να αντιληφθουν την ματαιότητα του να μεταβάλλεις ένα χόμπυ σε πόλεμο, τη στιγμή που όλη η ανθρωπότητα μάχεται έναν, μέχρι χτές άγνωστο, θανατηφόρο ιό.  Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου